[]

bu genellemeye katiliyor musunuz?

basketciler, futbolculardan daha kulturlu ve egitimlidir.




 
istisnalar hariç evet.

bir istisna örneği olarak (bkz: alex)
  • error522  (04.09.14 23:05:33) 
boy uzun olunca bence öyle gösteriyor olabilirler


  • defnex  (04.09.14 23:06:48) 
Katılıyorum


  • niye ama  (04.09.14 23:11:35) 
Elbette. Futbol mahallede, köyde, bi top bulunan her yerde oynanabilen bişey = dokunabildiği insan sayısı çok fazla. Basketbol ise genelde "ailelerin" yönlendirmeleriyle başlanan daha sistemli bi spor. Üniversite mezunu, farklı diller bilen futbolcu (özellikle ülkemiz için konuşuyorum) oldukça sayılıyken, basketbolcularda durum tam tersidir.


  • pandispanya  (04.09.14 23:12:11) 
hepsinden kültür ve eğitim fışkırmıyor elbette ama futbolculardan iyi oldukları kesin.


  • sir gawain  (04.09.14 23:13:00) 
daha kültürlü değil de daha üst sınıf ailelerin çocukları. özgüvenli. yoksa kültür dediğin dinlediğin müzik türüne göre artıp eksilmez zannımca.


  • Aerdem  (04.09.14 23:13:52 ~ 23:14:11) 
Kesinlikle katılıyorum ama nedenini bilmiyorum. Sadece öyle duruyorlar. Eğitimlerine dair bir bilgim yok. Futbolcuları hiç sevmem çok cahil geliyorlar bana. Hepsi aynı tip şeylerden hoşlanan, aynı şeyleri yapan tipler gibime geliyor.


  • secilmis uye  (04.09.14 23:15:29) 
genellemelere pek katılmam ama buna katılıyorum, tabi sadece bizim ülkeden bahsediyorum, çünkü sosyolojik-ekonomik bi nedeni var bence bunun. öncelikle futbolun ulaşılabilirliği çok daha fazla. bizim çocukluğumuzda basketbol maçı seyretmek, basketbolla ilgili haber almak falan hiç kolay değildi. ekonomik açıdan da futbol oynamak için çok bişeye gerek yok. çoraptan top yaparsın, iki de taş dikip kale yaparsın, mahalle arasında oynarsın. ekonomik durumun ne olursa olsun futbol oynayabilirsin. ama basket oynamak için doğru düzgün zıplayan bi top ve pota lazım. gecekondu mahallesinde sokakta basket oynayamazsın, imkan yok. bu yüzden basketbol daha elit bi spor gibi kabul ediliyor. elitlerin eğitim imkanları daha iyi olunca da basketçiler daha eğitimli oluyor. bu algı yerleştikten sonra katlanarak artıyor çünkü mesela elit aileler futbolu avam bulup çocuklarını futbola değil de baskete yazdırıyorlar.


  • kül  (04.09.14 23:15:32) 
Basketbol biraz daha "Okul" kaynaklı -En azından Türkiye'deki başlangıcı ve gelişimi- bir spor olduğu için doğru olabilir.


  • angelus  (04.09.14 23:16:44) 
genel olarak böyle bir durum söz konusu. en güzel açıklamayı da şu ana kadar pandispanya yapmış.

@cesario, konuşulan şey genel kültür seviyesi, sporun zorluğu değil. basketbol daha teknik-taktik ağırlıklı bir oyun evet ama bu onları daha zeki yapmaz. futbolun da 10 tane taktikle oynandığına bakma, derinlemesine incelersen en az basketbol kadar komplike ve taktiksel manevra gerektiren bir oyun olduğunu görürsün. hatta hamlelerinin meyvesini çabuk alamadığın, mola şansın olmadığı için daha zor olduğunu bile söyleyebilirsin. basketbolda taktik tutmazsa mola alıp kenara çekersin, çizersin bi set hücumu aha bunu oynayın sikikler dersin. futbolda onu yapamazsın. bi gol yedin mi uğraş dur çıkarmak için. ikisi de kendi içinde çok detaylı ve stratejik anlamda teferruatlı sporlar ama bunun sporcuların zekasıyla alakası yok. ortalama beyne sahip her insan basketbol ya da futbol oynayabilir, tüm taktikleri anlayabilir.
  • pescador  (04.09.14 23:18:00) 
Hayır. ABD'deki kolej kültürünün bizim ülkede itelenmeye çalışılan hale o.

Bizim ülkede hemen herkes futbol sevdiği için her türlü insan bu gruba giriyor e haliyle magandası da bol oluyor. Basketbol henüz o kadar geniş kitleye hitap etmediğinden dikkat cekmiyor. Yani oran aynı olsa da sayı arttıkça dikkat çekiyor
  • nawar  (04.09.14 23:19:32) 
Kültür demeyelim ona, kim ne kadar kültürlü bilmiyorum. Hatta kültürün ne olduğundan da emin değilim. Ama bir fark var.

