[]

Kiracının evi devretmesi

selamlar,

A arkadaşımız evden çıkıyor ve yurtdışına yerşeliyor, B arkadaşımız da ev arıyor diyelim. A kira kontratını daha geçen ay yenilemiş, bu zamana kadar neredeyse hiç zam yapmayan ev sahibi o civarda kentsel dönüşüm başladı diye %25 üzerinde zam yapmaya kalkmış. A itiraz etmiş, %10'dan fazla vermem zaten kanunen yasak demiş. anlaşmışlar %10'a.

şimdi B de A'nın evden çıkacağını duyunca "aa ben geçeyim senin eve, olur mu acaba?" dedi. henüz yenilenen kontrat üzerinden, oturum hakkının A'dan B'ye devredilme gibi bir durumu söz konusu olabilir mi? ev sahibinin onayıyla tabii ama sanki bana yanaşmayabilir gibi geldi bu en son tavrı nedeniyle.

ikinci bir alternatif olarak, ev sahibine bilgi verilmeden böyle bişey yapılsa ve ev sahibi anlarsa, hukuki bir yaptırım hakkı oluyor mu A'ya veya B'ye karşı?

böyle bir durum yaşayan oldu mu?

 
hukukçu değilim ama mantıken öyle bir şeyin mümkün olmaması lazım. ev sahibinin rızası dışında veya ondan habersiz kiracılar sözleşmeyi devrede ede otursun gibi bir şey olabileceğini hiç sanmam.

ve arattım, komple bütün hukuki açıklaması burada:
tbbdergisi.barobirlik.org.tr

kira devri diye gugıllarsan bir sürü sayfa da çıkıyor.

özet: ev sahibinin rızası olmadan mümkün değilmiş. bir de zaten arkadaşın sözleşmeyi daha yeni uzatmış, onu feshetmesi gerekecek, onun için önceden bildirim yapması gerekiyor mu araştırsa iyi olur.
  • lily briscoe  (01.09.14 14:28:19 ~ 14:31:37) 
kontratta da yazar zaten, 3. kişilere devredilemeyeceği.


  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (01.09.14 14:37:22) 
kontratta açıkça belirtilmişse devredilebilir.
ama belirtilmemişse devredilemez.

ev sahibinden habersiz böyle bir şey yaptığınızda sözleşmeyi feshedebilir, ayrıca kira sonuna kadar olan kiraları da isteyebilir, kontrata bakmak lazım..

ama evi devretmek yerine, evde arkadaşının kalmasına izin verebilir, yani fauralar vs. gene A kişisinin üstüne olur, B kişisi de geçici bir süre A'nın evinde kalan bir arkadaş olur.
A yurtdışına geçici bir süreliğine çıkmıştır, bu nedenle de evi boşaltmamıştır, Anın ev arkadaşı/misafiri olan B de bu süreçte evde kalmaya devam etmiştir vs.
  • de jure  (01.09.14 15:25:40) 
tbk MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
sevgiler.
  • fosforlu cevriye  (01.09.14 15:30:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.