[]

Frontline gibi pire damlaları sanırım tam-çözüm olamıyorlar...

anneyi arada bahçeye saldığımızdan mütevellit 2.5 aylık dört yavrusu ile birlikte pirelendiklerini farkedince frontline marka pire damlası alıp kafamda kurduğum bir yöntemle* (yazının sonunda açıklayacağım) önce anneyi, 3-5 gün sonra yavrulardan birini, 3-5 gün sonra da bir başkasını damlaladım. şu an yavrulardan ikisi hala damlasızlar. damla yaptığım yavrulardan biri şu an klavyemin kenarında yatıyor. üzerinden 10 gün falan geçti. bu aralarındaki tek beyaz yavru olduğu için pire gözlemini daha rahat yapıyorsunuz. damladan önce tek bakışta 9-10 tane pireyi görebiliyorduk. damladan sonra aşırı rahatladı hayvan. kaşınma hızı seyrekleşti vs vs. ama şu anda ayaklarında bildiğin kocaman pireler yakaladım 3-5 tane ve keyifle patlattım hepsini tırnaklarımın arasında. pire denilen küçük yaramazlar yavruyken çıt diye ölüyorlar bilirsiniz. ama bunların irileri, yani yumurtlamaya müsait olanları beyaz bir bölge taşırlar. orası ayrıca çıtlar, pire ayrıca. bu konuyu açma nedenim de burada başlıyor zaten.

damlaların mantığı gereği kana karışan damla 24 saat sonra artık kanın içinde dolaşan bir zehirdir. ve hayvanın derisinde beslenmek için onu ısıran tüm pirelerin zehirlenerek ölmesini sağlar. kedinin bedeninde ayrıca yavruların yemesi için anne pireler tarafından bırakılmış pire pisliği olur. yavru önce onu yer. sonra da kan içmeye başlar. şimdi bu damlalar iş görüyor olsalar, benim kedide bu kadar iri pireler buluyor olmam, hadi buldum diyelim, bu kadar rahatça geziyor olmaları saçma değil midir? damlalar iş görmüyor olabilir mi? sonuçta damlalama sürecinde yumurtada olan yavrular dünyaya geldikleri zaman kısa sürede ilk kan partilerinde gebermeleri gerekmez mi?

...

*: kafamda kurduğum mantıksal yöntem denemesi şudur:
şimdi malum bu damlalar, damlatıldıktan 3-5 saat sonra anca kuruyor. ertesi güne kadar da ensede duruyor. ee bu yavrular birbiri ile oynaşıyorlar. anneleri bunları emziriyor. yalayarak temizliyor. damla denilen zımbırtının da yalanmaması gerek. tehlikeli. bu sebeple önce anneyi damlaladım ve ayrı bir odada tuttum 1-2 saat. 3-5 gün sonra yavrulardan birini damlaladım. ve 1-2 saat annesinin ona yaklaşmasını hep kontrol altında tuttum. izin vermedim ensesini yalamasını. 3-5 gün sonra da diğer yavruya yaptım aynı şekilde. 2 tane yavru kaldı. çünkü kutuda 3 tane damla vardı. her neyse. test ettiğim yöntem de şu idi. pire denilen kardeşlerimiz sıcak yerleri sever. mesela halıdan ayaklarıma atlayabiliyor arada 1-2 pire. duramıyorlar fazla o şekilde. işte bu sebeple, bu damlalı ve damlasız kediler bir şekilde birbirleri ile sarmaş dolaş olduklarından ve pireler de o beden senin bu beden benim diye zıplayabileceklerinden, toplam pire sayısını bu şekilde kırabileceğimi düşündüm. zehirsiz bedenden, zehirliye geçen ve oradan beslenen pirelerin zehirlenmesi mantığıyla.

yalnız şaka maka epey pire uzmanı oldum bu sayede. "karma yasası" işte.
her türlü olay öğretici olabiliyor. misal her zaman tırnakla öldürmüyorum. masada bir bardak var. pireyi 2 parmak arasında sıkıştırdıktan sonra elinizi bardağa sokuyorsunuz ve suyun içinde parmaklarını açıyorsunuz. suyla tanışan pire afallıyor ve kısa sürede nalları dikiyor ya da bayılıyor. çünkü bu kardeşlerimiz yüzmeyi bilmiyorlar. takdir-i ilahi işte. :D

 
Damlalar öyle yüzde yüz iş görmüyor evet. Eğer pireler çok fazlaysa tamamen ölmeyebilirler. İkinci bir uygulama gerekebilir 1 hafta 10 gün kadar sonra.

Hepsine aynı anda damla uygula. Birinde kalan pire diğerine geçebilir çok rahat.
  • buff  (09.09.14 14:45:55 ~ 14:47:19) 
Köpeğimde frontline işe yaramayınca veterinerin tavsiyesi ile stronghold kullandım ve pire sorunundan öyle kurtulduk.
Stronghold un formülü daha güçlü sanırım.
Köpeğimde uyguladığımda 3-4 saat kadar uygulanan bölgeye kesinlikle dokunmamak gerekiyor. 3 gün içinde de tamamen kuruyor (ilaç izi 2-3 gün belli oluyor)
Kediniz için verinerinize stronghold u sorabilirsiniz.
*pireleri topladığınız suya birkaç damla da bulaşık deterjanı koyarsanız kesin çözüm olur :)
  • watchdog  (12.09.14 12:46:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.