[]

seferberlik ilan edilse ve eli silah tutan herkes katılsa

askerde hangi bölükteysek o minvalde mi görev yapacaz yoksa herkes savasacak mı? yoksa bi kısı hem savasıp hem diğer gorevi mi ifa edecek




 
seferberliğin dereceleri var. ilk safhasında "eli silah tutan herkes" çağrılmaz. seferberlik anında çağrılacaklar diye belirlenen askerler vardır ve onlar çağrılır.

ben ve bir arkadaşım seferberlik anında çağrılacaklar listesindeydik (bölük komutanı "seni yazıyorum" diye belirtmişti). ne zaman bir ülke ile gerginlik olsa (mesela suriye) o arkadaş beni arayıp "sen arabayla istanbul'dan çıkarsın, yolda beni alırsın, birlikte geçeriz" diye geyik yapar.

sonraki safhalarında konu eğer eli silah tutan herkes'e kadar giderse, görev mörev kalmaz zaten, ortalık karman çorman olur.
  • hiko seijuro  (11.09.14 04:10:07) 
Bahsettiğin olay anakara'nın işgali gibi durumlarda gerçekleşen, direnişin son aşamasıdır. bir nevi "canınız için savaşın" demektir. görev falan yoktur ortada.


  • kranishval  (11.09.14 04:15:31) 
iyide haci savas ortamı diyelim. yemegi kim yapacak. oluleri kim gömecek?


  • all girls dream  (11.09.14 04:18:07) 
"Eli silah tutan" herkes Ankara işgaline kalır, evet. Ama durum sadece kara harekatına kalırsa alt sınıflardan askere alınanlar olur (daha yaşlılardan). Tutup da hiç askerliğini yapmamış adamı veya 15 sene önce askerliğini yapmış adamı hemen almazlar.

Piyade isen piyade yaparsın. Görev yaptığın kolordu da aynı olabilir. Ama aynı taburun aynı bölüğünde askerlik yapman şans işi çünkü Türk ordusunun ne kadar kara düzen yürüdüğünü hepimiz biliyoruz. O anda seni nereye yazarlarsa oraya gidersin.

Savaş hâlinde bütün birliklerin iç içe geçeceğini unutma. Tuzla'daki piyadeler, Sakarya'daki tankçılar, Manisa'daki komandolar hep farklı bölgelere kaydırılır. Buna bağlı olarak lojistik ve destek birlikleri de farklı bölgelerde konuşlanır.

Uzmanı değilim, ama işin mantığının bu olması lazım. ABD Irak'a girmeden önce Haydarpaşa tren istasyonundan yapılan askeri konvoy sevkiyatlarını görmüştüm. Yüzlerce vagon tank, uçaksavar, mühimmat ve asker Güneydoğu'ya sevk edildi. Bunu da öyle hayal et. Savaş durumunda kimse yerinde durmaz.

Not: Hepimiz biliyoruz ki, bu soruyu bir paşa'ya sorsak, her şeyin bir düzen içerisinde yürüyeceğini açıklayan prosedürleri sıralar. Ancak yine askerliğini Türkiye'de yapmış herkes bilir ki Türk ordusunda her şey kara düzen yürür ve amatördür. Savaş durumunda da her şey allak bullak olur.
  • hiko seijuro  (11.09.14 04:24:27 ~ 04:31:46) 
şimdi ben lojistikteydim askerdeyken. gene lojistik destek mi saglarım yoksa allah kerim mi?


  • all girls dream  (11.09.14 04:27:49) 
Lojistik desteği duruma göre Erbil'de sağlayabilirsin. Bunu demek istiyorum.


  • hiko seijuro  (11.09.14 04:30:27) 
herkes savaşmayacak diye net söyleyebilirim. çoğunluk kaçacak...


  • ucan spagetticanavari  (11.09.14 05:26:56) 
askerde seferberlik listesini görmüştüm ben. 2002'de falan askerliği biten adamların görevleri, rütbeleri vs. yazıyordu.

genelde herkes şuanki rütbesinden bir iki rütbe yukarıdaydı. mesela asteğmenler, seferberlik durumunda üsteğmen rütbesiyle girecekti. tüm mangalar, görevler vs. belliydi o listelerde.
  • tchuck  (11.09.14 06:11:33) 
Ben muhasebedeydim yine muhasebeye mi geçerim? Kantin mi denetlerim? :)


  • [silinmiş]  (11.09.14 07:05:59) 
Sefer görev emri çıktığında askerliğinizi yaptığınız yere gidersiniz gibi bir şey yok, askerlik şubesine gidiyorsunuz size nereye gideceğinizi söylüyorlar oraya gidiyorsunuz. Daha doğrusu söylemiyorlar; yazılı olan bir kağıdı otobüs biletinizle birlikte veriyorlar öyle gidiyorsunuz. Ayrıca herkes gitmiyor, ailede iki erkek çocuğa varsa ikisinden biri çağrılıyor. Bizim ailede kardeşime kitlemişlerdi.


  • angelus  (11.09.14 07:27:04) 
en son hangi görevdeysek, o görevi yerine getireceğiz.
örneğin ben mühimmatçıydım. savaş esnasında mühimmat sevkiyatında, operasyonel işlemlerde beni çalıştıracaklar.

  • cliquot  (11.09.14 09:10:55) 
tek çocuklara çıkmıyor. verilen belge bilet yerine geçiyor. arada sırada tatbikata, eğitime çağırıyorlar. bu arada sefer görev emri olanlara. araçlara/iş makinelerine de çıkabiliyor. www.msb.gov.tr


  • mr fusion  (11.09.14 10:29:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.