[]

merkezi sistem vs doğalgaz

hiç anlamadığım şeyler ve bi seçim yapmak durumunda kalıyoruz. ikisi arasındaki fark tam olarak ne oluyor? ikisi de var binada fakat doğalgaz için kırıp dökme gerekiyormuş. onu istemiyoruz. merkezi sistem olsa yine aynı işlemi görmüyor mu?




 
Merkezi sistemde bütün apartman aynı anda ısınıyor, daire bazlı karar vermek mümkün değil yani. Sen evde olsan da olmasan da faturaya ortak oluyorsun.

Kendi dairenin kombisi olursa sadece kendi yaktığın kadar ödüyorsun.
  • cakabo  (17.09.14 10:56:16) 
Merkezi sistemin farkı evinizde kombi olmayacak, tüm apartman her şekil aynı ısıtılacak. Sıcaklık ayarını siz yapamayacaksınız, sadece peteklere giden suyu kısıp arttırabilirsiniz. Bazı evlerde normal normal sistem işliyorken, bazılarında geceyarısı ya da belirli bir saatten sonra sıcak su akışı kapatılabiliyor ya da benim gibi üşüyen bir insansanız merkezi sistemin yanında bir de elektrikli fan tarzı bir şey çalıştırmak zorunda olabiliyorsunuz. Biraz kombiyi bir süre harlatıp da ortalığı ısıtamıyorsunz. Herkesin optimum oda sıcaklığı aynı değil, bu yüzden merkezi sistemi olan bir evde başkaları ile kalırken sıkıntı yaşıyorum.

Evlerin güneye bakan tarafı kendiliğinden ısınırken, kuzeye bakan tarafı daha soğuk oluyor. Bu nedenle de, aynı yakıt bir evi hamama çevirirken, bir eve yetmeyebiliyor.
  • aychovsky  (17.09.14 10:57:48 ~ 10:59:38) 
bu durumda kombi taktırmak daha mı avantajlı? çünkü evde olmadığım zaman çalışmasının hiç bir mantığı yok. kaldı ki sıcaklığı ayarlayamıyosam o da iyi değil. yeni binalardaki merkezi sistemde mi böyle çalışıyor peki? yani herkes aynı şekilde mi ısınıyor? bi kumanda vs yok mu?


  • kambocya diasporasi  (17.09.14 11:00:03) 
Eski gibi olan binalarda sadece peteklerin vanalarını kapatabiliyorsunuz, o zaman yanmıyor gibi oluyor ve sizin masrafınız binadan eksiliyor ama çıkan masraf her daireye ortak bölünüyor.

Bir de evin sıcak tarafındaysanız kapatırsınız ve olur biter; terlemezsiniz ama soğuk tarafındaysanız kökleseniz de ısınamayabilirsiniz mantolu değilse ve masraftan kısıp az yakmışlarsa.

Bir arkadaşımın kaldığı ev merkezi ısıtmalı. Yaz kış 250 TL ödüyorlar standart. Yani normalde evde bütün gün kalorifer yansa 400 gibi bir şeye denk geliyor diyelim, onu yaza da yayıyorlar ve aidata da dahil ediliyor. Yazın da kombi yakmış gibi para ödüyor. O arkadaşım yaz-kış 250 verip bir türlü ısınamamaktan şikayet ediyordu.
  • aychovsky  (17.09.14 11:05:08 ~ 11:05:46) 
ne saçma şeylermiş ya. yani benim kontrolümde değil. klima gibi istediğim zaman açıp kapatamıyorum. sıcaklığını/soğukluğunu istediğim gibi değiştiremiyorum. cidden saçmaymış. yani her ay 250 tl sadece merkezi sisteme mi ödüyor? bu nedir yahu.


  • kambocya diasporasi  (17.09.14 11:08:42) 
Merkezi sistem en iyisi.
Ev cidden ısınıyor. Lakin küçük bir ev ve ısınma sorunu yoksa doğalgazda daha düşük masraflı kullanabilirsiniz.

  • colorwithnotexist  (17.09.14 11:30:37) 
merkezi daha pahalıya geliyor kesinlikle. kombide her zaman tasarruf yapabilirsin azcık üşüyerek.


  • bradshaw  (17.09.14 11:47:18) 
doğalgaz en iyisi. tak kombini ister çok yak ister az.
doğalgazlı yerden merkezi sistemli yere geldim. 20 yıl geriye gitmiş gibi hissettim. 1500 tl kömür parası istiyolar. üstelik sıcak su yok. banyoya şofben takmak zorunda kaldım. ocak doğalgaz uyumlu olduğu için bunu tüplüye çevirecek insan dahi bulamıyorum. tüp almak 100 tlyi geçiyor.

  • optum kib bye  (17.09.14 11:50:04 ~ 11:51:27) 
Hocam şimdiye kadar sobayla mı ısındınız? Her evin klasik muhabbetidir bunlar.

Evin yalıtımı iyiyse, çok sıcağı da sevmiyorsanız ve bina çok büyük değilse kombi mantıklı. Apartmandaki yalıtım, daire sayısı ve ısıtma teknolojisine göre merkezi sistem çok uygun da olabiliyor, çok pahalıya da gelebiliyor.

Örneğin aşağı yukarı aynı boyuttaki bir ev yeni yapıldı, 50 küsür daireli büyük bir apartman, ayda 200-300 lira aralığında bir yakıt gideri oluyor merkezi sistemle ve ev sauna gibi. Diğer ev ise 12 ay boyunca sabit 500 lira verdiği halde doğru düzgün ısınamıyor.
  • osurdum  (17.09.14 11:50:54) 
Merkezi sistemlerde yeni binalarda kalorimetre var, yani ne kadar kullanırsanız o kadar ödüyorsunuz.


  • kimlanbu  (17.09.14 12:03:30) 
yeni kanuna göre apartman merkezi sistemdeyse her eve ölçüm cihazı taktırmak zorunlu oldu. kuzenim bir tek cihaza 1500 lira verip taktırdı. arada apartman girişinde dairelerin fiyatlarına bakıyorum, en düşük fiyat en yüksek fiyatın %90'ından az değil. kısacası merkezi sistemde ölçüm cihazı da olsa apartman saçma bi şekilde yönetiliyorsa mantıklı değil bence.

şu da var merkezi cihazın tek faydası, en az iki çocuklu, kadının ev hanımı olduğu evler. kadın günün büyük çoğunluğunda zaten evde olduğu için işine geliyor. çalışan bekarlar için tahmin edebileceğin üzere aşırı saçma ve ilkel oluyor haliyle. kısacası senin durumuna göre değişiyor. çalışıyorsan ve tek kişiysen doğalgazla çok daha ucuza ısınabilir, duşunu alabilirsin. 3 kişinin çalıştığı, zemin kat olan bir evde (istanbul) geçen sene en fazla 130 lira doğalgaz faturası ödedik diyeyim gerisini sen anla.
  • bykush  (17.09.14 12:10:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.