[]

İki fizik sorusu

son günlerde kafamı kurcalayan iki sorun var. duyuru fizikçileri görür de umarım çözer.

1-) bu biraz müzikle ve ses dalgaları ile ilgili:

notaların ses frekansları ve aralıkları neye göre belirlenmiştir? örneğin gitarı standart akort ederken en üst teli e(mi notası) olarak belirliyoruz ve bunun karşılığı 82.41 hz şeklinde. kaynağı nedir bu standartların? ikinci olarak, her iki nota -ya da diyez, ya da sanat müziği ara sesleri olsun fark etmez, arasındaki standart farkın kaynağı.

2-) bu da astronomiyle ilgili olacak;

dün ay'a baktığımda gördüğüm şekil aşağı yukarı şu;
upload.wikimedia.org
dünya'nın nasıl bir gölgesi vurmuş da bu hale gelmiş ay?
hadi şu halini anlamak kolay da;
bilgi-arsivi.com

 
2- o dunyanin golgesinden degil. gunes o taraftan vurdugu icin oyle. biz ay'in gunes'in vurdugu kismi kadarini goruyoruz. yani aslinda gunes hep ayin yarisini aydinlatiyor ama bizim bakis acimiz surekli degistiginden bazen dolunay goruyoruz bazen hilal.


  • bohr atom modeli  (07.09.14 19:28:37) 
La adını verdiğimiz sesin 440Hz olmasına karar verilmiş. Diğerleri de 2 tabanındaki logaritma usuluyle bulunuyor. Aslında eskiden farklı bulunuyordu. 3/2 oranlarıyla... Neyse, merak eden helmholtz'un on the sensations of tone ve partch'ın genesis of a music kitaplarını okuyup bilgi sahibi olabilirler.

Aslında o frekanslar da sabit değil. Barok standardı 415Hz mesela, 432 kullanan var. Orkestralar 442 kullanır. Şu aralar 445'e çeksek mi diye tartışmalar var hatta.
  • alperz  (07.09.14 19:43:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.