[]

bilgisayar fanı yağlamak için hangi yağı alayım?

fanlar çok ses çıkarıyor. kasanın fanlarını, ekran kartının, işlemcinin falaan hepsinin fanlarını yağliyim diyorum ama ne yağı kullanmak gerekir? kendi özel yağları vardı benim bildiğim, hatta şekli bile şırınga gibiydi yağ koydukları plastiğin ama baktım internete, ismini falan da bulamadım. neydi bu yağlar?

makine yağı, zeytinyağı demeyin lütfen, hassas aletler, iyi davranmak istiyorum :)


 
Bilgisayar fanı yağlanmaz. Bahsettiğin termal macun. O da fana değil işlemciyle soğutma bloğu arasına sürülür.


  • onexey  (06.09.14 11:17:44) 
internette dolaşırken ayçiçek yağı ile yağladıklarını söyleyen insanlar gördüm :)


  • oymak beyi  (06.09.14 11:18:46) 
toz kir yapışır çamur yapar.

kasayı açıp basınçlı hava ile temizlesen fayda sağlarsın.

yalnız basınçlı hava vururken fanın dönmesine engel ol, elektrik üretip anakarta yükleme yapıp hasar verebilirsin.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (06.09.14 11:30:50) 
süpürge ile çektim geçen hafta ama yine çok ses çıkarıyor. hata mı ettim acaba süpürge ile çekerek? faydasından çko zararı mı olur?


  • oymak beyi  (06.09.14 11:33:21) 
Güç kaynağının fanına zeytinyağı döktüm. Traktör sesi kesildi ama yinede denemeyin. Benim kadar şanslı olmayabilirsiniz :)


  • sutlu nescafe  (06.09.14 11:36:51) 
(bkz: kontak sprey)


  • hollowlife  (06.09.14 11:41:40) 
fanların ortasında bulunan etiketi kaldırarak motoru yağlı kontak sprey ile yağlayabilirsin. şekil-a: store.donanimhaber.com
sonra kenarlarını iyice yağdan temizleyerek bir bant ile o yeri kapatabilirsin.

ben bunun için şunu kullanıyorum: urun.gittigidiyor.com
  • teknikekip  (06.09.14 11:44:48) 
@onexey
bilgisayar "fan"ı yağlanır mis gibi; sonuçta hareketli parça... arkadaş "ısınıyor" dememiş ki "fanlar ses yapıyor" demiş... ses yapan fan için "termal macun" öneren ilk defa duyuyorum, bu işi bilene söylesen gülerler haberin olsun... komple yağın içinde bilgisayar çalışabilirken "bilgisayar fanı yağlanmaz" demek enteresan...

@oymak beyi
ince makine yağı alacaksın arkadaşım bu işin hassasiyetle alakası yok; git bir nalburdan al ufak şişe, 5 TL anca tutar... fanların genelde arka göbeğinde etiketinin altında ufak bir tapa olur; onu aç ve 2 damla kadar ince makine yağı damlat elinle de fanı bir kaç tam tur ileri-geri çevir, daha sonra fazla yağı kıl-tüy bırakmayacak bir bez ile sil tapayı kapat fanı geri tak... sesten eser kalmayacak...
  • mortar  (06.09.14 11:47:22) 
wd40 :D


  • MiraTaurus  (06.09.14 12:15:29) 
aman zeytinyağı ya da sıvı yağ kullanma. ben yapmıştım bütün anakarta yağ sıçramıştı. ses gidiyor ama fanın dönmesiyle o yağlar etrafa saçılıyor. internet kafelerde sprey şeklinde fan yağları vardı galiba.


  • edy  (06.09.14 12:28:31) 
@mortar
Lütfen mesajımı okuyup fan sesi için termal macun sür dediğim yeri gösterebilir misin?
Hazır elin değmişken yağ bilgisayara kısa devre yaptırır dediğim yeri de göster lütfen.
Bilgisayar fanlarının yağlamak gibi bir bakım prosedürü yoktur.

Şimdi tüm bunların yanında birkaç ufak bilgi vereyim, fan çok ses çıkartmaya başlamışsa muhtemelen ısıyı düzgün iletemediği için yüksek devirde dönmeye başlamıştır. O yüzden ısı iletkenliğini artırmak buna derman olur. Yine de ben konuyu açanın şikayetinin o olduğunu düşünmediğim için böyle bir öneride bulunmadım.
Fan sesi az olsun istiyorsan fan çapını büyütürsün ki daha düşük devirde dönsün.
  • onexey  (06.09.14 12:51:30) 
@onexey
arkadaşın açtığı başlık "bilgisayar fanı yağlamak için hangi yağı alayım?", mesajın başlangıcı "fanlar çok ses çıkarıyor". sizin cevabınız "bilgisayar fanı yağlanmaz"

