[]

kilo verme, kondüsyon artırma ve vücut yapma

son günlerde ardı arkası gelmeyen vücut geliştirme sorularından sonra benim de canım çekti sanırım.

şimdi ben 1.83 boyunda, 84-85 kilo civarı, fiziksel aktivite seviyesi çok yüksek olmayan biriyim.* geçmişte bilinçsizce gittiğim mahalle arası body salonunda bile 2 ayda vücudumun alabileceği hali gördükten sonra spor yapmayı bu sefer daha düzgün yerlerde 2-3 kere daha denemiştim ve onlarda da 3 ayı geçmemiştim.

şimdi bu yaz oldukça boş vaktim var, okulumun ucuza kullanabileceğim bir spor salonu var ya da kadıköyde oturduğumdan mütevellit gidebileceğim bir çok yer var yakınlarda. ancak gidip body salonundaki über kaslı antrenörlerden tavsiye almak istemiyorum çünkü 1- onlar gibi şişmek istemiyorum 2- onların şişmek haricindeki konularda ne kadar fikir sahibi olduklarını kestiremiyorum.

öncelikle azimli olduğumu belirttikten sonra, elde etmek istediklerimi size yazayım:

1- her ne kadar dışarıdan kilolu gözükmesem de 4 sene içinde 72 kilodan 84 kiloya çıkmış biri olarak kilolu olmanın daha zor olduğunu görüyorum. bu sebeple belki yine 72 değil fakat bi 75-77 kilo civarına inmek istiyorum.

2- kondüsyonumu artırmak istiyorum. sahada koşarken 2 tur sonunda nefes nefese kalmak istemiyorum açıkçası. böyle sağlam bir şekilde nefes nefese kalmadan spor yapabiliyor olmak istiyorum.

3- kaslarımın belirgin gözükmesini istiyorum ama balon gibi şişmek ya da kuvvetsiz olmak istemiyorum. yani o body'ci amcalar gibi öküz gibi kol kaslarım olsun falan istemiyorum, sadece kuvvetli kollarım olsun ve kaslarım da belirgin olsun. bu filmlerdeki brad pitt tom cruise falan gibi ya da cristiano ronaldo gibi(çok mu zor?). yani zaten kuvvetli olduğumu düşünüyorum aslında ama daha fazlası da mümkündür herhalde. aynısı vücudun diğer kasları için de geçerli.

yani kısacası fit olmak istiyorum, hani hem iyi bir kondüsyon, hem de güzel gözüken bir vücut. bununla birlikte midemin son zamanlarda oldukça küçüldüğünü de söylemek istiyorum, yani 1.5 tabak çorba içip "of şiştim" diyebiliyorum.

nasıl mümkündür bu, kimlerden nasıl yardım almalıyım sizce?

not: bir de steroid falan gibi sağlığa zararlı şeyleri kullanmayı düşünmüyorum.

şehir: istanbul


*yamaç paraşütü yapıyorum, yamaç paraşütü yapmadığım günlerde fiziksel aktivitem genelde çok düşük, bilgisayar başında bi şeyler okurum sürekli. yamaç paraşütü yapmaya gittiğimde sabah 5-6 civarı uyanıp akşam 11 civarı eve geliyorum, bu süre zarfında eğitmenlik yaptığımdan genelde ayakta ve hareket halinde olurum, pek oturmam ama öyle nefes nefese kalacak bir şey yaptığım da söylenemez, orta derece fiziksel aktivite mi denir artık bilemedim.

 
ben de bu konularda sizden daha tecrübeli değilim ama hocası bilgili olan bir yere gitseniz size bir program çıkarırlar. şişmek istemiyorum, güçlü olayım ve kaslar belirginleşsin istiyorum deyin. ona göre ayarlar onlar. istanbul'da iseniz size salon önerecek arkadaşlar vardır.


