[]

koşmaya çalışıyorum sorularım var

23 yaşındaym 54 kiloyum.hedef hem kilo vermek (aslıdna kilom çok değil fakat yağım çok kasım yok)şu yaşıma kadar doğru düzgün spor filan yapmadm,markete yürümeye bile yeri gelir üşenirim yani.ayrıca 1 paket sigara içiyorum günde yani koşacak insan değilim ama heves ettm.evde yürüyüş bandı var şimdilik onda koşuyorum biraz dha ilerletip sahile geçicem.ilk gün denediğimde 1 dakikadan sonra nefes bile alamadım.4 gündür 1 dakika koşup 4 dakika yürüyorum.her hafta koşu dakikasını arttırmak istiyorum.hedef 30 dakika aralıksız koşabilmek.

şimdi ben bunu başarabilir miyim bu sigara içen bünyeyle yoksa sigarayı muhakkakki azaltmam mı lazım(bırakmak diyemiyorum çünkü kendimi tanıyorum sigarayı bırakmam koşmayı bırakırım yine) ayrıca evlere şenlik bir kilo alıp verme geçmişim var 55 kilodn 82 ye sonra tekrar 53 e sonra tekrar 70 e ve yine 54 e inmiş bulunmaktayım.kilo alma sebebim depresyonda buzdolabı-alkol-uyku üçlüsüne abanmam yoksa obur filan değilim normal şartlrda


 
boy, cinsiyet?
Düzenleme: Sağlık için spor yap ama kilon tam sınırda, daha da zayıflama.

  • buzdagi  (06.09.14 03:38:21 ~ 03:47:17) 
Bence bi nabiz saati al. Yavas yavas arttir temponu acele etme. Hedefine kitlen. Hedefinden cayarsan ac bi duyuru seni gazlayalim...

Boyle gidersen sigarayi bile birakirsin eminim. Takdir ettim
  • greatviolinist  (06.09.14 03:40:21) 
boy 1.64 kadın , teşekkürler greatviolinist


  • cingenepembesicakmak  (06.09.14 03:42:23) 
sigarayı kesinlikle azaltmalısın bir dakikada tıkandığım zaman vücudunu getirdiğin bu durum yeterince üzmüştür zaten seni. bu şekilde yavaş yavaş arttırırsan hedefine rahatlıkla ulaşabilirsin ama şu zıkkımı azalt =)


  • joy stick  (06.09.14 03:57:18) 
şok kilo vermek iyi değildir. şu anki kilon iyi, vermene gerek yok bir şey.

yalnız o sigarayı bırakma konusunda bu kadar kesin düşünme. bence ne yap ne et bırak, ya da en azından azaltmaya çalış.

koşu işini de yoluna sokarsın, 30 dakika tempolu koşmaktan bahsediyorsun herhalde? hem kendini tanıman, hem temponu ayarlaman hem de stamina yükseltmen zaman alacak şeyler. yavaaş yavaş başla, yavaş yavaş tempo arttır. yakın arkadaşım 30 yaşında, hamile kalmadan önce sigara içiyor ve uzun maratonlara katılıyordu. hamilelik olunca sigarayı bıraktı.

sigara engel değil, ama birakmak her zaman büyük bir artı derim.

edit: unutmadan ekleyeyim, haftada 3-5 gün aksatmadan koşun. araştırmalara göre bundan fazlası (7 gün gibi) pek faydalı olmuyor. 3-4 gün optimum, 5 gün maksimum. geri kalanı dinlenmece veya düşük tempo ile yürümek.
  • Lorik Cana  (06.09.14 04:45:14 ~ 04:54:23) 
aslında şok kilo vermedim hep şok kilo alıp 1 sene içerisinde verdim her ikisinde de o yüzden bir alıp bir vermiyorum yani 6 senenin 2 senesi şişmandım gibi bişey :) tempolu koşmak? ben sadece koşuyorum açıkcası koşabildiğiminen hızlısını koşar adım yürümek gibi değil :) o kadar yabancıyımki spora anlamadım çoğu terimi


  • cingenepembesicakmak  (06.09.14 04:52:24) 
aralıksız 30 dakika koşu seviyesine ulaşmak zaman alır, ilk hedefiniz jogging veya tempolu yürüyüş olmalı.

sağlık açısından diyorsanız ısınma sonraı 1 dakikalık sprint/depar atabilirsiniz. yine son araştırmalara göre en etkili yöntemlerden biri bu yoğun fakat kısa koşular.
  • Lorik Cana  (06.09.14 04:55:47 ~ 04:57:36) 
teşekkürler


  • cingenepembesicakmak  (06.09.14 05:00:26) 
(bkz: c25k) diye bir program var hata bunu türkçeleştirmişler:
ritim.wordpress.com

seni sıfırdan alıyor ve 9 haftada aralıksız hiç yürümeden 5k koşacak hale getiriyor. android appleri var çok güzel. en iyisi şu bence:

play.google.com

yürüyüş bandını boşver, dizlere zarar onlar zaten.
  • warrior princess  (06.09.14 06:24:16) 
ben 2 ile 3 paket arasında içiyorum, dün gece yokuş yukarı yaklaşık 8km yol katettim(yarım paket gitti yolda). sigaranın tabi etkisi vardır fakat sana enerji sağlayabilecek yiyeceklere abanırsan dilediğin forma ulaşırsın. başlarda koşmana gerek yok(koşarsan daha iyi olur) bir mesafe belirle ve yürü, 1.5 saat yürü mesela. ertesi gün de bunu tekrarla, alışkanlık haline geldikten sonra her şey çok güzel olacak.

not: uzman veya bilinçli birisi değilim, senin derdini anladığım için nabza göre şerbet önerdim.

ekleme: ve şöyle bir şey var www.p90xtr.com kilo kaybından ziyade yaktığın yağları kasa çevirmeye bak. valla fıstık gibi olur vücudun. mekik falan çek.
  • dirildimde geldim  (06.09.14 07:57:20 ~ 08:01:00) 
Ben de günde 1 paket sigara içiyorum ama hala it gibi koşarım, referans olması açısından haftada 2 kere halısaha maçı yapıyorum. Sigara içmtenelerden de daha iyi koşuyorum maçta.

