[]

Lensle ilgili kafamı kurcalayanlar

Bugün 20 yıllık gözlüklü hayatımı lensli hayata çevirmek üzere bir adım attım ve doktordan aldığım reçete ile birtakım kullan-at da denilen günlük lenslerden aldım. Ancak kafamda şöyle şöyle sorular var:

1. Gözlükçüdeki kadın ile iki gözümün lensini yarım saati aşkın bir sürede taktık. Bazı insanlar uzaktan kumandalı gıdıklanır ya, ta kaç metre öteden el hareket edince gıdıklanır. İşte, ben hem o uzaktan kumandalı gıdıklananlardanım, hem de gözüme 5 metre öteden bir şey yaklaşsa gözümü kapamaya ve kırpıştırmaya başlarım. Kadın göz kapaklarımı ayırsa da istemsizce kırptım ya da kapattım her seferinde. Kan çanağına döndü gözüm içine içine lens, kadının parmağı ve benim parmağım girdikçe. Gözüm tahriş oldukça burnum da aktı. Buna alışabilir miyim? Aranızda böyle tecrübesi olan var mı?

2. Sabahları işe giderken zaten 10 dakikada hazırlanıp çıkıyorum, lens takmak için ne kadar erken kalkmam gerek?

3. Duş yaparken çıkarılıyor mu bu? Çıkarırsam takabilir miyim? ("Çıkar, temiz olsun" diyen var, "Dursun, bir şey olmuyor" diyenler var)

4. Makyaj yapmadan önce mi, sonra mı takıyorum? Makyaj çıkarırken önce lens mi çıkıyor, makyaj mı?

5. Bütün gün gözümü kaşımak istedim, kaşıyamadığım için çevresini ovuşturdum ve masaj yaptım. Gözümde bir şeyin varlığını hissettim. Gerçi şimdi, taktıktan kaç saat sonra biraz biraz geçer gibi oldu ama böyle zamanlarda ne yapmak gerek?

Edit: (Bunu biraz da meraktan soruyorum)
6. Pek ağlayan bir insan değilim ama ağlarken lensler ne oluyor? Islanıp pıt diye düşüyorlar mı? Ağlarken lensin derdine de düşmek gerekiyor mu?

 
1- elbette alışıyorsun. Göz akınca burun akması da normal, salya sümük ağlamak da o yüzden oluyor. Birinin gözünün içinde oynaması garip bir his.
2- birkaç gün sonra 10 sn falan olacak. İlk gün bi 15 dk ayır istersen.
3- çıkart. çıkarırsan tabii ki takabilirsin. Kullan at dediklerin günlük olan mı? Yine de takılır, problem değil. (edit: ben çıkarıyordum, buharla suyla gözüm rahatsız oluyordu lensle. Bir de tabii şampuan kaçınca rahat rahat ovalayıp su vurmaca var.)
4- Makyajdan önce ki sonra takarken gözünden yaş gelirse makyaj dağılmasın. Çıkarırken de önce lens.
5- Yapacak bişi yok, birkaç güne geçer. Gözünün içinde bişi var sonuçta, öyle hissetmen normal.

Ben 10 yıl lens kullandım. Lens iyidir ama tabii lazer daha da iyi.
  • whoosie  (16.09.14 21:15:45 ~ 21:18:07) 
12 yildir lens kullaniyorum. tum sorularina tek yanit vereyim. zamanla oyle bir hale geliyorsun ki deyim yerindeyse gozunu corba kasesi gibi kullanmaya basliyorsun. o yuzden yukaridaki endiseli sorularinin cevabini zamanla bulacaksin.


  • mayeskuel  (16.09.14 21:19:48) 
1. alışırsın. ilk seferinde ben de yarım saatte takmıştım.

2. lens takmak maksimum 1 dakikalık iş. 1 dk erken kalksan olur :)

3. çıkarmasan da olur ama lensin kaybolma ihtimali var çıkarmayınca. çıkarmak daha mantıklı.

4. makyajdan önce takıyorsun, makyaj silmeden önce çıkarıyorsun.

5. makyajlıyken ve lens varken sakın ovuşturma gözünü. bir kere gün içinde uyuyup kalmışım o halde, sonra da uyanınca unutmuşum gözümde olanları, ovuşturduğum için mikrop kapmıştı gözüm. gözün içine merhem sürüyordum :( gözünü kapatıp göz kapağına hafif hafif bastırarak halledebilirsin o kaşıma işini.

ek:

6. ağlarken gözünü ovuşturmazsan yerinde kalır lens. dert etme.
  • devilred  (16.09.14 21:26:56 ~ 21:28:28) 
1. Dayım, aynen senin bahsettiğin reflekse sahipti. Hatta bizzat doktoru ona "lens sana göre değil, göz bilmemnelerin gereğinden fazla hassas çalışıyor, hiçbi zaman takamayacaksın" tarzı bişeyler söyleyip adamı tamamen vazgeçirmişti. Benim aşırı ısrarlarım sonucunda adam 40 yaşında tekrar denedi, lensleri aldı ve ilk 10 gün 1'er saat harcadı lens takma işine. Sonra iki hafta dolmadan bi baktık, gayet güzel idare etmeye başladı. Şimdi 6-7 senedir lens kullanıyor ve her gün bana dua ediyor :)