  • cro magnon  (12.07.09 18:48:44) 
onlar gibi şişemezsin merak etme. şişmek o kadar kolay bir şey değil. bunu vücut geliştirmeye gittikten birkaç ay sonra anlarsın.

lütfen salona gidip hocaya "fight club'daki brad pitt vücudu istiyorum" deme. komik oluyorsun emin olabilirsin.

o brad pitt vücudu için günde yarım kilo et tüketip en az 6 ay salona gidip gelmen lazım. bu da ancak kolay şekil alan bir vücudun varsa olur.

ayrıca şu an öyle kocaman kollar istemiyorum diyorsun ama emin ol bu spora başladıktan sonra asla tatmin etmeyecek seni kolların.
  • ency  (12.07.09 19:52:31 ~ 20:06:17) 
@ency
öyle bir vücudu yapmak için hayatta 6 ay salona gitmem dediğimi de hatırlamıyorum. ya da kolay yoldan öyle bir vücut verin bana allahsızlar da demedim. sadece geçmişten bahsetmiştim. kaldı ki estetik zevkimi biliyorum, gözlerime de güveniyorum. "çok abartıyorum" diyebileceğim noktayı görebileceğimi sanıyorum.

bunun yanında herhangi bir cevap da bulamadım ben yazdığında. neyse.
  • bushwacker  (12.07.09 20:10:17) 
eğer bayanların vs de gittiği bir salona gidersen onlar sana daha rahat yardımcı olacaktır. ya da netten bu tarz programlar bulabilirsin. şişmek gerçekten zor vücuda istediğin şekli vermek ise iyi bir diyet ve düzenli çalışmayla elde edilebilir. nette body fat diyetleri olarak aratırsan bulabilirsin bu diyetler yağ oranını yüzde 14 ler seviyesine düşürerek brad pitt gibin bir vücuda sahip olmana beslenme yönüyle yardımcı olacaktır. ayrıca hemen her tür kasını çalıştırabiliecek bir programa ihtiyacın var. vücudu çalışarak belirli bi şekle sokarsın ama o görüntü için şart olan şey yap oranını düşürmek. bu da çalışmayla beraber iyi bir diyeti de gerektiriyor.


  • sijwocaq  (12.07.09 20:28:39) 
madem özel bir ilgin yok (3 aydan fazla devam edememenden yola çıkarak diyorum bunu) salon işlerini salla.
yamaç paraşütünden daha sık yapabileceğin ama ilgini çekecek, tercihen sosyal yönü de olan fiziksel aktiviteler araştırabilirsin.
örneğin seks, doğa yürüyüşleri, eğer doğa yürüyüşlerini seversen dağlarla ilgili varyasyonlar, belki kaya tırmanışı, kürek, tenis, dövüş sporları vs vs o kadar çok çeşit var ki.

insanların sürüler halinde salonlara kapanıp çoğunun sıkıcı bulduğu şeylere mecburmuş gibi talim etmesine üzülüyorum. eğer zevk almıyorsan belki de zevk alacağın alternatifler düşünmenin vaktidir.

vücut konusunda verdiğin siparişe gelince, bu bahsettiğim sporların profesyonel sporcularının vücutlarını inceleyip bir fikir elde edebilirsin şemalleri hakkında. öte yandan verdiğin "fine tune" detaylar pek çok şeyden önce genetiğine ve halihazırdaki yapına çok bağlı. brad pitt bilmemne gel bunları siktiret, sen kendine özgü güzel fiziğini yap kendi güzelliğini taşı, en önemlisi bunu yaparken zevk aldığından emin ol.

en iyi ihtimalle ölünce, o kaslar solucan yemeği olacak, sadece hayattan aldığın keyif sana kalacak.
  • lhun  (12.07.09 20:47:04) 
öncelikle şunu belirteyim istesenizde bahsettiğiniz süreler içerisinde o salondaki herifler gibi olamazsınız.genelde hayvan gibi kol kası ve six pacleri çıkmış kişiler yıllardır spor yapan kişiler olduğundan hocu spor yapayım ama öle öküz gibi olmak istemiyorum" düşüncesi yanlış.siz kardio ve yanında vicut geliştirme yaparsanız işinize yarayabilir yaramaya da bilir vicudunuzun yapısına bağlı.o adamlar o yüzden ordalar ufakta olsa kişinin dış görünüşünden az çok neye ihtiyacı olduğunu bilecek konumda olduklarından (lisanslı antrenörlerden bahsediyor yazar burada)onlara danışmanız buraya sormanızdan daha mantıklı olur.