üstüne "bahsettiğin termal macun" demişsiniz; siz soruna çözüm değil alternatif öneriyorsunuz kaldı ki tekrar söylüyorum arkadaş sıcaklık sıkıntısından bahsetmemiş...

fanlar sadece sıcaklık yüzünden ses yapmak zorunda değiller, her hareketli parça gibi aşınabilirler, ses yapabilirler... nereden biliyorsunuz çok ısındığı için fan devrinin arttığını? her fanın pwm özelliği olacak diye bir kaide mi var? veya her fanın devrinin kontrol edilme imkanı mı var? belki ekran kartı eski sabit devir dönen bir fan? veya kasa fanları pwm değil veya anakarta bağlanıp kontrol edilebilen türde değil? veya fan kontrolcüsü kullanmıyor da olabilir?

ayrıca en fazla 5 liralık yağ ile ve belki 1 saatini harcayarak çözüm üretebilecekken "daha büyük fan" tavsiye etmek nedir pardon? sordunuz mu kasasındaki fan takılabilecek yerler var olandan daha büyüğünü kabul edecek vida deliklerine sahip mi? piyasada hangi işlemci/ekran kartının sadece fanını büyütebilirsiniz; hiçbirinin... misal bende 212evo var; 12cm lik fanı söküp 14cm'lik fanı nasıl takabilirim 12cm'lik fan gibi düzgün olacak şekilde? veya ekran kartım; üstünde 9cm çift fan var, gidip nasıl 12cm fan takabilirim var olan fanları söküp? bakın "fanları" diyorum, soğutucunun kendisinden bahsetmiyorum; yeni fan almanın da komple yeni soğutucu almanın da mali külfeti cabası...

bu arada ben nerede "kısa devre yaptırır" dedim ki? okuduğunuzu da anlamıyorsunuz malesef... internette biraz araştırırsanız özel kasalar içinde yağ içinde yüzerek soğutulabilen bilgisayarlar var; sizde yapabilirsiniz aynısını... ben orada "bilgisayarı soğutmak için bile yağ kullanılabilirken" manasında dedim ama anlayamayacağınızı hesaba katmamışım benim hatam...

"Bilgisayar fanlarının yağlamak gibi bir bakım prosedürü yoktur. " diyorsunuz da neden fan tasarımları yağlama prosedürü yapılacak şekilde? isteseler arka tarafta yumuşak plastik tıpa koymayabilirler değil mi?...
  • mortar  (06.09.14 20:28:32 ~ 20:29:47) 
@mortar
Açtığı başlığı da içeriği de okuyup anlayabildiğim için o mesajı yazdım. Dahası beni anlayamamakla suçlarken senin bundan çok uzakta olman da komik. Zira ben ona termal macun önermedim. Eğer soru içeriğini düzgünce okuyup anlayabilseydin şırınga şeklinde bir ürün aradığını idrak ederdin. Ben de o şırınga şeklinde ürünün termal macun olduğunu söyledim. Her halinden çok bilmiş olduğun belli eminim bunu da bilirsin termal macun şırınga içinde satılır.

Ben de anlayabil diye tekrar söylüyorum; senin sorunun sıcaklık sorunudur demedim. Fanlar yağlanmaz, bahsettiğin şırınga da termal macun dedim.

Gelelim devam cümlelerine aslında bunlara da tek tek cevap yazmak isterdim ama sürekli olarak benim söylemediğim şeyleri söylediğim sanrısı üzerinden bana saldırmaya çalışıyorsun ve sonraki paragrafda iyice çığırından çıkmışsın sanki ben adama yeni kasa yaptırıyormuşum gibi. O yüzden açıklama bile yapamıyorum. Senin hayal alemin belli ki benim ifade sınırlarımı zorluyor.

Yağ içinde soğutulan kasa kısmına gelirsek benim söylediğimle ne alakası vardı da soğutma için yağ kullanılır sen nasıl fan yağlanmaz dersin dedin çok merak ediyorum. Zira söylediğin gibi biri soğutma biri hareket kolaylığı ile ilgili. Termal macun yerine makine yağı sürmek gibi dahiyane bir fikrin varsa o başka elbet.

Stok fanlarda yapışkanlı bir etiket bulunur ve bu etiket söküldüğünde yapışma yetisini büyük oranda kaybeder. Soruyu soranın custom veya profesyonel fan kullanmadığı her halinden belliyken neden buna göre cevap vereyim.

Son olarak beni anlamamakla suçlarken aslında benim ne dediğimi anlamayıp yanlış anladıkların üzerinden cevap vermen de büyük bir ironi. Insanlar anlamadıkları kişilerle kavga eder derler. Bir dahaki saldırgan mesajını yazarken bu sözü bir düşün.
  • onexey  (07.09.14 09:58:49) 
@onexey
tamam canım sen herşeyi doğru biliyorsun, herşeyi doğru anlıyorsun... hata sende değil bende...

saygılar...
  • mortar  (07.09.14 10:58:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.