[]

fosforlu stickerlar radyasyon yayar mı?

selamlar

minik kuzene ışık görünce bi süre karanlıkta parlayan ay şeklinde üç boyutlu güzel bir duvar süsü aldım.
dayı da tutturdu bunlar radyoaktif, ben bunu asmam. bakındım internete ama konuya ilgili ingilizce bir makale bulamadım. belki de doğru aramadım.
sizin bilginiz var mı?
en doğrusu bunu yazan bilimsel içerikli bir desteğiniz var mı?
en kötü üretici şirketi arayıp onlara sorucam yarın..

ah ürün de şu:
www.duvarstickeri.com

 
parladığı için radyoaktif olduğunu düşünüyor. ona doğadaki kararlı hali radyoaktif değil, yalnızca parlıyor uyarılınca demek istedim, ama emin olamadım parlak oyuncaklarda radyoaktif izotoplarının kullanılmadığından.
mesela saat kadranlarında var ya uranyum..

  • shubulubapshubaptishaluva  (15.09.14 01:14:56) 
bu mantıkla düşünürsek fosforlu olan her şey radyoaktif olması lazım, mesela forforlu kalemler?


  • trajikomix  (15.09.14 01:20:36) 
hayır, fosforlu kalemler ışığa maruz kaldıktan sonra bir müddet karanlıkta parlamazlar. onlar renk tonlarından dolayı "fosforlu" diye adlandırılırlar.
benim kastettiğim stickerlerin ışıkla uyarılabilirlikleri

  • shubulubapshubaptishaluva  (15.09.14 01:23:32) 
www.buzlu.org
parlama mantığı aşağı yukarı bu. bunu anlat dayına.

  • bass solo take one  (15.09.14 01:25:59 ~ 01:26:53) 
Evet radyoaktif olduğu doğru. Ama radyoaktif ışımayı sadece görünebilir spektrumda yeşil renkte yapıyor.

Neyse geyiği geçeyim de, saatlerde uranyumun kullanılma sebebi durmadan parlaması içindir. Onların ışıkta "şarj" olmalarına gerek yoktur, yıllarca parlarlar. Gece süslerinde ise bu tarz maddeler bulunmaz.
  • Haldamir  (15.09.14 01:27:36) 
www.baskent.edu.tr

burada "düşük düzeyde radyasyon yayarlar" yazıyor.
  • disfori  (15.09.14 01:35:00) 
yanlış yeri okumadıysam, yukarıda bahsettiğimiz saatler onlar. evet o saatlerde uranyum var ve radyasyon yayıyorlar.yine de teşekkür ederim zaman ayırıp bakındığın için


  • shubulubapshubaptishaluva  (15.09.14 01:44:29) 
Sonuç ? Kullanılabilir mi rahatlikla


  • kreider  (15.09.14 01:56:58) 
@kreider,
çıkarımıma göre fosforlu yıldızlar vb çıkartmalar kullanılabilirler.
fakat uzun süre (mesela tüm gece) parlak kalan saatlerin gece parlamaları gibi parlaklık yayanlar radyoaktif. şurada örnekteki gibi tüm gece parlak kalanlar onlardan:
www.modakulvar.com

piyasadaki pek çok fosforlu çocuk stickerleri için zaten radyoaktif değildir ibaresi yazıyor.bunda net belirtilmediği için merak etmiştim.
  • shubulubapshubaptishaluva  (15.09.14 02:10:08) 
Şurda çok güzel bir açıklama var.

science.howstuffworks.com

Parlayan şey fosfor. Fosfor'un parlamak için enerjiye ihtiyacı var. Bu oyuncaklar ışıkla şarj oluyor. Kullanılan kimyasala göre birkaç dakika veya bir kaç saat ışık veriyor. Kol saatlerinde ise tritium denen radyoaktif bir madde var. Böylece sürekli parlayabiliyorlar.
  • zombi  (15.09.14 09:41:32 ~ 09:41:54) 
evet yayar.

ışık da elektromanyetik radyasyondur.

kesin bilgi.

p.s. radyoaktif bilgisi yalan, fosfor radyoaktif değil. ayrıca birçok gıdada da bulunan bir madde. doğrusu fotolüminesans olacak.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (15.09.14 12:02:39 ~ 12:04:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.