[]

siyasetten anlayanlar, gelin hele

öncelikle söyleyeyim, internette de araştırdım, ulusalcılıkla milliyetçilik arasındaki farkı anlayamadım. belki kafam kalın bilemiyorum.

şimdi benim siyasi görüşlerim şu noktaları içeriyor:

1 - ateistim, laikliğe ve din özgürlüğüne önem veriyorum.
2 - türkiye'de kendini türk hissedenlerin türk milletine ait olmaları olgusunun doğru olduğunu düşünüyorum. ben kendimi türk hissetmiyorum diyenler de yaşayabilir benim için sakıncası yok. eşit olduğumuza inanıyorum.

bununla birlikte türk milliyetçisiyim. türk olmak hoşuma gidiyor. kültürüm, dilim falan... güzel şeyler gibi. gurur duyuyorum tarihimden falan evet. ama başka milletleri ezmek gibi bir derdim yok. ama kendi milletime has düşünce yapısını yaşamak güzel geliyor.

burdan kürtlere bağlayayım; kürtlerin de en az türkler kadar haklara sahip olması gerektiğini düşünüyorum. ilk dört yıl anadillerini içeren türkçe + kürtçe eğitim almaları gerektiğine inanıyorum. ama çoğulcu politika gereği resmi dile kürtçe eklenmesini gereksiz buluyorum. hani eklense de çok önem arz etmez gerçi benim için aslında. ama tercüman vb. talep edebilmelerinde, tabelaların kürtçe yazılmasında benim için sakınca yok.

bununla birlikte turan düşüncesi mantıklı geliyor, uzun vadede türk dünyasının birlikte hareket etmesine yönelik çalışmalar yapmanın mantıklı olduğunu düşünüyorum. hani şu andaki erasmus gibi şeyler yapılabilir. ya da vizeler kalkabilir, belki ortak para kullanabiliriz falan... tüm bunlar AB'ye karşı koz da olabilir sanki... arap kültüründen iyidir diyorum.

mesela suriye'de ırak'ta türkmenlerin ölmesine üzülüyorum ama araplara aynı seviyede üzülemiyorum. yaptıklarını çekiyorlarmış gibi geliyor. yardım etmem demiyorum, ediyorum ama türkmen bana daha yakın geliyor, sanırım önceliğim onlar olurdu...

bunları deyince nedense faşist olarak algılanıyorum.

3 - liberal ekonomiyi savunuyorum.

bahsettiğim şartlara sahip türkiye'de bir siyasi grup görmedim henüz. mhp çok dindar. bbp ne yapıyor bilemiyorum. kürtlerin partileri de hep bana diyorlar sanki... özerk olalım vergi vermeyelim üstüne destek çıkın bize vb. söylemleri var.

4 - atatürkçüyüm. ya da kemalistim. arasındaki farkı bilmiyorum. tapmıyorum ama düşüncelerini doğru buluyorum. eleştirilmesine karşı değilim. her yere büstü dikilmesini gereksiz buluyorum ama sakıncasını da görmüyorum. günümüzde tabi devletçilik gibi politikalarının yapılmasına gerek olmadığına inanıyorum.

soruya geleyim: şimdi ben neciyim?

a) ulusalcı
b) milliyetçi
c) atatürkçü
d) kemalist
e) pantürkist
f) ümmetçi (eminim değilimdir ama, bir umut)
g) ... siz ekleyin.

uzun oldu kusura bakmayın, okuyanlara teşekkürler. isteyen kafasına göre yorum yapabilir, kendi görüşlerini ekleyebilir, çıkarabilir.

 
neden kendinizi taraf olmak zorunda hissettiniz ki?

bunların hepsinden doğrular alıp ortaya yanarlı dönerli bi meyve tabağı gibi koyunca günah mı oluyormuş?

ortalama bi türk vatandaşısınız işte.

hafiften bi almancılık da yok değil hani.

hapsi bu kadar.
(küçümseyici bişe yazmadım sümmehaşa)
  • cecilia  (05.09.14 21:49:57 ~ 21:55:37) 
dostum sen mantıklı bir adamsın.

ancak bu ülkede yapılan siyaset ve insanların siyasi formları mantık sınırıları içerisinde değil ne yazık ki..

Mantıklı adamlar siyaset dışı kalıyor. ülkenin şu anki halinin sebebi de bu..
  • greatviolinist  (05.09.14 21:50:46 ~ 21:51:12) 
Sen liberalsin bence. Hatta liberal sol gibi.

Ayrıca devletçilik ilkesine gerek yok demişsin biraz ekonomi okusan fena olmaz. Devlet bazı malların üretimine kota koyar ya da alım az olunca piyasadan alım yapar vs. Bunlar ekonominin dengesi için önemlidir. Öyle görünmez el her şeyi halleder olayı çöktü çoktan. Boşuna mı Keynes amcamız devlet müdahalesini savundu? Neyse tabi bu detay bi konu zaten.

Bir de ''çoğulcu politika'' falan diye bi olay yok çünkü 1982 Anayasası bizzat çoğunlukçudur. Rte boşuna mı diyo %50 %bilmem kaç diye.

Edit: imla
  • buzbebek  (05.09.14 22:00:41 ~ 22:01:05) 
Katılmadığım tek yer devletçilikle ilgili kısım oldu. Yabana atmamalısın, bence doğru şekilde kullanılınca faydalı bir müdehaledir.

