[]

birbirinden bağımsız birkaç soru (birini bilirsiniz en azından)

1- alevilerin din öğrenimi nasıl oluyor tam olarak ? alevi bir aileden geliyorum ama herhangi bir din öğrenimi almadım. (mesela bir sünninin oğluna namaz kılmayı öğretmesi gibi) ailem hiç karışmadı bana din konusunda. bir ara çok dindar oldum şimdi de alakam yok, ateistim.

araştırdığıma göre "(din) amca(sı)" diye bir kavram varmış. hatta bu bayağı gizlenen bir şeymiş sanırım. (ne öğretildiği daha çok) ek olarak namazın da farklı olduğunu duydum. arap alevisi biri ya da konu hakkında ayrıntılı bilgisi olan biri beni aydınlatabilir mi ? bir kitapçık varmış, ezberleniyormuş falan. bayağı bilgi edinmek istiyorum bu konu hakkında. (babama soramam bazı sebeplerden ötürü. anneme sordum ama sanırım alevi kadınlar bile bu konu hakkında pek bilgi sahibi değil.)


2- aleviliğin diğer kollarında 1. soruda bahsettiğime benzer bir dini eğitim sistemi var mı ?

3 - ateist olan biri kendine alevi diyemez diye düşünüyorum. sonuçta alevilik dini bir sıfat ve din ile alaka kalmayınca kişinin kendine alevi demesi ne kadar mantıklı olabilir ki ? en fazla kültürel bağı olur alevilikle. haklı mıyım ?

4-pkk'nın ortaya çıkışı ve genel olarak kürt meselesi ile ilgili kitap öneriniz var mı ?

5-son zamanlarda ekşi'de atatürk ile ilgili birçok entry görüyoruz. neden keamalistler, atatürk'ü sevmeyen birini direkt oruspu çocuğu olarak nitelendiriyor ? bunun kökten-dinci bir müslümanın muhammed'i sevmeyen oruspu çocuğudur demesiyle arasındaki fark ne ? bir de neden atatürk'ü sevmeyen herkes akp'li, yobaz, geri kafalı olarak nitelendiriyor ? atatürk'ü sevip sevmediğimi söylemiyorum ama bu kadar gerizekalıca tepkiler can sıkıcı. (biraz provoke edici bir soru olabilir)

son soru hariç olmak üzere görüşten çok bilgi arıyorum. teşekkürler.

 
5- mesele biraz da akp varken atatürk'e vurulması son 10 yıldır ülkenin içine edilmesine sebep oldu meselesi.
atatürk'e de vurulabilir ama şimdinin meselesi değil bu. çünkü dinci manyakların işine gelen bir şey ve istedikleri, zaten amaçladıkları bir şey.
akp'de rezalet üstüne rezalet yaşanıyorken medyada chp'nin olumsuz yönlerinin tartıştırılması gibi yani şu ortamda atatürk hk olumsuz konuşmak.
  • esas itibariyle  (03.09.14 00:34:30) 
3. kültürle olan bağı belirtmek açısından bence alevi olarak yetiştirildim diyebilir. sonuçta yetiştirilme şeklini etkileyen bir durum din konusu.
ama eğer ateist veya herhangi başka bir görüşte ise direk aleviyim demesi karşısındakini yanlış yönlendirebilir. aslında en güzeli minimum etiket ile kendini aktarabilmesi.

  • nwnd  (03.09.14 00:35:48) 
her sünni aile çocuğuna dini eğitim veriyor diye bir şey yok.

3- kültürel olarak diyebilir belki. din de bir kültürdür bir bakıma.

5- ülkemizde eğitimsiz bağnaz çok fazla, atatürkçü ya da değil fark etmiyor.
  • i ve been mistreated  (03.09.14 00:37:22) 
Aleviliğin şu zamanda kültürel boyutu daha egemen zaten. Dini yönünden ziyade Alevilğin daha çok kültürel bir boyutu var. Hakikaten de bir kültür aslında.

Ahilik gibi mesela:

Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Alevilik de böyle değil mi? Alevi anne ve babaların çocuklarına Kuran maddelerini ezberletmek (ya da namaz kılma, oruç tutma, hacca gitme gibi şekilciliğin yoğun olduğu şeyler) yerine "iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin" daha mühim olduğu şeyler öğretirler. Dolayısıyla bu bir kültürdür aslında.
  • otonom  (03.09.14 00:46:07 ~ 01:01:25) 
Alevi değilim, ancak 6 senedir bağlama çalıyorum ve alevi kültürüne, özellikle de müziğine olan ilgim çok fazla. O yüzden gözlemlediğim kadarını söyleyebilirim sanırım.

3- Ateist olan birisi de Alevi kökenli olduğunu söyleyebilir, hatta doğrudan Aleviyim de diyebilir bence. Bu konuda iki farklı düşünce var sanırım: Aleviliğin bir kültür meselesi olması ve İslam'ın içinde farklı bir inanç sistemini oluşturması. Nasıl ki Arap Alevilerinin içinde namaz kılıp, oruç tutanlar varsa Alevi kültürüyle yetişip ateist olanlar da çıkacaktır elbette.

