[]

Ekşi sözlük yazarlarının daha kültürlü vs.olması?

Bugün iki arkadaşım bu konuyla ilgili tartışıyordu.Bir tanesi ekşi yazarı diğeri ise ekşi sözlüğü gereksiz bulan biri.
Ekşi yazarı arkadaşım, sitedeki yazarların daha elit,kültürlü insanlar olduğunu düşünüyor,siz ne düşünüyorsunuz bu konuyla ilgili?



 
Bu görüş sözlüğün ilk zamanlarında kısmen geçerliydi.
İnternete ulaşımın kısıtlı olduğu, ulaşabilenlerin de bu oranda daha üst seviyede bulunduğu zamanlardı. Bilgisayarda birşey yapmak için İngilizce bilmek gerekiyordu.
Ama bunların olması insanları elit kılmıyordu. Sonuçta genel üniversite öğrencisi veya mezunu insanlar gelip birşeyler yazınca, ortamda ağır edebiyat tartışması da dönüyordu, taşak malzemesi de..
Bu zamanlardan kalan bir algı bu..
Şimdi it kopuk diyebiliriz..
  • quaker  (05.09.14 16:49:21) 
ben de çok zeki, kafası çalışan, kültürlü insanlar olduklarını düşünürdüm tabii eskiden.


  • rock n roll  (05.09.14 16:51:52) 
buram buram kültür akiyor eksisozluk.com


  • kutsalbok  (05.09.14 16:52:13) 
sözlüğün bir formatı ve kuralları olduğu için, cümlelerin ve anlatımın düzenli ve formal olması böyle bir algıya yol açıyor. Bunun dışında asla böyle bir genelleme yapılamaz. Gerçek bir entelektüelin ne başvurmak için ne de üretkenlik için sözlük benzeri bir platforma ihtiyacı olmaz zaten.


  • adukyuedines  (05.09.14 16:52:55) 
Binlerce yazarı var bu sözlüğün, nasıl böyle bir genelleme yapılabilir ki? Sonuçta biz dahil kimseyi özel genel kültür sınavlarına sokup yazar yapmıyorlar.

Ha arkadaşların da dediği gibi, internet kullanan insanın az olduğu sözlüğün ilk zamanları için kabul edilebilir bi durum bu. bunun da pek çok farklı sebebi var.
  • brillant comme une larme  (05.09.14 16:57:03) 
islamcı gençlere ekşi sözlük'ü fethedin çağrısı kırılma noktası bana göre. o saatten sonra muktedirin çomarları tamamen başlık ve içerik sabotesine başladı. bu sümeyye'nin trolleri seviyesine geldi ve gelişti.
bir çok kişi bireysel deneyimle doldurduğu zengin ve çeşitli üsluplardaki içeriği silip uzadı.
istenen ve planlanan toplum seviyesine uygun bir kültür mevcut şu an ;)
  • satafatli  (05.09.14 16:57:36) 
quaker +1.

sözlügün eski yazilarini okumaktan keyif alirdim, her seferinde genel kültüre bir sey katarlardi, kah ince mizah anlayisiyla, kah cok yönlü olmalariyla. simdikilerde öyle bir seye cok rastlayamiyorum, tabi arada kimi güzel yazilarda kayniyor dogal olarak.

bir de sözlügün söyle bir olayi vardi, sol framedan dolayi daldan dala atliyordun, müzik diye baslar sonra 2. dünya savasiyla alakali basliklarda bulurdum kendimi, android ve yeni cikan teknolojiler hakkinda ilk izlenimlere bakarken sinema basliklarinda bulurdum kendimi. bilgisayar basinda gecen 2 saatte yüzlerce konu hakkinda yüzeysel/derinlemesine bilgi ediniyordu insan. öyle de olunca cok yönlü oluyorlardi.

o dönemlerde eksisözlük okudugunu söyleyen adamla 1,5 saat araliksiz muhabbet ettikten sonra hala doyamiyordum. bazi insanlarda da öyleydi ama sozlukculerle sektirmeden, ortak en az 5 konu buluyordum. simdi sozlukten olduguna inandigim adamla 30 dk konusamiyorum. sadece futbol basliklarina bakmis, sadece survivor bölüm özetlerini okumus, sadece tek bir yere kanalize olmus. eskiler sömürür, emerdi sözlügü, sindirirdi resmen.

bu genelleme o dönemlerden, simdi o genellemeyi yapana süpheyle bakarim sözlüge hic giriyorlar mi acaba diye.
  • wiillii  (05.09.14 17:31:54) 
interneti olan herkese açık ve yazarlık şartları da aşırı şekilde azaltılmış bir ortamda yüksek seviyeden bir muhabbeti sürdüren yüksek seviyeli insanların olması türkiye'de internet kullananların 'seviye'sine göre imkansız. eskiden öyle bir yönelim vardı tabi, okuyucularını da geliştiriyor ve kendi seviyesine çekebiliyordu. ama son bir kaç yıldır, ekşi sözlük'e günde bir kaç kere giren birisinin ağır işsiz olduğunu, can sıkıntısından kıvrandığını rahatça söyleyebilirim.


