[]

Avrupa sosyal devletçiliği abartmıyor mu ?

İşssize maaş,çocuk yapana maaş bir de öyle böyle maaşlar değil geçimini sağlayacak düzeyde veriyorlar.Neden bu kadar parayı çarçur ediyorlar.Sonra bizim türkler oralarda yatarak geçimini sağlıyor sizce bu avrupalı devletler bu açığı kapatamayacak kadar basiretsiz mi ?




 
(bkz: insan haklari)

der ve cikarim.
  • raizti  (13.09.14 16:39:52) 
@raizti öyle de ama burada hakkın kötüye kullanımı söz konusu .


  • lawist  (13.09.14 16:41:14) 
Vatandaşları bizim vatandaşlarımız gibi şark kurnazı olmadığı için böyle bir kötüye kullanımın olacağına ihtimal vermiyorlar.


  • angelus  (13.09.14 16:42:55) 
evet, o durum var. fakat hakkin kötüye kullaniminin fisi hakkin adil sahiplerine kesilemez ve kesilmemeli.

bir de söyle düsün: saglik güvencesi herkesin hakki ve dünyanin her ne kadar hepsi olmasa da cogu ülkesinde devlet destekli, ücretsiz bir sekilde öyle ya da böyle ulasilabilir. bir kisi gidip kendini hasta gibi gösterip, salliyorum aldigi ilaclari satarak para kazaniyorsa, sen bütün bir halkin sagliga erisimini mi kesersin, yoksa o adama yakalayip, onun cezasini mi?
  • raizti  (13.09.14 16:46:12 ~ 16:46:35) 
@raizti öyle de ama bu açığı kapatamıyorlar mı ? @angelus sanmıyorum heryerde kötüye kullanacak insanlar vardır .


  • lawist  (13.09.14 16:47:21) 
Kötüye kullanılacak olması, bu hakların verilmesine engel olmuyor. Önemli olan da bu zaten. "Bunlar kesin bu hakları kötüye kullanır" deyip vatandaşın temel haklarını vermeme gibi bir durum sözkonusu değil. Velev ki kötüye kullanan oldu, ona da göz yummuyorlardır muhtemelen.


  • angelus  (13.09.14 16:50:27) 
tam olarak hangi aciktan bahsettigini anlamiyorum. ama eger dolandirmalardan bahsediyorsan.

bildigim tek sey, bu tarz sosyal devlet politikalari üzerine kurulu desteklerin dolandirilmasinda cok ciddi yaptirimlar söz konusu. vatandasi isen para ve hapse kadar, vatandasi degilsen deportation a kadar gider. adamin g.ötünden kan alirlar.

eger bahsettigin acik bu sosyal devletinin hesabinin kime kesildigiyse de gene vatandasin kendisine. saglam bir vergi sistemi ve daha da saglam uygulanabilir bir hukuk ile herkes sistemi omuzluyor.
  • raizti  (13.09.14 16:51:00) 
avusturya'da, almanya'da vs. toplu taşıma araçlarına binerken bulunan bizimki gibi turnike sistemi yok. yine de insanlar (%90'ından fazlası) biletlerini alıp, tarife basıp geçiyorlar. Türkiye'de turnike var üstünden atlıyor insanlar. bizim halkımız, hatta onu geç orta-doğu halkları etik dışı davranışları pratik zeka sandığı için böyle senin dediğin gibi çirkin durumlar ortaya çıkıyor. fakat avrupa sosyal devletçiliği abartmıyor. bizimki gibi ülkelerde yaşayınca ütopik geliyor, aşırı geliyor ama olması gerekeni yapıyor adamlar.


  • nawar  (13.09.14 16:52:51) 
açıktan ziyade durum şöyle işliyor, ortalama bir vatandaş için.

Adam çalışıyor, maaşından vergi kesiliyor. Keislen paranın, işsize, emekliye, ve diğer bi bok yapmadan yatan insana alkol parası olarak gideceğini biliyor.

o da diyor ki, sıçarlar böyle işe, ben de 50 me geldiğimde dan diye emekli olacam bedavadan para gelecek onla yiyip içecem.

yukarıda yazdığım avrupada çalışan standard bir türk ün düşüncesi. Birinci ağızdan duydum
  • bonjurkes  (13.09.14 17:09:39) 
Şu an en büyük sosyal devlet yapısı bildiğimizin aksine almanya fransa gibi ülkelerde değil danimarkada. İsteyen şartlarını araştırır neyse. Bana bi danimarka ve iskandinavların devlet yönetmleri çok sosyal geliyor. Belki de bu coğrafyada büyüyp bireyin devletin önünde bir hiç oduğuna inandırıldğmdan da olabilir.

