[]

ses kayıt !

selam arkaaşlar!

evde laptopa bağlayarak şarkı söyleyebileceğim bir mikrofon veya sonucu daha kaliteli hale getirebilecek ne alet edevat varsa almak istiyorum.. ne alayım, hangi marka alayım?

vasat bi pc mikrofonuyla kaydetmek yerine biraz daha iyi bir sonuç elde etmek istiyorum.. çok profesyonel bi şey de değil aradığım.. anlayan,bilen birileri var mıdır?

 
condenser mikrofon
harici ses kartı
preamp

sen bunları bir araştır ben müsait olunca detaylı yazarım.
  • nodrap  (10.09.14 23:24:10) 
www.compel.com.tr

başlarken işinizi görür.
  • bruceandwayne  (11.09.14 00:16:01) 
geeldim!

öncelikle kaydedecek sese ihtiyacın var.

ses kaynaktan çıktı. ses sinyallerini alacak ilk cihazın mikrofon. başka çeşitleri de olmakla birlikte senin kullanacağın 2 çeşit mikrofon var.

1- condenser mikrofon
2- dinamik mikrofon

çok kabaca şöyleler:

dinamik mikrofon, çoğunlukla sahnelerde kullanılan ağzın mikrofona maksimum yakınlıkta olması gerektiği mikrofonlardır, çünkü ses kaynağı ile mikrofon arası mesafe uzadıkça membranın bas frekanslara olan duyarlılığı azalır. bir diğer deyişle membranı öpercesine mikrofonu tuttuğun zaman sesine en yakın şekilde alır sinyalleri, uzaklaştıkça sesinin alt frekanslarını alması zorlaşır ve olduğundan daha mid-tiz ağırlıklı bir karaktere bürünür mikrofonun aldığı ses.

dinamik mikrofonlar condenserlara göre daha dayanıklı bir yapıya sahip olduklarından ve ses kaynağının arkasındaki sesleri condensera göre daha az aldığı için sahnede daha çok kullanılır. bizim en çok kullandığımız mikrofonlar: SHURE'un SM 57, BETA 57, SM 58 ve BETA 58 modelleri. Bir de Sennheiserlar vardı da modellerini hatırlayamadım.

bu bahsettiklerim bayağı profesyonel modeller ve en ucuzu olan SM 57'nin fiyatı 550 TL civarı. Shure'un mikrofonları 100 liradan başlıyor yani ucuza da bulabilirsin ama alt segmentte hangisi iyidir çok bilemiyorum.

condenser mikrofonlara gelecek olursak 48 voltluk ekstra enerjiyle çalışırlar. phantom power denilen bu gücü ses kartlarından ya da mixerlerden alabilirsin ama doğrudan bilgisayara bağlarsan mikrofon çalışmaz (ya da bozuk çalışır, tam hatırlayamadım).

ses sinyallerini, senin çıplak kulağınla duyduğuna daha yakın şekilde aldıkları için şartlar el verdiği zamanlarda condenser mikrofon tercih edilir. piyasada sayısız tane condenser mikrofon var ama bunlarda da standart bir mikrofon almaya kalkarsan yine 500-600'den başlıyorlar.

piyasada en çok tutan modeller Rode'un NT-1,NT-2,K2 modelleri ve AKG Perception serisi. bunlara çok aşina olmamakla birlikte söylemem gereken bir şey var alırken yurt dışı fiyatlarına bak. bizde herşey pahalı ama bir markada dehşet oynuyordu fiyatlar ve sanırım AKG idi.

özetle mikrofon işi böyle. gugılda bisürü yazı var mikrofonlarla ilgili biraz araştır çok detaylı bilgilere, kullanıcı kritiklerine ulaşırsın.

ses sinyalinin gideceği ikinci cihaz ses kartın. türkiye'de en çok satan başlangıç seviyesi ses kartı M-Audio'nun Fast Track II'si (www.compel.com.tr)
fiyatı 360 ve f/p'si fena değil. (abartılı iyi de değil bence). bir de şimdi aklıma gelen Focusrite Scarlett 2i2 var. Başlangıç seviyesi kartların kullanıcısı çok olduğundan her model çok tutuyor ve piyasada milyarlarca ürün var ben de seni yine gugıla yönlendiriyorum. ben Roland UA-55'i seviyorum mesela ama diğer ürünlerden iyidir kötüdür diyecek kadar tecrübem olmadı.

bu arada sadece kendi sesinin kaydının alacaksan yani aynı anda tek sinyal kullanacaksan çok kanallı bir ses kartı almana gerek yok. 2 kanal alsan yeterli (aynı anda vokal + enstrüman). bir de alırken +48 volt seçeneği olan bir kart al ki condenserlarla kullanabil.

preamp dedim, zorunlu değil ama olsa güzel olur. ne işe yaradığını direk sözlükteki entryden kopyalıyorum: 'ses sinyallerini daha iyi işleyebilmek için sinyalleri güçlendiren cihazlara verilen ad. preamp dan geçen sinyaller böylece eq ayarlamaları ile daha rahat şekle sokulabilir.'

burada da çok tutan markamız ART. amatör dostu M-Audio'nun da preamleri mevcut. Burda da bütçeye göre seçilebilecek bir sürü model var.

sinyali işleme işin bitti. gerisi bilgisayarda mix yapmak.

kaydederken kendini dinlemek istersen referans kulaklık kullanırsın. 30$'lık in-ear kulaklık da iş görür ama ben sesimi tertemiz, ayna gibi duymak istiyorum dersen 1000$'a da çıkabilirsin.
  • nodrap  (11.09.14 01:05:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.