[]

5 yaşındaki çocuğa balık almak?

Çocuğa balık almışlar. Sorumluluk duygusunu öğrenmesi açısından iyi olabileceğini düşündüm de balık en nihayetinde, ölecek kısa zamanda. Daha hiç bağlanmadan bir şeyler uydurup geri götüreyim mi sizce?




 
olurse olsun. sen de oleceksin, seni de kaybedecek. bu gercekten kacamaz. bu kadar el bebek buyutmek iyi degil.


  • mayeskuel  (31.08.14 13:10:19) 
Ölürse çaktırmadan yenisini koymak olabilir.


  • storax  (31.08.14 13:23:33) 
Bence evde bir hayvan olması (özellikle balık gibi bakımı basit bir hayvanın olması) çocuk gelişimi açısından son derece faydalı. Kendi haricindeki canlıların yaşamını gözlemlemesi, onun sorumluluğunu alması, balık ölse de bunun doğal bir süreç olduğunu kavraması bence çocuk için çok güzel bir şey. Ben olsam ben de alırdım ve balıkların ömürlerinin kısa olduğunu evvelden belirterek onu bu duruma hazırlardım.

Edit: sorumluluk almasından kastım tabii ki de tüm bakımını üstlenmesi değil. O yaşta çocuk en fazla yem atar ya da suyu kirlenince anne veya babasına haber verir ve onların suyu değiştirmesine yardım eder (daha doğrusu değiştirmelerini izler).
  • köstebek kurabiye  (31.08.14 13:27:30 ~ 14:09:51) 
Öncelikle 5 yaşındaki çocuğa sorumluluk duygusu gelişsin diye balık alınmaz, en nihayetinde o da bir canlı, çocuğun oyuncağı değil. Ayrıca normal bir bakımla bir japon balığı 25 sene yaşar, öyle 2 günde ölen bir canlı değil bunlar, 2 günde ölmesi doğal sürecin bir parçası değil vicdansızlık olur. Hele bu öldü yerine yenisi koyarız çocuk üzülmesin yeter ki demek daha büyük ayıptır. Tabii bunları sizin için söylemiyorum, böyle düşünen insanlar varsa onlar için söylüyorum. Ailenin yetişkin bireyleri balığın bakımını ve beslenmesini aksatmayacaksa, ki bunu 5 yaşındaki çocuk yapamaz, olumlu katkılar sağlar. Sorumluluk duygusundan ziyade kendi cinsi dışındaki canlıları sevmeyi, onlara değer vermeyi öğrenir. Bu şekilde bencillik duygusundan arınmış da olur büyüme çağında. En önemli getirileri bunlar olur. Ama dediğim gibi; çocuğun bu balığı oyuncak gibi değil de ayrı bir canlı olarak besimsemesiyle olur. Umarım öyle olur. Öyle olmayacağına kanaat getiriyorsanız geri götürmeniz daha faydalı olur.


  • angelus  (31.08.14 13:40:23) 
bence kuş daha mantıklı. muhabbet kuşu babında. hem daha eğlenceli olur hem sorumluluk duygusunu öğrenir.

hem de ömrü balığa göre daha uzun. bence ölmesini görmesine de gerek yok.şimdilik yani.
  • suicidal ronin  (31.08.14 13:44:08) 
@angelus dediklerine katılıyorum. bizimkiler oyuncak muamelesi yapmış resmen hayvana. ben çocuğa elimden geldiğince açıkladım onun da bir canlı olduğunu, beraber halletmeye karar verdik. yapması gereken her şeyi detaylıca anlatınca -akvaryumu temizlemeye kadar- "ben bunların hepsini yapamam ki, zormuş. bana yardım edersin dimi?" dedi. yani farkında vardı bence ciddiyetin.


  • ack3000  (31.08.14 13:46:35) 
@suicidal ronin balık zaten alınmış.

bu arada balık betta. sanırım uzun yaşayan bir arkadaş. ama yine de yakın bir zamanda ölürse yenisi alır koyarım muhtemelen, kulağa kötü gelse de. çocuğu kötü etkiler bence
  • ack3000  (31.08.14 13:48:00) 
Sorumluluk duygusundan kasıt, "Arada küçük şeyleri de o yapsın" gibi bir şeydir; tüm balığın bakımını ona bırakmazlar. Daha kendine bakamayan balığa nasıl baksın? "Hadi, şimdi birlikte yemini verelim. Bak ne güzel yüzüyor" falan olabilir o yaşta ancak.

