[]

Büyükşehir merkez ilçeleri

Yeni yasadan sonra büyükşehirlerde merkez ilçe kavramı tamamen kalktı mı? Örneğin Samsun'da artık merkez ilçe yok ama Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale olmak üzere iki merkez ilçe olduğunu okudum şimdi. Aydın'ın da aynı adlı merkez ilçesi Efeler adını almış ve merkez ilçeymiş hala. Zaten fiiliyatta hala merkez kavramı var da kanuna göre tamamen kalktı mı yoksa hala var mı kimi büyükşehirlerde?




 
aydınlanmama sebep oldun. muğla merkez de menteşe olmuş.


  • optum kib bye  (03.09.14 00:17:27) 
denizli'deki pamukkale ve merkezefendi "merkez ilçe" değil. merkez ilçe(denizli'nin eski merkez ilçesinin adı buydu büyük şehir olmadan önce) iki belediyeye bölündü.
www.denizli.bel.tr

  • shubulubapshubaptishaluva  (03.09.14 00:19:00) 
Mersin'de bi değişiklik yok o konuda. 3 merkez ilçe vardı; hala var.


  • innatedesire  (03.09.14 01:22:07) 
büyükşehirlerde merkez ilçe yok. merkezi oluşturan ilçelere metropol mü metropolitan mı öyle bir şey deniyor. yeni yasayla bu ilçelerin özellikleri kalkmış olabilir. çünkü büyükşehir sınırlarındaki ilçelere deniyordu.


  • paintov  (03.09.14 01:27:52) 
@innatedesire Ben de Mersin'de yaşıyorum. Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir olmak üzere dört tane merkez ilçe vardı artık kalktı o statü. Bazı yeni büyükşehirlerde hala devam ediyor sanmıştım merkez ilçe olayı ama cevaplara bakılırsa tüm büyükşehirlerde durum aynı.


  • kadirgali huseyin olmayan adam  (03.09.14 16:18:20 ~ 16:18:32) 
www.resmigazete.gov.tr
eskiden büyükşehirlerin merkezinde yer alan ilçeler "merkez ilçe" olarak adlandırılırdı. Bursa'nın merkez 7 merkez ilçesi vardı mesela, Ankara'nın da yaklaşık o kadar. İstanbul ve Kocaeli istisna idi. tüm sınırları merkez ilçelerden oluşurdu.
merkez ilçeden kasıt şuydu; büyükşehir belediyesi, merkez ilçelerin temel hizmetlerini sağlamakla yükümlüydü. merkez ilçe belediyelerinin su hizmeti verme yükümlülüğü yoktu yani. bunu büyükşehir yapardı.
merkez ilçe olmayan, merkezden uzak diğer ilçeler ise su, çöp, yol yapımı gibi hizmetleri kendi imkanlarıyla sağlardı.
yol mu yapılacak: merkez ilçe sokakları yapar, büyükşehir ana arterleri yapardı. diğer ilçe kendi sınırlarındaki her yolu yapardı.

yeni çıkan kanunla büyükşehir sayısı 30'a çıkarıldı ve merkez ilçe kavramı kaldırıldı. artık büyükşehir belediyeleri, sadece merkez ilçelere değil, il sınırının tamamının temel hizmetlerini sağlamakla yükümlü oldu.
artık köye suyu büyükşehir getirecek. köyü merkeze götüren yolun asfaltını büyükşehir atacak. gibi gibi...

merkez ilçe yok artık!
  • cliquot  (03.09.14 16:41:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.