[]

Motivasyon vs Hırs

bunlar farklı olgular mı yoksa aynı olgunun farklı yüzleri/evreleri mi sizce? nasıl tanımlarsınız ikisini de ayrı ayrı ve varsa birbirleriyle bağlantılı olarak?




 
Bence motivasyon, bir işi yapmak için yeterli isteği duymaktır
Hırs ise sanırım biraz daha agresif bir duygu. Sanki önemli olan başarmış olmak gibi. başarmayı başarmak.
Benim ilk aklıma bunlar geldi.
  • innerbliss  (02.09.14 09:57:06) 
mesela ben şu an elimdeki işi yapmak için motiveyim. ama hırslı değilim.


  • innerbliss  (02.09.14 09:58:00) 
Aynı olgunun farklı yüzeyleri (en azından bnde öyle) birşeye motive olduysam devreye hırs giriyor ve boyumdan çok büyük bir iş değilse mutlaka üstesinden geliyorum. Ama bazen aşırı hırsta motivasyonu getirebiliyor


  • goodyes  (02.09.14 10:05:05) 
bence aynı olgunun farklı yüzleri hırs biraz daha agresifmiş gibi gözüksede ikisinde de amacın bişeyi başarmak.

Şu duruma ne dersin mesela ? Arkadaşınla uzun soluklu bi iddiaya girdin, iddiayı kazanmak için elinden geleni yapıyosun. Buna hırs mı dersin çünkü elinden geleni yapıyosun? yoksa seni yapmaya iten(motive eden?) şey o iddia mı ?
  • rastocasdelay  (02.09.14 10:33:02) 
İkisini de "istemek" e bağlayabiliriz sanırım. Motivasyon çok istemek, hırs ise gerektiğinden fazla istemek diyebiliriz. Gözü kara bir şekilde.


  • secilmis uye  (02.09.14 10:42:45) 
Bence hirs motivasyonun biraz kontrolden cikmaya baslamis hali. Mesela azim ve hirs ikilisi de oyle, azim olumlu bi kelimeyken hirs hep olumsuz bi anlam cagiristirir bana. Motivasyon "ben bunu beceririm, guzel yaparim, yapmak icin heyecanlaniyorum"ken hirs "ben bunu nolursa olsun yapicam, baska yolu yok" gibi.


  • saçdemeti  (02.09.14 10:45:19) 
Motivasyon o işin başına oturma isteği bana göre. Procrastination'dan (buna da Türkçe bir karşılık bulunsa ya) vazgeçip işin başına oturup o işi bitirebilecek psikolojiye sahip olma durumu olabilir. Motivation bana biraz daha iş bazlı geliyor. Tüm bir meslek hayatı için değil de o an eldeki işi yapabilme isteği gibi.

Hırs ise daha tüm sürece ait gibi. Uzun dönemde, yapılan işin kurdu olma isteği gibi. İşi amaç haline getirme durumu gibi.

Hırs kişilik özelliği iken, motivasyon o anki psikoloji. "Hırslı bir insan" deriz ama "Motivasyonlu bir insan" demeyiz. Bir insan hırslı olabilir ama o gün hasta olmuştur biraz ve o günlük işi yapma motivasyonu olmayabilir.

Hırsın her zaman zararlı olduğuna inanmıyorum. Aşırısı zararlı olabilir. Hırs yarışma getirir. Kendi ile yarışıyorsa zararlı olduğunu düşünmüyorum. Hayatında bir mutluluk kaynağı işse, bu kişi için zararlı değil bence. Ama başkalarına çirkefleşmeye, onlarla yarışmaya kalktığı anda hırs da çirkinleşebiliyor.

Hırs motivasyonu getirir, ama motivasyon hırs getirecek diye bir durum yok.
  • aychovsky  (02.09.14 11:32:16 ~ 11:33:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.