  • vizdilva  (05.09.14 18:26:07) 
son zamanlarda ekşi yazarlarına kaşı önyargı beslemeye bile başladım kültürsüz, kaba, cahil insanlar oldukları yönünde. elbette sokaktaki sıradan muhammed efendi'ye göre daha kültürlüler ancak cidden o kadar çok boş insan var ki sözlükte şu anda, kültürlülerin değil de trollerin buluşma mekanına döndü daha çok. bunda sözlükten tanıştığım veya bir şekilde tanıdığım insanların payı da büyük tabii.


  • knight of cydonia  (05.09.14 18:35:37) 
ne kültürü bilgisi. türkiye ortalamasının bir hayli altında sözlük artık bana kalırsa.


  • tescillimarka  (05.09.14 18:56:48) 
Genellemeyi sevmem. Ama son 1 2 yıldır sözlük hiç ama hiç eskisi gibi değil. Hürriyetin okuyucu yorumlarından hallice entryler. Kadınlar kulübü sanıp yemek tarifi veren var. İmla falan hak getire...

Ama haksızlık da etmeye gerek yok, çok kaliteli yazarlar da mevcut.
  • mutlusismankedi2015  (05.09.14 19:10:20) 
eskiden evet genellikle öyleydi. hala varlar ama artık angut oranı o kadar fazla ki ekşi sözlük'ün çoğunluğu anguttur demek daha doğru bence. ben mi ? bilmem belki ben de.

edit: en rahat gözlenebileceği yer de en beğenilen entry'ler. genelde bakarsan saçma sapan bakınızlar hep debe oluyor.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (05.09.14 19:12:09 ~ 19:12:55) 
%70'lik bir oran kültürlü, elit insanlar bence. %30'da son 3-4 yıldır ekşiye yerleşen orospu çocuğu yobazlar.


  • neil manke  (05.09.14 19:14:16) 
Kültür falan yok, hemen her başlıkta lan bu herif nasıl hayatta kalıyor diyebileceğin sığırlıkta tipler var.


  • i was made for you  (05.09.14 19:35:33) 
ekşi yazarı kültürlü falan değil... sözlğün geneli hakkında bilgi edinmek istiyorsan itusozluk ve eksinin dünün en beğenilen entrylerine bakın yeter.. itülülerin oyladığı başlıklar daha kaliteli...


  • inanmazsan inanma  (05.09.14 19:39:53) 
ben birkaç defa yazar oldum oldum sonra uçuruldum
yazar olmadan önce yazarların (10 yıl kadar önce) %20 sinin gerçekten sosyal ve kültürel anlamda çok birikimli olduğunu düşünürdüm.yazar olduktan sonra yüzde 10 nun ancak olduğuna kanaat getirdim kaliteli yazarların ve kaliteli trollerin olduğu zamanlardı.
şimdi tamamen özenti içerisinde yaşayan ve ağzı ishal olmuş fikri olmayan cahil it kopuk bir sürü insan dolmuş durumda.eskiden de vardı ama çok salça olmazlardı her şeye.
  • arafa  (05.09.14 20:04:19) 
sözlükte neyi okuduğunuza göre görüşünüz değişebilir. özellikle müzik konusunda inanılmaz bir zenginlik var.
tarih, diller, hatta matematikte bir kavramın sözcük anlamını araştırıyorsanız sözlükte kültürlü insanların varlığını farkediyorsunuz.
bilgisayar kullanmakla ilgili insanlar deneyimlerini paylaşmışlar.
sözlüğün bir özelliği de, wikipedia tarzı bilgilerden çok, insanların kişisel görüşlerinin yer alması. bu durumda onların kültürlerinden dolayı mı fikir paylaştığını anlamak bazen zor olabiliyor.
ama tutup günlük siyasi konulardan başkasını okumuyorsanız sözlük size troller ve cevap verenler olarak görünür.
  • sonsuz sevgilerimle  (07.09.14 20:40:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.