[]

hukukçular?

%50 hisse ile iki ortak bir taşınmaz satın alır ve ortaklardan biri hiç haber vermeksizin hissesini yoldan geçen bir adama satar ise hakkını habersiz satan ortaktan hak talep edilebilir mi? Teşekkürler...




 
tr.wikipedia.org

yani talep edebilir.
  • trajikomix  (08.09.14 23:09:19 ~ 23:10:20) 
Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısman üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar kanundan doğan önalım, (şufa) hakkını kullanabilirler.


  • trollmatik  (08.09.14 23:13:30) 
peki hissesini habersiz satan hissedara dava açıldığında, mahkemede onun bize haber vermediğini nasıl ispatlatız? Davalı ubunu bize söylediğini nasıl ispatlar? İki taraf da ispatlayamazsa mahkeme kimin lehine sonuçlanır?


  • john caseyden halsizce  (08.09.14 23:32:49) 
bence sizin haber verilmedigini degil, karsi tarafin haber verdigini ispatlamasi gerekir. size herhangi bir belge imzalatmadiysa haberdar oldugunuza dair, noterden ihtar cekmediyse ya da konu ile alakali sahidi yoksa, siz hakli sayilirsiniz.


  • MustafaCan  (08.09.14 23:42:51) 
şufa hakkının kullanım süresi 1 yıldır. şufa hakkının ispatı zor olduğu için Yargıtay payını satan paydaşın yada payı alan 3. kişinin şufa hakkını kullanma hakkı olan paydaş yada paydaşlara noter aracılığıyla ihtar çekmesi gerektiğini, ihtar çekildikten sonra sürenin başlayacağını söylemektedir.

ihtar çekildi mi size? hayır. bu durumda şufa hakkını kullanabilirsiniz.
  • trajikomix  (09.09.14 03:15:50) 
Yok su an boyle bir satis soz konusu degil ama kuvvetle muhtemel, eger olursa diye sormak istedim haliyle ihtar da yok ortada :)


  • john caseyden halsizce  (09.09.14 10:05:39) 
zaten böyle bir durumunuz varsa sizin alamayacağınız miktarda göstererek satış işlemi gerçekleştirilir :)

mal 50.000, sizin payınız 25.000 mesela. diğer ortak ben malımı 100.000'e sattım, alabilirsen al? der. genellikle böyle yapılır uygulamada şufa hakkının kullanımını engellemek için.
  • trajikomix  (09.09.14 17:09:15) 
önalım hakkın var


  • besirzade  (09.09.14 17:14:45) 
100 ya da 500 sonucta param varsa alabilirim dolayisiyla sormasi sart diyonuz.


  • john caseyden halsizce  (09.09.14 17:42:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.