2. İlk etapta garanti olması için bi yarım saat müddet ver kendisine. Bir-iki ay sonra bu süre 30 saniyeye düşecek :)

3. Ben 8. sınıftan beri lens kullanıyorum. Kaç sene olmuş du bakayım, 11 sene. Bu sürenin 9 senesi boyunca duşa girerken lenslerimi çıkardım. Son 2 senedir çıkarmıyorum. Gözüne su kaçırmadığın sürece bişey olmuyor. Kaçınca da olmaz gerçi de dışarıdan bir suyun mümkün olduğunca değmemesi daha iyi.

4. Makyaj yapmadan önce takmalısın. Yoksa gözün yaşarınca filan makyajın dağılır. Makyaj çıkarırken, mendille çıkaracaksan lensi çıkarmana gerek yok. Yüzünü yıkayacaksan yine 3. maddede söylediklerim geçerli.

5. Gözüne dışarıdan bir madde sokuyorsun, alışık olmadığın bir his ama emin ol bir hafta içinde alışacaksın. Daha sonraki alışverişlerinde daha rahat, gözüne daha uygun lens markaları arasında deneme yanılma yoluyla birkaç ay içinde en süper kararı verip rahat edersin. Gözün bu ovuşturmalar esnasında kuruyorsa, dışarıdan bi göz damlası takviyesi yapabilirsin bi süre. Ayrıca göz kapağını tükürüklemek de işe yarıyor :)

Bonuslar:

6. Kendine en uygun lens takma taktiğini de bulduğun zaman her şey daha kolay olacak. Ben mesela lensi sağ elimin orta parmağına oturtuyorum. Sonra sağ elimin yüzük parmağıyla gözümü alttan çekip, sol elimin de orta parmağıyla göz kapağımı yukarı çekerken, lensi tuttuğum orta parmakla da gözüme yerleştiriyorum. Tavsiye ederim.

7. Hayırlı olsun, bence en doğru kararı vermişsin. Bunu da özellikle kış aylarında yağmurda gözlerin buğulanmadığı zaman farkedeceksin :)
  • pandispanya  (16.09.14 21:27:53) 
2. sabahtayım; 45 dakikadır uğraşıyorum ve daha tekini gözüme geçirebilmiş değilim. Oturup ağlayasım var sinirden. Gözüm parmaklanmaktan acıyor, kan çanağına döndü. Lens ya parmağıma çıkartma gibi yapışıyor, ya parmağımda iki üç kat oluyor ya da parmağımda yer değiştiriyor.

Youtube'da 7-8 tane "Lens nasıl takılır" temalı video izledim ama tık yok.

Ne yapsam, bıraksam mı bu işi? Tavsiyesi olan?
  • aychovsky  (17.09.14 07:46:58 ~ 07:58:46) 
Bugünlük bırak artık. Ben akşam sana video çekip gönderirim istersen :d yakınlarımda oturuyorsan bizzat öğretmeye de gelebilirim :D Pes etmek yok. Ya olacak ya olacak.


  • pandispanya  (17.09.14 08:56:26) 
1 saatte birini taktım. Şu an 2 saati geçtik. İkinciyi takabilmiş değilim. Birinciyi çıkaramadığıma göre ikinciyi takacağım.

Edit: 2 saat 10 dakika tuttu ama başardım, taktım. Woohoo!
  • aychovsky  (17.09.14 09:02:42 ~ 09:10:33) 
ya bi dokundursan göz kapacak zaten lensi. hop yap ablası hopp


  • shiranai  (17.09.14 09:21:32) 
@shiranai :)) Bir şekilde göz yerine parmağım kaptı, komple parmağıma yapışıp durdu.

Youtube'daki videolarda bir de gözüne lens takan kadınlar Çinli falan. Onların zaten minicik gözlerine lens şıp diye yapışıyor, ben kendi gözüme yapıştıramadım :)

Yarın bu süreyi 1.5 saate indirmeyi hedefliyorum. Akşam da yarım saatte çıkarırsam iyi. Dün öyle çıkardım.
  • aychovsky  (17.09.14 09:24:43) 
iki saniyeni bile almayacak bir tuttursan tekniği. sen gözüne zarar vermekten korkuyosun muhtemelen, bişi olmaz. gözünü iyice açıp dokunduruverceksin. rastgele :))

yukarda biri 12 senedir kullanıyorum demiş. benim 15 sene olcak nerdeyse peheee. eskiden sert lensler vardı ne eziyetti onlar var yaaa. şimdikiler çok rahat varlığını unutuyosun.
  • shiranai  (17.09.14 10:30:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.