Çok kısa zamanda ölmez balık ama çocuk balığa ilgisini kısa zamanda kaybedebilir. "Eee, yüzüyor bu, bu kadar mı"ya bağlayabilir birkaç ayda. Bir de onun öleceği zaman çocuğun da ölüm kavramını öğrenebileceği bir yaşa denk gelebilir.

Edit: 5 yaşındaki çocuğa akvaryum mu temizletmişler? Deneme tahtası mı o balık? Öyle olursa, geri götürülmesi mantıklı. Eline bez versen yeri silemeyecek çocuk, akvaryumu nasıl temizlesin? Bir de o iyi niyetle balığı telef edebilir o yaşta. "Temiz olsun diye suyuna sabun koydum" diye çıkabilir tamamen iyi niyet ama bilgisizlikten.
  • aychovsky  (31.08.14 13:50:18 ~ 13:52:48) 
@aychovski çocuk kardeşim, aynı evde yaşıyoruz yani. sorumluluktan kastım tam olarak senin anlattığın gibi zaten. sabah ve akşam yemini vermesini gerektiğini vs anlattım. bunlar da benim gözetimim de olacak zaten. balığın da bir canlı olduğunun tabii ki farkındayım ve amacım onun da bunu anlaması. akvaryum temizlettim de demedim ki. bunun da yapılması gereken bir şey olduğunu ve zaten ona yardım edeceğimi söyledim. balığı önüne koyup "al her şeyini yap" demedim tabii ki.


  • ack3000  (31.08.14 13:58:12) 
Kusura bakma. Uykusuzum biraz, akımı bokum anlıyorum bugün bol bol. İlk vaka değilsin. Ben kafamda gayet bir komşu çocuğu gibi bir şey ve ona hiç bir şey anlatmayan bir aile, üstüne de çocuğa yardımcı olmaya çalışan bir sen canlandırdım. (Rüyadayım hala) Yatayım ben.

Şu şartlar altında, küçük küçük sorumluluklar alabilir tabii ki. Umarım ana sorumluluğun başına kalması seni zorlamaz.
  • aychovsky  (31.08.14 14:01:41 ~ 14:02:25) 
bence çok güzel bi seçim. en dertsiz tasasız hayvan. bi fanusa bi japon atarsın. suyunu falan anne baba değiştirir, çocuğa sadece belirli saatlerde yem atma görevi verilir. öldüğünde ise çaktırmadan balık yenilenir.

hayvan bakarak artan sorumluluk duygusuyla altını ıslatan çocukların tedavi edildiğini duymuştum.
  • sttc  (31.08.14 14:49:24) 
fanusa japon balığı atmak işkence ve katliam duygusunu geliştirir anca.

sazangiller veya herhangi bir balık yuvarlatılmış camda BESLENMEZ.

balıkların göz yapısı yuvarlatılmış camla bozulur. buna ek olarak o kadar az miktarda su ile balığın sağlıklı yaşaması mümkün değildir.

japon balıkları için konuşulacak olursa her bir japon balığı minimum 40 litre suya ihtiyaç duyar. ve doğru bakıldığında ortalama 30 yıl yaşar.

önce kendi sorumluluk duygunuzu geliştirin sonra küçük çocuğunkine gelirsiniz.
  • kosun lan mevzu var  (31.08.14 14:52:23) 
@kosun lan mevzu var

cevap-nick... "önce kendi sorumluluk duygunuzu geliştirin sonra küçük çocuğunkine gelirsiniz." demeni gerektirecek bir durum yok ortada. öyle bir insan olmadığım için kaç tane insan burda fikir tartışıyoruz. biri bir fanusa atarsın diye bir fikir vermiş ve ben de sanki hemen uygulamışım gibi direkt cani yapmışsın beni
  • ack3000  (01.09.14 19:01:27) 
gittim akvaryum, kum, bitki, yem, midye ve filtre aldım. 160'a maloldu. her şeyi beraber temizleyip beraber kurduk. yemlerini de kendi veriyor:) bir d eisim koymuş, püsküllü diyor. 2 tane de fotoğraf çektim buyrun:

