[]

Eczanenin farklı bir ilaç vermesi

Olm nedir bunun mantığı. Dün doktordan geldim, elimde reçete var. Kırgınlık, klima çarpması, grip ayakta zor duruyorum, saat 18:25 Neyse reçeteyi verdim eczaneye. Bana reçetede yazandan farklı bir antibiyotik vermiş. Bunuda akşam ilacı içerken farkettim.

Yahu madem farklı bir ilaç vereceksin, bana neden hiç söylemiyorsun, bunun yerine bunu veriyorum, diye. Acaip sinirliyim şu an.

Şimdi edevletten baktım. Aslında bu farklı olarak verdiği ilacı doktorum reçeteye yazmış gibi girmişler. Halbuki alakası yok.

Hasta halimle kalkıp eczaneye gidip sorasım var. Hatta sormanında ötesinde sen ne ayaksın diyesim var.

Doktorun yazdığı: Zinnat 500 Mg 14 Tablet (İthal)
Eczanenin verdiği: Enfexia 500 Mg 10 Tablet (Yerli)

Bunun bi kontrolü falan yok mudur? Şikayet edeceğim bi yer yok mudur?

 
Doktorun yanlış yazmış olabilir mi dalgınlıkla? Sen yazdığı ilacı göremiyorsun normalde, sadece reçete numarası veriyorlar. O numara ile eczane yolu tutuluyor. 1 yıldır doktorun hangi ilacı yazdığını göremedim ben.


  • aychovsky  (05.09.14 15:29:00) 
İki ilacın etken maddesi aynı olduğu için öyle vermiştir. Diğer bir şey de, devlet doktorun yazdığı ithal ilacı karşılamıyor olabilir/ ithal olanı daha pahalı olabilir o yüzden aynısının yerlisini vermiş olabilir. Ama her durumda hastaya açıklamaları, bilgi vermeleri lazım.


  • fengari  (05.09.14 15:30:04) 
@aychovsky şirket doktoru olduğundan, reçeteyi bilgisayardan çıkarıp verdi. Benim canımı sıkan reçetede gördüğümden farklı bir ilacı vermesi ve bunun yerine bunu veriyorum dememesi.

Bide sadece reçete numarası verildiği zaman eczaneler istediği ilaçları veriyorlar mı? Böyle bir hakları mı var?
  • gkn  (05.09.14 15:36:38 ~ 15:36:55) 
Manyak eczacının biri Macrol istedim diye iki saat fırçalamıştı beni. Neden yerli olanı almıyorsun diye. Senin eczacın da böyle milliyetçi bi cins olabilir. Bir de ilaçlar birbirinin muadili olduğu için elinde yoksa da diğerini verme hakkı var.


  • lord of the cucumbers  (05.09.14 15:36:50 ~ 15:38:01) 
bu zamana kadar hiç bir eczacı kafasına göre ilaç vermedi. "bu ilaç yok. yerine geçen etken maddesi aynı şu var. bunu vereyim mi?" diye sordu hep.


  • zam sampiyonu domates  (05.09.14 15:37:18) 
muadil ilaç vermiş. etken madde en az yüzde 80 oranında aynı. eczane için de daha karlı oluyor tabi.


  • fayfim  (05.09.14 15:37:50 ~ 15:38:31) 
Etken maddesi %80 oranında aynı değil. %100 oranında aynı. Etkisi %80-120 oranında.


  • rnks  (05.09.14 15:40:45) 
etken madde ayni oldugu icin farketmez ama doktor 14 tabletlik yazmis , onlar 10 tabletlik vermis. bu ikisinin 14luk tabletlerinin fiyatlari ayni. 10 tabletlikle 14 tabletligin arasinda 2 lira fark var. sisteme 14luk olarak gecip sana 10 tabletligi vererek 2 lira kar etmisler gihi geldi bana.


  • montauq  (05.09.14 15:41:48) 
Kafasına göre değil de ize haber vererek bu işi yapabilir diğer arkadaşların dediği gibi. Devlet karşılamıyorsa, bizim eczane "Bunu devlet karşılamıyor, muadilini vereceğim" diyor. Ben de duruma göre "Muadilini ver" ya da "Orijinali kalsın" diyorum. Size sormak zorundaydı ya da en azından açıklama yapabilirdi, biraz işgüzarlık etmiş.


  • aychovsky  (05.09.14 15:42:46) 
Etken maddeleri aynı olduğunu biliyorum. Sorun o değil. Sorun ilacı verirken; "Toprağım sana aynı etken madde olan şu ilacı vereyim, hem yerlisi bu" demesi gerekmez mi? Yoksa kafasına göre "Ulan ne Zinnat'ı ya, verelim şuna buz gibi Enfexia" mı diyorlar?


