[]

akreditif işlemi-bilal'e anlatır gibi

merhabalar

bir mevzu var ve benim alanıma öyle uzak ki kimsenin anlattığını anlamadım.

şimdi, ailem bir online satış yapan yurt dışı şirketine ürün satacak, 3 günlük bir kampanyada sergilenecek ürünler. anlaşmamıza göre 3.gün sonu siperişler bize iletilecek, biz de paketleyip göndereceğiz. ödemeyi gönderimden itibaren 30 gün içinde ödeneceği yazıyordu anlaşmada.

exim bank sorgusunda şirketle nakit çalışmamız tavsiye edildi.
şimdi bizim bu şirketten "akreditif" almamız gerekiyormuş.
Allah aşkına bana şu noktadan sonra yapılacakları Bilal'e anlatır gibi anlatsanıza. diyin ki: "banka şubene git, müş.temsilcinin karşısına otur"

 
sizin bankanız, karşı tarafın bankası ile iletişimi sağlayacak. karşı taraf parayı kendi bankasına verecek. sonra sizin bankanıza paranın taahhüdü bildirilecek. siz ürünü göndereceksiniz. sonra ürünün gönderimine ilişkin belgeleri bankanıza sunacaksınız, o da karşı tarafın bankasına ürün gönderildi, parayı gönder diyecek. karşı tarafın bankası, sizin bankanıza ödemeyi gönderecek.

akreditif dediğimiz olay, en basit haliyle böyle çalışıyor. tek banka da olabiliyor bazen.

en rahatı tabi yine sizin gidip banka müşteri temsilcinizle görüşmeniz. diğer işlem, belge vs. onları ondan öğrenmeniz daha doğru olur.
  • pomolilik  (04.09.14 11:34:00) 
exim peşin ödeme yöntemi ile çalışın demek istemiş (30 gün vadesi olmasın yani). akreditifi siz açmayacaksınız ihracatçı olarak, ithalatçı kendi bankasına talimat verecek, sizin çalıştığınız bankaya swift mesajı ile bu detaylar gelecek. bankanız da size haber verecek.

tabi bu akreditif açıldıktan sonra orada yazan şartları bire bir sağlamanız gerekir, yoksa paranızı alamazsınız. bu şartlar yalnızca belgelere dayalıdır. yüklemeyi yaptığınız, fatura üzerinde istenen detayları sağladığınız sürece falan ve dahası olabilir.

bunların da öncesinde, akreditif açılmadan önce sizin ithalatçıya bazı bilgileri teyit etmeniz gerekecektir. mallar hangi taşıma yöntemiyle yüklenecek, nereden ve nereye, hangi tarihler arasında, tutar, vade ne olacak gibi. sonrasında bu bilgiler ile akrditifi açtıracak ithalatçı.
  • givemesomesubstance  (04.09.14 11:35:33 ~ 11:36:14) 
kredi kartıyla alışveriş yapmayı akreditifli bir işlem gibi düşünebilirsiniz. gittiniz boyner'den kredi kartı ile bir mal aldınız. siz işlemi gerçekleştirdiğiniz anda boyner ödemesini bankadan alır. siz de hesap kesim tarihinde gider bankaya bedelini ödersiniz. kısaca sizden direkt boynere para gitmez. sizin kredi kartı borcunuzu ödeyip ödemediğiniz boynerin umrunda olmaz (o parasını bankadan almıştır) aynı şekilde o ürün bedelini bankanın boynere ödeyip ödemediği sizin umrunuzuda olmaz. (siz malı almışsınızdır)
yani siz ve boyner arasındaki alışverişte banka da taraf olmuştur.

akreditif bir ödeme şeklidir. şirket ile bankanın koyduğu kurallar çerçevesinde karşılıklı anlaşırsınız. bunun için bir akreditif metni olacak. (zaten belirli standartları var). bu metin üzerinde malın teslim şeklini, tarihini, ödemenin kaç gün vadeli olacağı vs'nin ve diğer detayları belirttikten sonra bankaya bildireceksiniz. biz bu şekilde anlaştık ben malı gönderince bana parayı öde demek gibi düşünün. daha sonra gerekli evrakları sunduktan sonra ödemenizi alacaksınız. fakat akreditif metnini oluşturmak önemli müzakare edilmesi gfereken bir konudur. sizin ödeme alabilmek için bankaya hangi evrakları sunacağınız çok önemli. bunlardan bir tanesinde eksiklik olması durumunda parayı alamazsınız. ne yazık ki çoğu şirket açalım önemli değil diyerek bu işe girer ve sonrasında parasını tahsil edemez. ama işi bilmeniz durumunda hem siz hem de malı alan taraf için güvenli ve sağlıklı bir yöntemdir.

konuyla ilgili danışmanlık yapan bir arkadaşım var isterseniz yönlendirebilirim :)
  • yimirta  (04.09.14 11:45:34) 
aslında yanlış ifade etmişim. belgeleri eksik ya da hatalı göndermeniz durumunda rezervler oluşur. bu belgeler ithalatçının bankası tarafından incelenir, ithalatçıya rezerv bildirimi yapılır, ithalatçı bu rezervleri kabul etmediği takdirde ise paranızı alamazsınız. yani rezervli evrak sunsanız dahi ithalatçının insafına bağlı olarak paranızı yine de alabilirsiniz.


  • givemesomesubstance  (04.09.14 13:38:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.