[]

taziye sorusu

merhaba,

yine aslında kendi kendime vermem gereken bir kararı size danışmak istiyorum.

çok yakın olmayan, yılda iki üç kere görüştüğüm samimiyette bir arkadaşımın annesi vefat etti, cenazesi kaldırıldı, arayıp başın sağolsun dileklerinde bulundum.

şu anda kendisi diyarbakır'da, ben istanbul'dayım, kendisi de istanbul'da yaşıyor. taziye bitince istanbul'a dönecek.

ben 6 ay kadar önce babamı kaybettim, kendisi cenazeye ve eve geldi, yakın zamanda böyle bir şey yaşadığım için annesinin vefatına da üzüldüm açıkçası ve destek vermek istiyorum.

diyarbakır gidiş dönüş uçak 450 tl, maddi problemim yok, orada üç saat falan kalmış olacağım toplamda.

gitsem mi gitmesem mi karar veremedim. cenaze olsa kesin giderdim de merhum defnedildikten sonra aldım haberi.

ne yapsam?

 
bence istanbul'a döndükten sonra da ziyaret edebilirsiniz, taziye ziyareti sonuçta bahsettiğiniz şey. diyarbakır'daki ailesinden başka tanıdığınız varsa gidebilirsiniz ama.


  • gmzo  (05.09.14 11:22:57) 
Gidin bence. Cenazeye katılmanın ölüye bi faydası yok ama her ne kadar yakın olmasanız da arkadaşınızın sizi evinde görmesi iyi gelecektir.

Geçtiğimiz ay çok yakınımdan iki kişiyi kaybettim. 6 yıldır görüşmeyip biraz da dargın olduğum birisiyle cenazede barıştım.

İnsanın kıymeti böyle zamanlarda anlaşılıyor.
  • the queen of naked kings  (05.09.14 11:23:43) 
arkadaşınız babanızın cenazesine sadece sizin için mi geldi? kısaca başka bir iş için istanbuldayken bir arkadaşınızın cenazesine katılmakla sırf bu cenaze için kalkıp gelmek arasında çok büyük fark var. çok yakın olmadığını söylediğiniz birinin sırf sizin için geldiğini sanmıyorum. bu sebeple sizin de minnet duygusunu abartıp diyarbakıra 3 saatliğine gitmeniz pek mantıklı gelmiyor.


  • thracia  (05.09.14 11:24:55) 
@gmzo ben de diyarbakırlıyım ama geçen hafta diyarbakır'daydım henüz, bir düğün için gitmiştim, taziyeye gidersem sadece ziyaret edip yemek yiyip dönmem lazım.

arkadaşım "düğün için geldi, taziyeye gelmedi" diye düşünür mü onu bilemiyorum.
  • schwannoma  (05.09.14 11:26:29) 
@thracia yok zaten istanbul'da yaşıyor kendisi.


  • schwannoma  (05.09.14 11:27:32) 
@schwannoma bu durumda istanbul'dayken senin cenazene gelmesi ile senin burdan sadece cenaze için diyarbakıra gitmen arasında çok fark var. bence bu düşündüğün kadar dert edilecek bir durum değil. arkadaşın istanbul'a geldiğinde taziyelerini iletirsin.

"düğüne geldi, cenazeye gelmedi"

ikisi birbirinden çok farklı şeyler. düğün için çok önceden haber veriliyor. ona göre plan program yapıyorsunuz, kendinizi, işinizi gücünüzü ayarlıyorsunuz. cenaze ise bambaşka bir durum. hiç kimse -en yakınları hariç-, tanıdığı insanların yakınlarının cenazesine öyle ha deyince uçağa atlayıp gitmez. bence içiniz rahat olsun.
  • thracia  (05.09.14 11:38:12) 
Biraz daha kafa karışıklığı ekleyebilirim ama bu biraz da arkadaşınıza bağlı. Ben olsam yalnız kalmak ve biraz kabuğuma çekilmek isterim. Öyle durumlarda taziye duymamak için millete haber saldırıyorum "Aramasınlar beni" diye, çünkü kendimi toparlamaya çalışırken "Başın sağolsun" denmesi iyi bir dilek de olsa sinirimi bozuyor. Bir arkadaşım da babası öldüğünde "Normal normal konuşalım, hayat devam ediyormuş gibi. Her taziyede bir kere daha acımı hatırlamak zorunda kalıyorum" demişti.

Bazıları da sürekli yanında birilerinin olmasını ister. Onlarla sürekli konuşmak, dertleşmek, kaybettiği yakınını anlatmak ister. Bilmiyorum, arkadaşınız nasıldır.
  • aychovsky  (05.09.14 11:44:52) 
bak ben de mardinliyim yani bizim gelenekleri bilirim. normalde istanbul'a dönünce ziyaret etmen yeterli olurdu. ancak o senin cenazene geldiği için senin de gitmeni gerekli kılmış maalesef. yani bu beklentiye mutlaka girecektir. sana git ya da gitme demiyorum, samimiyetinize bağlı sonuçta ama olay budur.


  • yardiranadamm  (05.09.14 11:46:54) 
hepsini geçtim, kendini çok iyi hisseder böyle bir şey yaparsan. ne kadar samimi olmasanız bile en kötü günlerini yaşıyor sizin de bildiğiniz gibi. yapabilecek durumunuz varsa gidin, üşenmeyin.


  • pokerface  (05.09.14 12:11:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.