Futbolcular maçtan çıktıktan sonra ya da maça çıkmadan önce yapılan röportajlarda iki kelimeyi bir araya getiremiyorlar. "Evet, yani, oldu, önümüzdeki maça bakacağız"ın ötesine geçen futbolcu sayısı çok çok az; onların da çoğu ezberden sözcükler ve kalıplar. Sanki hayatlarında toplam 100 kelime varmış ve bu da onlara yetiyormuş,, fazlasını aramıyorlarmış gibi. Basketbolcular bildiğin normal cümle kuruyor genelde. Duygularını ve düşüncelerini söylüyorlar.
  • aychovsky  (04.09.14 23:27:54) 
evet.


  • me23  (04.09.14 23:29:58) 
liseliler hatta üniversiteliler bilmez, basket potaları sadece kolejlerde, lüks semtlerin parklarında olurdu. basket topu ise benim gibi 80 kuşağı çocuklarının çoğunun değil sahip olmak, oynamak için dahi elini süremediği bir metaydı. belki basketbolun biraz daha elit olarak algılanmasının temeli budur :)

esas mesele ise kazanç olayı. futbol ülkemizde hep çok popülerdi ve bir futbolcu bir basketbolcuya göre -istisnaları saymazsak- çok abartı paralar kazanıyor/du. hedo gidene kadar nba'e gidip öyle aman aman sözleşmeler yapan basketçilerimiz olmadı. futbola başlayan kişinin profesyonel spor hayatını okul ile birlikte yürütmesi ülkemizde imkansız, ama basketbol biraz daha hobimsi idi , geçim derdi olmayan, daha görmüş geçirmiş tiplerin sporuydu. misal süper ligde hiç üniversite takımı var olamamış ama basket liginde lise takımı bile mücadele etmişti. itü, selçuk üni. vs vardı bir aralar, belki hala vardır takip etmiyorum.

hiç unutmam kuzenim kayseri meysu altyapısında basketbol oynardı ve takımın en yeteneklisiydi, fatih solak ise en uzun boylu ama kazmaydı. klup kapandı, geçim derdi baş gösterince bizimki bıraktı, solak ise aldı yürüdü..
  • fatihdr  (04.09.14 23:32:02 ~ 23:33:04) 
ilk kez duydum boyle bir sey ama katiliyorum sanirim, aklima sey geldi shaq abi doktorasini tamamlamak uzereydi en son, conan'da konusmuslardi.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (04.09.14 23:35:22) 
istisnaları da olmakla birlikte kesinlikle katılıyorum.

bir de ben daha 12-13 yaşımdayken, bir yandan okulun basket takımındayken diğer yandan bir spor klübünün futbol takımına gitmek istiyordum. babam da; "futbol ile edineceğin çevre biraz serseri tayfası olur. basket takımında kal, daha düzgün arkadaşlıkların olur" demişti. duyuruyu görünce aklıma geldi. demek ki genel olarak böyle -haklı- bir kanı varmış.
  • gogu delen adam  (04.09.14 23:39:58 ~ 23:40:40) 
unlu bir futbolcu (kimdi hatirlamiyorum su an) soyle demisti:

"futbol antrenmanindan sonra tavla oynanir, basketbol antrenmanindan sonra satranc"
  • bohr atom modeli  (04.09.14 23:41:33) 
Yes katiliyorum. Hatta taraftar icin de bu genelleme yapilabilir biraz. Ben ikisininde tarftari degilim:)


  • delifaruk  (05.09.14 00:08:04) 
istisnalar kaideyi bozmaz. o nedenle evet katılıyorum. katılmayanın da aklını karışlarım.


  • lionel andres  (05.09.14 00:08:25) 
adamların adlarına soyadlarına bile baksan anlarsın

standart futbolcu ismi ahmet demir, mustafa kahraman şeklindeyken

standart basketçi ismi ender aslan, kerem tunçeri falan
  • mistreated  (05.09.14 00:18:29) 
tartışılacak bir şey bile değil ki bu. futbolda böyle bir şey yok ama yıllardır eğitim+basketbol başta abd olmak üzere başka ülkelerdeki gibi bizde de uygulanmakta. hatta bunun liseleri üniversiteleri kurulacak şimdi.


  • hkku  (05.09.14 01:46:29) 
Futbolla haşır neşirliğim evde izlenen maç sonrası saçma programlar seviyesinde onun için kimdi hatırlayamadım. Bir futbolcuya yenilgi sonrası yorumunu sormuştu spiker, 'önümüzdeki maçlara bakıcaz' dışında ve mantıklı -hatta felsefi bir alıntıydı galiba- cevap verince kalakalmıştı.

Hiç açıp bakmadım futbolcuların ya da basketbolcuların eğitim durumlarına ancak basketbolcuların konuşmaları, açıklamaları, tepkileri, -basına yansıyan- hayat tarzları hep daha hoş gelmiştir bana da. Daha güler yüzlüler, sevimliler bir de gerçekten.
Yani evet katılıyorum.
Yine de snooker aqar esseksli dostlarım.
  • oranjlaturanj  (05.09.14 02:21:27 ~ 02:23:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.