Yani,sigarayla alakası yok, bu işler biraz fizyolojik, biraz da geçmişten gelen alışkanlıklara bağlı bence.

Bi insan 1 dk nası koşamaz onu anlayamadım ben :) koşma deyince böyle son sürat gitmeye gerek yok yavaş tempoda bi yarım saat koşulur bence çok rahat. Yavaş tempo dediğim yürümenin bi tık üstü diyim.
  • contavolta  (06.09.14 08:41:58) 
koşu bandını sitret, dize zarar.

hızlı tempolu yürü önce, vitrin bakar gibi değil ama ciddi hızlı. koşmadan bile yararlı olduğunu söyleyenler var.

sonra yavaş yavaş açılır koşarsın da.

yanlız bırak şu sigarayı, yıl olmuş 2014 hala sigara içen insanlar var.

ulan hadi 35-40 yaşında olsan eskiden cahildik, başladın bırakamıyorsun diyeceğim.

23 yaşındasın daha, hangi ara başladın?

azaltma filan değil, bırak şu boku. bak nefes alışın değişecek. uykuların düzelecek, yemeklerin tadı değişecek, kokuları daha iyi alacaksın, seks performansında da büyük artış olacak.

sadece sana değil lafım, bırakın ya hu şu sigarayı.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (06.09.14 09:07:27) 
Öncelikle ilk birkaç hafta uzun yürüyüşler yaparak vücudunuzu koşmaya elverişli hale getirin, kondisyonunuzun yeterli olduğuna kanaat getirdiğinizde koşmaya başlarsınız. Böyle direkt kafadan koşmaya başlarsanız olmaz. Ayrıca sigara konusuna girmiyorum bile; sigarayı azaltmayın direkt bırakın. Tabii tüm bunların yanında asıl önemli olan beslenme. Düşük karbonhidrat+bol protein. Skinny Fat vücut tipinden bu şekilde kurtulabilirsiniz. Geçmiş olsun.


  • angelus  (06.09.14 09:18:17) 
30 dakika aralıksız koşmak süreç işi. sıfırdan başlayıp zaten sigara içmesen de yarım saat aralıksız koşabileceğini sanmıyorum ki bence olay sigarada değil zaten. düzenli antreman yaptıktan sonra sigara seni durdurmaz. he sen yine hobi olarak bırak sigarayı, bırakma demem.

benim şahsi kanaatim eğer acelen yoksa önce yürüyerek başla. uzun ve tempolu yürüyüşler mesela 1 hafta güzel bi süre. sonra ilk koşunda kendini zorlama, 2 dakika koş sonra yine yürü biraz. 3-4 günde bir koşu süresini yarım dakka bir dakka filan arttırsan zaten 4-5 dakkayı gördükten sonra daha rahat arttırıcaksındır diye düşünüyorum.

bi de 1.64 - 54 kilo on numara boy-kilo zaten koruyabilsen yeterli. çok zayıf olmak hem güzel görünmüyo hem sağlıklı da değil.

zert zemine ayakla sürekli sert basma falan filan muhabbetine koşu bandı için sağlıksız diyolar ama ayakkabı giyip kullanırsan bi problem kalmaz heralde. gerçi koşu bandı kısa süre içinde elbise askısı olarak kullanılıyo o yüzden hiç tavsiye etmiyorum ama yine sen bilirsin.
  • mosakale  (06.09.14 09:45:55) 
şimdi madem spora o kadar yabancısın, genel bir kaç bilgi ile başlayalım. ne yaparsan yap aktivite olarak, ondan önce mutlaka ısınma-strech hareketleri ile başla ve onunla bitir. ısınmadan spor yapmamayı bir prensip haline dönüştür. zira ısınma hem kasları spora hazırlar ve bilumum sakatlanma riskini azaltır, hem de daha verimli spor yaparsın. sporun bitiminde de yine aynı şekilde esnet vücudunu. şöyle bir şey mesela işini görür:
www.youtube.com

ikincisi, koşmaya düşük tempo ile başla yani aniden yüksek tempo ile yüklenirsen tıkanırsın. yavaş yavaş arttır koşarken tempoyu. ama arttırırken de zorla biraz kendini, 10 dakikalık bir programın 8 dakikasını düşük tempo koşma örneğin:)

üç, kendine haftalık bir program oluştur ve onları koş, öyle her gün kafana göre koşma yani. örneğin ilk hafta 2x5 dakika koş (ara beklemen 5 dakikayı geçmesin, soğuma), ondan sonraki hafta 2x10 koşmayı dene, gibi. program seni zorlasa da "aman bugün bir tane 10 dk koşayım" deme, neyse program ona uymaya zorla kendini.

dört, eğer yok ise kendine düzgün bir koşu ayakkabısı al. gidip en pahalısını almak zorunda değilsin, uygun fiyatlı ayakkabılar da var. koşu bandında veya asfaltta koşmak dizleri çok zorlar, uygun bir ayakkabı bunu minimize eder.

beş, koşmak candır :)
  • fengari  (06.09.14 11:43:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.