[]

tork, beygir gücü, motor hacmi?

arkadaşlar benim yukarıdaki üç kavrama dair kafam karışık. bu üç kavramın birbirinden farkı ne?
motor hacmi büyük olan araç her zaman yüksek beygir gücüne mi sahiptir, yüksek beygir gücü olan her zaman yüksek tork mu üretir.
tork'la çekiş gücü aynı şey midir vs.
araba alırken yokuşlarda araba doluyken bile bayılmasın, otobanda ceylan gibi seksin istiyorsak çekişe mi torka mı motor hacmine mi önem vermeliyiz?

 
tork la cekis gucu aynıdır evet. buyuk motor hacmı her zaman cok beygır demek degildir ama genellikle oyledir. turbo olsun baska seyler olsun kucuk motorda da yuksek beygır gucu urettirir.

motor hacmı pistonların toplam hacmıdır,
beygir gucu motorun urettigi guctur.
tork bunun lastiklerce yola iletilen kısmıdır. n/m2 dir birimi.
torku yuksek olan motorun cekisi de iyidir, seridir kıvraktır cevik ve ahlaklıdır.
  • bryan fury  (08.07.09 23:30:59) 
hacmi buyuk olan motorun illaki de fazla beygir gucune sahip olmasi beklenmez. farz-i misal 125 beygir gucunu 1.6 litre hacme sahip bir motorla da, 1.8 litre hacme sahip bir motorla da elde etmek mumkundur.

tork ise dondurme momentidir. ne kadar fazla olursa aracin ivmelenmesi o kadar kisa zamanda gerceklesir.
  • osuruklu  (08.07.09 23:48:48) 
ivmelenme icin tork, maksimum hiz icin beygir gucu onemlidir. yokusta bayilmasin istiyorsan torku yuksek arac alican. dizel motorlarin torku yuksektir. bu yuzden kamyon tir gibi araclarda dizel kullanilir ki o koca kasayi yokuslarda cekebilsin.


  • crucio  (09.07.09 01:49:44) 
beygir gücü, motorun devir aralığı boyunca ürettiği torkun yani çekişin toplamıdır.

yani integrali diyebiliriz.

aslında arabanın ivmelenmesini veya yokuşlarda çekmesini hep torku belirler. maksimum hızını da üst devirlerdeki torku belirler.

Dizellerin torku yüksektir, anca maksimum devirleri düşün olduğundan beygir gücüne baktığınızda düşük gözükür.

motor hacmiyle doğrudan bir yere ulaşamazsınız. mühendisler için büyük hacimden daha fazla güç çıkartmak tabii ki daha kolaydır. burada işin içine motorun dayanıklılığının ne kadar olmasını istediğiniz falan da giriyor tabii. 100 beygirlik motorun hacmine dokunmadan 150 beygir de çıkartabilirsiniz belki ama yapacağınız işlemler motorun ömrünü kısaltabilir.
  • burfak  (09.07.09 02:08:38 ~ 02:09:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.