[]

Teknolojinin İnsanları Yalnızlığa İttiğine İnanıyor musunuz?

Selamlar.

Gerçekten teknolojinin, sosyal medyanın, smartphone'ların vs. insanları yalnızlığa ittiğine inanıyor musunuz? Hani öyle bir geyik var ya, "insanlar sokağa çıkıp birbiriyle tanışmıyor, insanlar elinde smartphone'la dolaşıyor birbirinin yüzüne bakmıyor" bilmemne. Bana çok saçma geliyor. Sanki smartphone'lar yokken insanlar sokakta birbiriyle tanışıp kaynaşıyor muydu yani? Herhangi bir şeyi değiştirdi mi gerçekten teknoloji insanların tanışmasına, kaynaşmasına engel olmak açısından? Siz ne düşünüyorsunuz?


 
Bu arada insanlar maalesef sosyalleştiğinde de ellerinden teknolojiyi bırakmıyorlar..


  • redeath  (30.08.14 21:54:56) 
Örnek: Meyhaneye muhabbete gidiyorsun 20 kişiyle, herkes elinde telefonu facebook vs girmekten ya da boş boş sağa sola kaydırmaktan muhabbet etmiyor. Özellikle yeni ve çekingen birileri varsa kaynaşmadan iki kelime etmeden gece sonuna kadar oturabiliyor. Nerde o eski muhabbetler ah ah.


  • [silinmiş]  (30.08.14 21:56:25) 
Yo, elbette sokakta eskiden "aa, dur hemen şununla kaynaşayım" demiyorduk ama en azından bir farkındalık vardı çoğunluğumuzda. mesela yolda gördüğün birine yardım etmek, otobüsteyken rahatsızlaşan birine yer vermek için hemen önce davranmak, etrafta olan bitene teknolojiyle değil de doğrudan tanık/seyirci olmak eskiden daha rahat ve herkeste "olması gerektiği" gibi algılanırken şimdilerde "banane ya, niye ben yapayım o akdar insan varken?"e dönüştü.

dediğim gibi, tamamen eskiden herkes fırsat kollamıyordu etkileşim için ama son zamanlarki gibi çok düşük de değildi.

hepimiz gerçek dünyayı teknolojinin sanallığına sokmaya çalışıyoruz.


en güzel görsel çalışma şu mesela:
img-3.onedio.com

kapımız açık ama biz oradan çıkmıyoruz, daha azıyla yetiniyoruz.
  • m e b  (30.08.14 21:57:19 ~ 21:58:13) 
iletişimi çabuklaştırma ve kolaylaştırma açısından artıları olduğu gibi eksileri de var gelişen teknolojinin. neredeyse her şeyimiz sanal oluyor bir süre sonra, gerçek bir şeye hasret kalıyoruz. arkadaşınla facebook'ta geyik yapabilirsin, ama yan yanayken de yapabil. ya da ne bileyim, yan yanayken tek konunuz facebook olmasın vs vs.

birlikte yapılan herhangi bir şeyin tadı, sanal hiçbir şeyde yok bence.
  • devilred  (30.08.14 21:59:07) 
Ben açıkçası yalnızlığa ittiği düşüncesinden ziyade bir "suni yalnız olmama" durumu yarattığını ve narsizmin önü bir açıdan açtığını düşüyorum..Tabi her teknoloji için bunu söyleyemem ama bazen temek amacı iletişim olan araçların gereğinden fazla insanın hayatında yer etmeye başladığında bir sorun yarattığını düşünüyorum.. Ne biliyim twitter çıktı herkes şöhret sendromlarına girdi birden, ne biliyim herkes bir şair, bir aforizma yazarı oldu..ne biliyim millet akıllı telefonların ön kamerası ile kendini çekip telefonun duvar kağıdı yapmaya başladı..ya da ne biliyim facebook çıktı niye beni "like" lamadın diye kavga eden insanlar, bütün gün topluca bir yerde arkadaşları ile oturmasının tek amacı ve nedeni o mekanda bulunduğunu millete duyurup gecenin sonunda toplu özçekimin içinde çıkabilme ve etiketlenme olan insanlar türedi..

Bu anlamda bir yalnız değilmiş gibi gözüküp aslında yalnız olunduğunun farkında olunmayan bir durum yarattığı düşünüyorum..
  • qazaqwsx  (30.08.14 22:06:00) 
direk başlığa cevap. tabii lan manyak mısın. bu kalıbı kullanmayı çok seviyorum ama ciddiyim öyle gerçekten.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (30.08.14 22:07:46) 
evet. kimse birbiriyle konuşmuyor. mesela, evdekiler rock gel artık yanımıza diyorlar, hayır diyorum. haftaya tatile gidiyormuşuz yeni öğrendim.


  • rock n roll  (30.08.14 22:15:31) 
bence tam tersi yalnızlık insanı teknoloji kullanmaya itiyor


  • feykalade  (30.08.14 22:25:48) 
Bence yalnizliktan daha buyuk bir sorun itiyor.


  • kutsalbok  (30.08.14 22:48:59) 
Evet biraz itiyor.
@deutschebank'in dedigi gibi cekingenlik de varsa smartphone'a yapisiyor iyice insanlar.

  • delifaruk  (30.08.14 23:29:16 ~ 23:29:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.