Sosyalist bir insana benziyorsun bence. Kesinlikle ümmetçi değilsin; hatta şuradan varılabilecek en net "kalıp" tam olarak anti-ümmetçi olduğundur. Ve aynı zamanda da Atatürkçüsün de sanırım evet. Milliyetçilik sana biraz fazla kalıyor. Neyse bence "akılcı mantıkçı makul" bir insansın diyip bitireyim. Kendini herhangi bir şekilde tanımlamak, daraltmak, kalıba sokmak isteme. Bulunduğun nokta güzel. Güzellikler senin olsun.
  • pandispanya  (05.09.14 22:06:37) 
Ulusalcı ve madem Türksün göster ürksüncüsün. Gelişime açık biri gibisin, sosyal devlet, örgütlü toplum ve insan hakları savunucusuna evrilebilirsen çoğ gösel olur bence. Türkmenlere araplardan daha çok üzülmek gibi durumları ırk genellemeleriyle değil de siyasi, sosyolojik vs teorilerle anlamlandırabilirsen bir de şu Türkler birleşip osursak dünya yola gelir düşüncesini bırakıp biraz daha pragmatik düşünebilirsen iyi olur yani.


  • tiny penny  (05.09.14 22:20:29) 
yanıtlar vereyim biraz:

@buzbebek:
devletçiliği yanlış anlamış olabilirim. ben özelleştirmeyi kesinlikle savunan bir insanım. bu zamana kadar da türk telekom haricinde satılan hiçbir şeye üzülmedim. ha dediğin gibi devletin sisteme müdahale etmediği bir ekonomik sistem bence var olamaz. işletme mezunuyum ve az çok keynes'e yatkınlığım var.
bununla birlikte kota koyma, halihazırdaki özel şirketlere rakip olarak sektörde bulunma (örneğin kentlerdeki toplu taşıma hizmeti), gerekirse belli ürünlere destek verme (soya gibi, biyodizel gibi vb. ) olması gerekir bence.
bu noktada devletçi miyim değil miyim siz karar verin. ayrıca solcu ve milliyetçi aynı anda nasıl olurum bilemedim.

@pandispanya: turan talep eden birine milliyetçi değilsin demek biraz garip değil mi? :)

@tiny penny: dediğin gibi adlandırıyorum zaten. yoksa türk arap falan umrumda değil. ama sınırlı kaynağım var. türkiye olarak tüm dünyadaki dertlere ulaşamam. öyleyse önceliğim din, dil, kültür vb. birlikteliğim insanlar olmalı diye düşünüyorum. yani avustralya'daki aborijin haklarındansa azerbaycan'daki yanvar olaylarına daha çok önem veriyorum.

burdan anladığım şu: ulusçuluk / milliyetçilik olayını çözmem gerektiği gibi devletçilik kavramına da çalışmam gerekecek :)
  • siradisi00  (05.09.14 22:41:39) 
Siradisi00: önce Turan demişsin ama sonra daha farklı açıklamışsın. Dolayısıyla buradan "pantürkist" bir zihniyetten ziyade daha stratejik ve mantıklı bir çıkarım sezdim. Yani sen "Türk'ün gücü!!11 tüm dünyaya gösterelim auuuu!! \m/" yapmıyorsun. Sadece stratejik olarak sana farklı açılardan mantıklı gelmiş, dost olabilme potansiyeli olan, sayıca bizi güçlendirecek, benzer bir dil ve kültür potansiyelinden "faydalanalım" demişsin. Yani senin için onların "Türk" olması asıl önemli nokta değil. Rakibe karşı "makul ve güvenilir bir işbirliği" olması daha ön planda gibi. Doğru mu yanlış mı anlamışım bilemiyorum ama ben senin tarifinden bu sonuca vardığım için "milliyetçi" (daha doğrusu milliyetçilik milletini sevmekse aslında ülkücü demek istedim) kategorisine sokulacak kadar yoğun hislerinin olmadığını söylemiştim.


  • pandispanya  (05.09.14 22:48:27 ~ 22:58:09) 
@pandispanya: açıkçası olay her ne kadar stratejik de olsa duygusal yanı da var. yani güçlenmek için araplarla çalışmak istemezdim. ha ülke şartları gereği çalışılabilir mi? neden olmasın?
biz 74'te soydaşlarımızın güvenliği için mi yoksa stratejik konumu için mi kıbrısa girdik bilemiyorum. ayrı bir tartışma konusu. ama bence işin "türk olmak" kısmı daha baskındı.

@advocatusdiaboli: doğru demişsin. yani burda aslında çok ince bir çizgi var. eşitlik duygusuna ters olduğunu da kabul ediyorum hani. o da insan öteki de... türk ya da arap olması nedeniyle birine yardım edip ötekine etmemeli miyiz? hayır. ama o sana daha yakın geliyor, akraban gibi... aynı dili falan konuşuyorsun, kültürel yapın benzer. ona daha sıcaksın.
normalde ırak'ta olaylar olunca "içişleridir bana ne" diyesim geliyor. ama "türkmenler zarar gördü" denince "yazık lan, kurtarsak bari, müdahale falan yapmalı mı acaba?" diyorum. ikiyüzlüyüm evet. aynı şeyi azerbaycan - ermenistan hususunda da yaşıyorum evet. :/
  • siradisi00  (05.09.14 23:24:17) 
Pişir sen bu fikirleri
Daha çiğsin
Zıt düşünceler mevcut
  • saksı  (05.09.14 23:32:05) 
@saksı: önerilerine açığım, biraz daha ayrıntılandırırsan sevinirim.


  • siradisi00  (05.09.14 23:51:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.