[]

flac vs mp3

Ben bu ikisi arasındaki farkı dinleyerek ayırt edemiyorum. illa hi-fi ses sistemimiz mi olması gerek anlamamız için? mesela bir şarkının spektrogramına baktığımda eyvallah bariz olarak görülüyor arasındaki fark(soldaki daha fazla gürültü içeriyor). ama dinleyerek mümkün değil anlamıyorum. sıkıntı bende mi yoksa aynı fikirde olan var mı?

not: logitech x-230 ile dinliyorum


 
ben sırf bu yüzden flac çalan amfili bir player bir de iyi bir kulaklık aldım ama gene ayırt edemedim. gerçi kulaklık o kadar iyi değildi ama nerede çalarsam çalayım bir fark göremiyorum ben de :D


  • passion rules the game  (08.09.14 17:33:49) 
abi zor zaten 320kbps mp3 ile flac arasindaki farki duymak. en buyuk derdin bu olsun yani.


  • hjarteblod  (08.09.14 17:34:43) 
aslında çok hifi sistemlere gerek yok. ama 320kbit'lik bir mp3 ile flac arasındaki farkı telefondan müzik dinlerken bile anlayabiliyorsunuz bence. hatta mp3ler 190kb'lerde falansa ciddi berbat oluyor. tabi bir de her flac dosyası aynı değil. 24bitlik flac dosyalardan dinlerseniz ciddi farkı görürsünüz.

anlayamamanızın sebebi muhtemelen kulaklığınız ve dap'ınız. en azından kulaklığınızı iyileştirseniz farkı hissedersiniz.
  • anil  (08.09.14 17:41:50) 
Soldakinde daha çok gürültü var çünkü dinamik aralığı daha düşük. Ya ikisi farklı kayıtlar ya da farklı versiyonlar. Aynı parça kesinlikle olamazlar.

Neyse, bunun için biraz "critical listening" çalışman gerekiyor. Ucundan biraz bulaşsan bile mp3 iğrenç gelmeye başlayacak.
  • alperz  (08.09.14 17:45:18) 
anakart üzerindeki ses kartı ve z-313 hoparlör ile fark edilebiliyor.
ancak flac dosyasının kalitesi de önemli tabi.

  • yalnux  (08.09.14 17:47:10) 
@alperz

kayıtlar aynı da, mp3'e çevirirken dinamik aralığında bir oynama yapmış olabilirler. flac'i ben çevirmedim yani mp3'e. ikisi de pink floyd - high hopes.

edit: üşenmedim, flac olanı kendim mp3'e çevirdim(44100khz,32-bit) ve diğerine benzer bir spektrogram çıktı.
  • trinitrotoluen  (08.09.14 18:15:25 ~ 18:22:39) 
mp3'ü flac'a çeviren çok akıllı insanlar var, onlardan birinin yaptığı flac olabilir mi?


  • yalnux  (08.09.14 18:25:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.