  • buffy de vampir sayilir  (12.07.09 20:56:52) 
Şimdi ilk olarak ronaldo gibi olabilmen için haftanın 7 günü antremana çıkman yaklaşık aylık ücreti 10000 dolarlara varan özel kondüsyonerler falan tutman lazım ki evet çok zor.Sana fit kalıp şişmeme konusunda tavsiyeler verebilirim şimdi örenğin ben senin tam tersini istiyorum ve 2 senedir de bunun üstüne uğraşıyorum benim isteğim doğrultusunda yaptığım şey şudur.Çok ağır kilolarla setleri yavaş yavaş tamamlamak örneğin biceps curle girdim indirip kaldırırken 1001 1002 1003 şeklinde sayıp indiriş ve kaldırışı 6snde yapıyorum.Peki sen ne yapıcaksın bunun tam tersini çok az ağırlık takıcaksın atıyorum dumbellla çalışıyorsun 3er kiloluk alıp en az 30 seti hızlı hızlı yapman lazım.Yani senin ilaç programın şöyle bunu salona gitmeden evde yapıcağını ve en azından bir çift dumbellın olduğunu varsayarak yazıyorum:
-30dk koşu (18.dkdan sonra vücut yağ yakmaya başlar bundan daha azını yaparsan sadece ısınmış olursun
-crunch(karın sıkıştırma) normal mekikten farkı ayağımızı koltuk gibi birşeyin altına koyup dizlerimiz bükülü vaziyette mekik çekiyoruz.Bu sayede karın kaslarımız daha kolay sıkışıyor.Bunun da setlerini şu şekilde yaparsan çok faydalı olur.Örneğin 8 tane yaptın hemen içinden 1001 1002 şeklinde 8e kadar say ardından bir 8 daha yap bu şekilde 8*8 crunch yap karın kasların şekillenmeye başlar
-dumbellarla triceps ve biceps çalışıcaz.Biceps yani pazu için yapıcağın en önemli 2 hareket var birincisi ayakta dumbelları aşağı ve yukarı kaldırmak dediğim gibi sen çok şişmesin istiyosun bu yüzden çok tekrar az kilo.İkinci hareketse sandalyeye oturuyoruz hatta bürotipli koltuk daha iyi olur ellerimizde dumbell sırtımızı yaslıyoruz koltuğa dumbelları sağ ve sol boşluğa doğru indiriyoruz sonra gene ayaktaki gibi aşağı ve yukarı kaldırıyoruz çok tekrar az kilo.Triceps içinse frech triceps en temizi hem çizgileri çeker hem güç kazandırır(git: www.shapefit.com )(git:www.criticalbench.com )
-trapezsiz omuzsuz vücut kesinlikle belli olmaz.Trapez için dumbelları dümdüz aşağıda tutuyoruz boynumuzdan kaldırıp indirmeye başlıyoruz(git: media.photobucket.com ) omuz için (git:img2.blogcu.com )
-şınav kesinlikle olmazsa olmaz göğüs için daha önce de yazmıştım en temel 3 tane şınav şekli var bir herkesin bildiği yatıp kalkma iki yukarı çıkarken iki elimizi de yerden çekip birbirine çarpma üç ayaklarımız yerden yükseğe koyarak şınav çekme bu üçü alt ve üst göğüs için birebir.Göğüs içleri içinse dumbelları çapraz şekilde bir sağa sola hareket ettiriyoruz aynı anda.
-Sırt için superman uçuşu yapıyoruz nasıl dersen yere yatıyosun önce ellerini uçar gibi kaldırıyorsun sonra ayaklarını ya da şöyle söylüyeyim paraşütle atlar gibi düşün kendini bu şekilde en az 30 sn duruyoruz belimiz ve sırtımız sağlamlaşıyor.

Bu antremanı haftada 3 defa yap 2 ay içerisinde gelişmeleri görürsün yalnız şunu da söylüyeyim ben böyle başladım bu işe 2 sene önce sonra yetmemeye başladı ki sana da yetmiycektir çünkü kolunun aldığı şekli gördükçe hep daha fazlasını istemeye başlıycaksın çünkü vücut geliştirme VÜCUDUNU BEĞENMEME SANATIdır.
  • grunge  (12.07.09 21:53:55) 
kusura bakma ama brad pitt vücudu denince elimde olmadan yazıyorum böyle şeyler.

spor salonlarına gidip vücut yapmak gerçekten zor. salonda geçirdiğim her dakikadan keyif almama rağmen bazen ben de sıkılıp bırakmak istiyorum.

daha önce sporu denemiş ama pek başarılı olamamışsın. ben yerinde olsam spor salonun yerine beden gücu gereken başka bir sporu denerim. mesela kaya tırmanışı.
  • ency  (13.07.09 10:13:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.