4- Başlangıç için kesinlikle Aliza Marcus-Kan ve İnanç kitabını öneriyorum. Kitabını hem örgütten ayrılanlarla, hem içindekilerle görüşerek, hem de dışarıdan yapılan gözlemlerle oluşturduğu için ne devlet sever bu kitabı, ne de örgütün bir kısmı. Kimseye yaranamamış yani bir gazeteci olarak.

5- Tipik kemalist kafası. Ülkücülere göre de sol örgüt ayrımı yoktur çoğunlukla, solcuların hepsi PKK'lidir. Mansur'a oy verilmesini eleştirdiğim için "Sen git oyunu Melih'e ver, AKP'li arkadaşlarınızla birlikte kutlarsınız" muhabbetine maruz kaldığım çok oldu. Eleştiri kültürü gelişmediği sürece, halka müstehak dedikleri sürece evet, böyle kalacaklar. Orhan Veli'nin deyişiyle "Zavallı Halk Partisi.."
  • sevgikusunkanadinda  (03.09.14 01:14:02) 
1, farklı çevrelerden çok fazla alevi "dostum" var. unutmayalım ki alevilik, islamiyetin bir mezhebi. aileden aileye göre değişir dini eğitimler. kimisi serbest bırakır kimisi önce kendi dinini ve mezhebini öğretip sonra karar vermesini ister. onun dışında alevi bir aile dini eğitim vermek isterse çocuğuna, onu cem'e götürecektir. "amca" olarak tabir ettiğini ben "dede" olarak biliyorum ki bu insanlar öyle alelade insanlardan seçilmiyor. en iyisi sen git bir cemevine, işin aslını astarını öğren. ben alevi vatandaşları biraz tanıyorsam kimse sana "dur kardeşim ne işin var demez"

2, bilmiyorum.

3, türkiye'de pek bulunmasa da yurtdışında çoğu ateistin katolik bir terbiyeden geldiğini belirtme ihtiyacı hissettiğini biliyorum. senin içinde aynısı geçerli olabilir, sonuçta ailen bu kültürle yaşıyor ve sende bu kültürle yetiştin. aleviyimden ziyade alevi terbiyesiyle yetiştim demen seni yalancı çıkartmacaktır.

4, bilmiyorum

5, kemalist diyorsun, benim kemalist tanımım"kör ve cahil bir şekilde atatürk'ü savunmaktır". yani işin aslı kökten dinciyle kemalistin pek bir farkı yok gözümde. can sıkıcı olma sebebi senin kişiliğinle alakalı, onların aşırı korumacı tavrı seni soğutuyor. halbuki durum öyle değil, atatürk'ü onlardan değil tarih kitaplarından öğren derim. atatürk'e laf eden olursa bende sert çıkarım fakat, bu agresif küfürlerden ziyade mantıklı cümleler eşliğinde olur. ve kesinlikle haklısın, bu yobaz bu dinci bu kemalist bu zırt bu tırt ciddi anlamda mide bulandırmaya başladı, umarım ki bi süre sonra azalarak bitecek.
  • dirildimde geldim  (03.09.14 03:59:58) 
5) birincisi her atatürk'ü seven insana kemalist denilmesi kadar sinirimi bozan bir şey yoktur sanırım, 3-4 sene önce laikçi vardı şimdi ortamlarda cool olmak için 'kemalist misin olm' diye şakalaşmalar dönüyor.

hadi bu kemalist tanımına "körü körüne bağlanıp yobazlaşmak" diyelim. öyleyse zaten geri zekalılık ağır basıyor. kemalist olunmamasına rağmen orospu çocuğu deniliyorsa karşıdakinin argümanı tamamen türkiye düşmanlığı, devlet düşmanlığı üzerine, kulaktan kulağa duyulmuş yalan dolan bilgilerle, tarih biliminin en önemli kriteri olan olayları dönemine göre inceleme eksikliğinden muzdarip, mantık ile bağdaşmayan bazı saçmalıklar ise evet karşılık bu oluyor genelde.
  • sir dupre  (03.09.14 05:11:34) 
ateist birisi bence pekala kendine alevi diyebilir. her ne kadar temeli din olsa da sonuçta dediğin gibi kültürel bir yönü de var. mesela yahudilik de din temelli olmasına rağmen aynı zamanda bir milleti de temsil ediyor. yahudi kökenli birisi kendisi hakkında "ateist bir yahudiyim" diyebiliyor. alevilikte de aynı şey olabilir bence. birisinin kendisine "ateist bir aleviyim" demesi çok normal bana göre hiçbir ters yamuk bir tarafı yok bu ifadenin.


  • localhost  (03.09.14 05:22:23) 
ateist birisi pekala kendine alevi diyemez. ikisi farklı şeylerdir. alevilik allah sevgisidir. sünnilik allah korkusudur. ateistle alakayı bulunuz.


  • slalom  (03.09.14 11:53:23) 
4- Aliza Marcus - Kan ve İnanç


  • ikinci ihtimal  (03.09.14 11:55:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.