www.dropbox.com

www.dropbox.com

bu balıktan anlayan varsa tüyolara açığım. elimden geldiğince okudum her şeyi internetten ama gözümden kaçmış şeyler olabilir.
  • ack3000  (01.09.14 19:04:08 ~ 19:05:39) 
@sheisguilty yok yok 5 yaş deyince kafanızda nasıl canlandığını anlıyorum, kardeşim olmasa benim de öyle canlanırdı. ancak fazla yem vermenin zararlı olduğunu anlayabilecek yaşta -yani ben anlattıktan sonra-. ben zaten fazla vermemesi gerektiğini uzunca anlattım, gidip fazla vermeyeceğine eminim. hatta dün günde 1 kere vericez sanıyordum, pet shoptaki eleman 2 deyince kardeşime artık 2 kere atacağımızı söyledim. 1 saat ikna etmem gerekti "fazla olur bak zarar verir" falan diyordu:)


  • ack3000  (01.09.14 19:34:24) 
Ben japon balığımı 4 sene kadar yaşattım. Ki bu balık o kadar sene rahat yaşar diye düşünüyorum. Bence hayvanların "aniden alınıp evden götürülmesi", ölmelerinden daha çok yara açıyor çocuk bünyesinde. Bende öyle oldu en azından. Bence güzel bişey yapılmış. 3-4 sene yaşatabilseniz zaten kardeşiniz yeterli olgunluğa erişeceği bir yaşa gelecek. Çok kolay gelsin.


  • pandispanya  (01.09.14 20:23:33) 
@pandispanya

Japon baligini 4 sene yasattiniz evet daha sonrasinda ne oldugunu soyleyeyim, ic organlari bu dort sene boyunca normal sekilde buyudu. Fakat sazangillerin ihtiyac duydugu su miktari (balik basina minimum 40 litre) karsilanamadigindan baligin sadece ic organlari buyudu. Dis goruntusu ic organlariyla orantili gelisemediginden bi noktadan sonra olmek durumunda kaldi.

Bu biraz seye benziyor. Ortalama 60-70 sene omru olan bi insani olabilecek en kotu bakimla 10 yil yasatip sonrasinda bunu normal karsilamak gibi.
  • kosun lan mevzu var  (01.09.14 20:29:55 ~ 20:33:57) 
@kosun lan mevzu var, neden bahsettiğini pek anlamadım, önceki cevapların hiçbirini okumamıştım. Benim balık bildiğin dana gibi büyümüştü. Burada "hali hazırda alınmış" bir hayvanın çocuğun psikolojisine olan etkisinden bahsedildiğini zannediyorum, bu yüzden düşünmemiz gereken kısım burası şu an.


  • pandispanya  (01.09.14 20:38:05) 
Bazi cocuklar ablalarindan cok daha bilincli oluyor ack3000 hakli,


  • kosun lan mevzu var  (01.09.14 20:40:53) 
@pandispanya

Ne soyledigim cok acik, tekrar etmeme gerek yok.
  • kosun lan mevzu var  (01.09.14 20:41:41) 
Öğretmen bir arkadaş çocuklara balık aldırıp besletiyordu okulda, sorumluluk duygusu kazanmaları için. Kaçıncı sınıflara yaptırıyordu bunu bilmiyorum ama...


  • strangerinhere  (01.09.14 20:42:00) 
dünyanın en masum duyusurunda nasıl tartışma çıkabiliyor sakin.

bu arada erkeğim abi ben noluyor dsasbjklfs

@pandispanya önemli bir noktayı kaçırmamış, olay çocuğa balık alsam mı değil. bilinçsiz bir şekilde balık alınmış ne yapsam şeklindeydi.

şu an balık da mutlu çocuk da, gelişmelerden haberdar ederim:)
  • ack3000  (01.09.14 21:11:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.