[]

amatör/profesyonel fotoğrafçılara bir sorum var...

anlık doğa olaylarını (şimşek vs.) video harici çözümlerle yakalamak ve resimlemek istiyorum... bunun yöntemleri varmıdır? daha doğrusu bu işi yapabileceğim fotoğraf makinaları piyasada mevcutmudur?

eğer var ise marka/model ve ilk olarak nereden başlamam gerektiğini paylaşırsanız sevineceğim.. teşekküler..


 
temelde zamanlamaya bakar bu iş. birde shutter speed denilen örtücü hızını yüksek tutmak gerekir. ama şimşek ve yıldırım vs. fotoğrafları ile özellikle ilgilenen insanlar var. buralarda da vardır sanırım, size yardımcı olacaklardır.

fotoğraf makinası ise bu iş için özel değildir tahminimce, sıradan bi dslr makina bile geniş açı ve çok açık diyaframlı bir objektif ile (tercihen min. f/2.8 sabit) işinizi görebilmeli.
  • vital  (13.07.09 15:15:11 ~ 15:16:00) 
enstantane süresi bulb veya 8-10 saniyeden uzun olan her makine işini görür.

şimşek yakalamanın en kolay yolu için öncelikle çok karanlık bir yerde olmalısın, göz gözü görmemeli. sonra basarsın deklanşöre, öyle açık durur. şimşek çaktıktan hemen sonra deklanşörden elini çekersin. bi bakarsın çok güzel bi şimşek fotosu yakalamışsın. diyafram ayarını deneyerek çözebilirsin. çekilen şimşek fotoğrafları bu yöntemin varyasyonlarıdır.

eğer bunun neden işe yaradığını anlamıyorsan, öncelikle bir fotoğraf kursuna gitmeyi ya da temel fotoğrafçılıkta kendini geliştirmeyi deneyebilirsin.
  • bushwacker  (13.07.09 15:29:17) 
iki yolu vardır. ikisi de şansla ilgilidir.

1. hızlı seri çekimi olan bir makine, yüksek enstantane hızı, tripod ve eşşek şansı lazımdır. yıldırımın düşme yeri aşağı yukarı tespit edilir ve makine oraya kadrajlanır. düşme periyodu (meela 30 saniyede bir) tepsitedilir 30. saniye yaklaşırken makine seri çekime alınıp deklanşöre basılır. makine 100 tane fotoğrafı seri halde çekerken yıldırım çakarsa ve iki çekim arasına değil de tam çekim anlarından birine denk geldiyse çekilir. çok zordur böyle.

2. karanlık ortam, çok düşük (15 saniyeden yavaş, hatta bulb) perde hızı, kesinlikle tripod. bunda da yukarıda anlatılmış. yine düşme yerine kadrajlanır, diyafram kısılır (ne kadar karanlık ortam da olsa şehir ışığı ay ışığı vs. girer. o yüzden ne kadar düşük perde hızı, o kadar kısık diyafram), bulb modunda veya düşük perde hızında çekime başlanır ve o sırada yıldırım düşmesi için dua edilir.
  • kibritsuyu  (13.07.09 16:35:49) 
sese yada ısıga duyarlı sensorler var fotoculuk için. genelde onlarla


  • zapake  (14.07.09 01:01:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.