Almanya ve benzeri gelenekten gelen ülkeler bence ideal davranıyorlar ama her zaman suistimal edicek birileri çıkacaktır...

Bence türkiyede yöneticiler çalmayı abartmasa nasıl bir ülke oluruz sorusunun cevabı iskandinavya. Tabi nüfusumuzun da çok fazla olduğunu hesaba katmak lazım. Gene de son 10 yılda sosyal haklar gelişti bence.

Avrupa birliğinde türkiyeden kötü olan yerler de var, mesela Polonyada atıyorum 55 yaşına kadar sigortanı ödedin emekli oldun 56 da öldün, ok kib bye direk. Devlet maaşa konuyor ne kız cocuğa ne dula, hiç kmseye babadan kalan maaş devam etmiyor...

Ama eminim ki 10-15 sene sonra bu yasalar değişecek oralarda çünkü adamlar el birliğiyle 20 yıllık ülkelerini kalkındırmaya uğraşıyorlar ama biz de bu sistem aynı kalacak gibi...
  • rudeboy  (13.09.14 18:10:40) 
Sosyal devletcilik denen sey, "devlet" denen seyin ortaya cikisinin temel sebebidir. Gunumuzde kudretini ve mesruiyetini farkli farkli sekillerde kullaniliyor olsa da devletin asli gorevlerinden bu pozitif haklar. Pozitif haklar da bildigin haktir. Abartiyor dedigin devletlerin yaptigi bu hakki hak sahibine saglamak.


  • delifaruk  (13.09.14 18:23:05 ~ 22:58:32) 
evet abartıyor. iskandinavyada sosyalizme varan(nordic model), batı ve orta avrupada ise sosyal devlet kavramının sınırlarını zorlayan politikalar yürütülüyor. vergi oranları çok yüksek, çalışanı/yatırım yapanı cezalandırmaya varıyor olay.

kıta avrupasına göre klasik liberal fikirlerin daha güçlü olduğu ingiltere'de ab karşıtı akımın yükselişinin en güçlü nedenlerinden biri de ab'nin sosyalizm soslu politikaları.
  • ein lied  (13.09.14 18:37:53) 
Avrupa insanı bu hakkı kötüye kullanmıyordur belki? Kültürel ve sosyolojik açıdan bakmak lazım olaya. Sen hiç nasıl olsa devlet para veriyor, okumayayım, çalışmayayım diyen bir avrupalı gördün mü? Bizim gibi değiller. Bizde bedava bir şey dağıtılsa ihtiyacı olan da alır olmayan da. Hatta satmak için bile alır.

Avrupada kasıt: burada kastedilen refah seviyesi yüksek ülkelerdir. romanya, bulgaristan falan değil.

Mesela Avrupa değil ama kanada'da üniversiteden mezun olduktan sonra sana işe girene kadar işsizlik maaşı bağlanıyor. Belirli bir süre sonra sana bölümünle alakalı iş bulmuş oluyorlar. Atıyorum 5 ay sonra sana diyorlar ki sana iş bulduk. Git burada çalış. Eğer dersen çalışmam o zaman maaşın kesiliyor. Ama sonuç itibariyle işin yokken işsizlik maaşı alıyorsun.
  • secilmis uye  (13.09.14 18:47:07 ~ 18:51:10) 
Sosyal devlet olma zorundaydılar da ondan. Halk mücadele edip hakları kazanmış, bir sınıf mücadelesi olmuş oralarda.

Kuzey Avrupa için konuşacak olursak vergi kaçırmak adam öldürmekten daha yüz kızartıcı suçtur. Çünkü devleti devlet yapan vergidir. Vergi verirsen kazandığın para devlet tarafından onaylanır. Aksi taktirde kara parayla pek bir halt yapma ihtimali yok.

İsveç için konuşursak son 100 senede yuvarlak hesap 70 sene sosyal demokratlar iktidar olmuş. Kesintisiz bir 40 senelik iktidarlıkları olmuş 36-76 arası. Zamanın ruhu olan keynesyen ekonomi politikasını zamanında uygulamaları sayesinde uzun süren bir ekonomik ilerleme kaydedip bugünlere gelmişler.

Göçmenler ne kadar suistimal etmeye çalışsa bile bütçede pek zorlanma olmuyor zannedildiğinin aksine.

3 İskandinav ülkesinin biri petrolcu, biri endüstriyel hayvancı, biri silah/otomobil/mobilya fabrikatörü. Fabrikatörün sırf keresteyle 40 sene geçinecek kadar ormanı var.
  • svealand  (13.09.14 21:31:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.