  • gkn  (05.09.14 15:44:36) 
bu güne kadar gittiğim bir sürü eczanede aynı durum başıma geldi. doktordan bir ilacı yazdırıyorum, eczaneye gidiyorum adam başka ilaç veriyor. diyorum ben bunu yazdırmadım pişkin pişkin ama etken maddesi aynı, fark etmez diyor. diretiyorum ben bunu istemiyorum diye aslında ellerinde o ürün kalmadığı için muadilini verdiğini öğreniyorum.(sürekli demir ilacı kullanırım ve hepsi içerken midemi bulandırır sadece bir ilacı hiç bir sorun yaşamadan kullanıyorum)
bildiğim kadarı ile kontrolu yok ama ben kolayını buldum eczaneden reçetenin çıktısını istiyorum ve orada kontrol ediyorum, her seferinde orjinalleri ile değiştiriyorum. bu arada tek eczane de değil bir sürüsünde aynı olayı yaşadım.

edit :balık krakerin uyarısı üzerine düzeltildi eczane.
  • kuzey li  (05.09.14 16:18:10 ~ 21:02:54) 
etken maddesi ayni olsa bile sana farkli sayida tablet verip sisteme doktorun yazdigini girmek suçmuş. sgk'ya sikayet halinde sgk eczaneyle olan anlasmasini feshediyormus.

bir de doktorun sana uygun gordugu tedavi 7 gunluk , eczane verdigi ilacla 5 gunde tedavinin bitmesine neden oluyor. bu acidan da cemkirebilirsin.

ama eczacinin bu farklu tablet sayisi olayindan haberi olmayabilir , kalfalarin bazilari isguzar oluyor. eczaci ogrendiginde kalfanin canina okur ; hatta kovabilir. bence eczaneyle bu konuyu konus derim.
  • montauq  (05.09.14 17:01:59) 
Öncelikle zinnat devlet tarafindan odeniyor. Daha gecen hafta aldim.

İkinci olarak evet, size muadil ilaç teklif edebilir. Ama kabul edip etmemek size kalmis. Elinde zinnat olmayabilir,getirtmesi gerekebilir v.b. bu durumda muadil kabul etmiyorsaniz gidip başka efsaneden alabilirsiniz ilaclarinizi. Ama kafasina göre bilgilendirme yapmadan vermesi en azindan etik değil.
Arayip, serzenişte bulunmak hakkiniz.

Bu arada @kuzey li "eczahane" değil, eczane :)

Not:imla hatalari olabilir mobildeyim.
  • balik kraker  (05.09.14 17:39:31) 
yapılan yanlış ama çok büyütülecek bir durum değil. boşver bence.

etken maddesi aynıysa bazı durumlarda sgk bile kabul ediyor bildiğim kadarıyla. (fiyatı daha fazla olmayacak tabi ki)
  • titiraprap  (05.09.14 17:47:54 ~ 17:49:24) 
bir ilacın piyasaya çıkışı için yaklaşık 10 milyon dolar harcanır. faz 1-4 arası 10 yıl süren deneysel fazları vardır. faz 4 sonunda ilacın belirlenen semptoma yönelik istenilen etkiyi gösterdiği verilerle ispatlanırsa ilaca ruhsat çıkar. muadil ilaç etkisiz ilaç, daha az etkili ilaç değildir. bu uzun ve aşırı masraflı süreç boyunca çıkıp etkisi kanıtlanmış ilaçtır. soruna karşı çözümü diğer eşdeğerleri ile aynı şekilde sunan ilaçtır. eşdeğer ilaç denince de türkçedeki eşanlamlı gibi yazılıp geçilmiyor. kimyasal biyolojik eşdeğerleri var. hücre içindeki etkileri atomik düzeyde incelenir. yaptığı bağlar bile bilinir. yani bu avamın ahkam kesebileceği türden bi serzeniş değildir. eczacı ne veriyosa onu iç. bunun yanında devlet ilacı ödediği yönünde halkı kandırsa da "fark" denen ücret çıkıyor her seferinde. vatandaş da bunu ödemek istemediği için devletin ödediği ilaç verilebiliyor. tabi ki aynı etkiye ve dereceye sahip.


  • emm  (05.09.14 17:58:04) 
Madem az tabletli olanı vermiş kesinlikle muhattab bile olmadan şikayet edin ne gerekiyorsa cezasını alsın derim ben. Kendileriyle konuşsanız sizin hatanızı telafi etseler bile devleti sikmeye devam edecekler. Bizim hepimizin parası onlar.


  • prodeq  (05.09.14 18:18:09) 
Bu kadar basit değil ama basite indirgeyip anlatacağım. Bir ilacın muadil kabuk edilmesi için orjinal ilacın yüzde 80i kadar etki göstermesi gerekir. Farmakokinetik ve farmakodinamik faktörler yani. 100 birim etki gösteren A ilacına 80 birim etki gösteren B ilacı muadil kabul edilir. Bu noktada sorun yok. 100 veya 80 çok fark etmez. Lakin şöyle bir sorun var. Daha sonra bir C ilacı üretmek isteyen bir firma eşdeğer ilaç olarak 80 birim etki gösteren B ilacını gösterebiliyor. 80in yüzde 80i olan 64 birimlik etkiyle A ilacına muadil bir C ilacınız oluyor. Daha sonra üretilen D, E ve F ilaçları da aynı şekilde kümülatif olarak gittikçe daha az etki gösterip orjinal A molekülüne muadil satılıyorlar. Nihayetinde elinizde şekerden daha fazla etki etmeyen ama muadil bu aynı maddeyi içeriyor, devlet denetliyor, daha ucuz, bütçe dostu vs diye savunulan ilaçlar oluyor.
Hepsi böyle değil tabi ama bizzat klinik deneyimlerimde hiç işe yaramayan moleküller gördüm. Enfexia bunlardan biri değil lakin olabilirdi de. Yani bana göre muadil ilaç bazen eşit değildir orjinal ilaç.

  • fayfim  (05.09.14 21:01:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.