[]

yurtdışına çıkmadan önce muhakkak yapılması gerekenler

bir seneliğine avustralya'da yaşayacağım. iş başvurusu yapabilirim, dil okulu veya yüksek lisansa başvurabilirim orada duruma göre. şimdi şunları sormak istiyorum:

1- cep telefonu hattımı ne yapayım? burada kapatayım mı? orada yeni bir hat mı alayım? aslında oraya gidince ilk yapacağım şey bir telefon almak, taahhütlü hat alıp ikisini bir arada mı halletsem?

2- emekli sandığındayım ben, sigortayı gidip gss ile ilgili ne yapmam gerekiyor? bir sene sonra dönme ihtimalim var 10 bin lira borçlu çıkmayayım sonra?

3- oraya 20 bin veya 30 bin türk lirası götürmek istiyorum. en ucuz, kayıpsız nasıl götürebilirim, hem burada hem orada şubesi olan ingbank veya hsbc bank gibi bankalardan oranın kendi parasıyla hesap mı açtırayım buradayken? yoksa burada döviz yapıp götürebileceğim maksimum kadarını götürüp, oranın yerel bir bankasında mı hesap açtırayım? başka ne gibi yollar vardır?

4- visa kredi kartım ve ing turuncu hesabım var, bunları ne yapayım kapatayım mı?

5- bagaj hakkım 32 kilo. sizce oraya götürebildiğim kadar kıyafet, ayakkabı vs götüreyim mi? veya aynı şekilde parfümdür, deodoranttır, diş macunudur, diş fırçasıdır, kremlerdir kişisel bakım ürünlerimden var olanları götür orada boşuna masraf etme zaten fiyatlar buradakine göre yüksektir kafasında mı olmak yoksa boşver orada alırsın mı daha mantıklı?

6- üniversiteye, meslek okullarına veya yine iş başvurularında benden genel olarak istenecek evraklar nedir? bunların hepsini tercüme ettirip notere mi onaylatmalıyım? diploma, transkript tamam da başka ne isterler? sabıka kaydı? askerlik durum belgesi vs?

7- ehliyetim var bununla ilgili bir şey yapmam gerekiyor mu? orada geçerliymiş ehliyetim.

8- aklınıza gelen başka şeyler?

 
burada güvendiğin birine tüm işlemler için vekalet bırak. bir iş yaptırman gerekirse uğraşma o yapsın diye.


  • ykyt  (04.09.14 20:23:28) 
1- Yanında kontörlü bir Türkiye hattı bulunsun bence fakat sim kartı cüzdanda taşıma bozuluyor.

3- Bence burada dövize çevir, götürebileceğin kadarını götür orda yerel hesap aç.

5- Deodorant, diş macunu gibi ıvır zıvırlarla uğraşma oradan alırsın ama kıyafetlerinin, ayakkabılarının çoğunu götür.

6- Sağlık raporu isteyebilirler, pek bilgim yok. En azından elinde kan tahlillerinin (hiv vs.) olduğu bir rapor bulunsun, zararı olmaz.

7- Geçerliyse sorun yok ama sadece ilk 30 veya 60 gün geçerli olmasın?

8- Orada trafik soldan olduğu için karşıdan karşıya geçerken önce sağa bak, her zaman sağdan gelene yol ver, önündeki aracı geçmek için sağından geç sollama yapma. Gitmeden zihninde bunları canlandır hatta gider gitmez araba kullanma. Ayrıca @ykyt nin dediği gibi kapsamlı bir vekalet bırak.
  • buzdagi  (04.09.14 20:35:47 ~ 20:42:36) 
1. burdakini kapatma, döndüğünde kullanırsın tekrar. yanına al ama nolur nolmaz. oraya gidince oranın hatlarından birini al kesin.

5. Bak ben böyle 1 sene, 6 ay falan gibi sürelerle yurt dışına gittim bikaç defa, o yüzden bu konuda epey tecrübeliyimdir. Bu tavsiyemi kesin dikkate al. oraya gittiğinde ilk 1-2 hafta ÇOK para harcayacaksın. düzenin oturana kadar dünya masraf edeceksin. eksiğin gediğin bitmeyecek. o yüzden götürebildiğin kadar şey götür. 32 kilo + el bagajı + laptop çantası sığdığı kadar parfüm deodorant kıyafet öte beri doldur çünkü orada masraftan belini doğrultamazsın ilk ay. havaalanında taşıması falan baya zor oluyor ama bir günlüğüne idare ediceksin artık.

aklıma bir şeyler daha gelir kesin bu burda dursun da yazarım ben.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (04.09.14 21:11:11) 
tecrubeli biri olarak soyluyorum;

1- cep telefonuna sifre falan gelebiliyor. 1 yil icin bile acik olsun numaran. oradan hat almamak diye bir sans yok, ilk is.

2- fikrim yok.

3- goturebildiginin maksimumununu nakit gotur. iner inmez hesap ac. tr hesabindan bir kerelik uzun bir konusma sonrasi kendi swift alicisini tanimlayacaksin. ondan sonra gunluk 50 bine kadar her turlu transfer 27 tl gonderi, $20 alintiyla gidier.

4- visayi kapat. ing dursun butun sifrelerinle.

5- kiyafet, giyim kusam, hatira esya getirebildigin kadar getir. kisisel bakim herseyden birer tane getir. fiyatlari ne kadar erken iyi anlarsan o kadar iyidir.

6- lise diplomasi, varsa ingilizce sertifika, is tecrubesi. pimpirikliysen hepsini onaylattir bir suru fotokopili. sabika ve askerlik ciddi gereksiz.

7- gelmeden 1 senelik uluslararasi ehliyeti al bilmemne federasyonundan. pasaport tasimana gerek kalmaz. obur turlu pasaport tasiman gerek.

8- her ihtiyac tecrubeye goredir. sen gitmeden sordun, gidince de sor. yine yardimci oluruz.
  • kitchen confidential  (10.09.14 17:48:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.