[]

Atatürk ve mareşal oluşu hakkında

Evet sevgili İlber Ortaylılar... çok cahil olduğum için soruyorum kusura bakmayın.

Atatürk'ün mareşal oluşunun tamamen balon olduğu, devletin başına geçirmek istediklerinden ve Fevzi Çakmak'tan aşağı kalmaması gerektiği ve bu yüzden dış mihraklar tarafından bu ünvanın "verdirildiği" şeklinde ciddi bir iddia duydum. konuya hakim olanlar cevaplayabilir mi acaba mareşallik için ne yapmış olmak gerekiyor ve Atatürk'ün katılmış olduğu savaşlar bunun için yetmiyor mu?

ps: troll falan değilim.

 
Savaşta üstün fayda sağlayan orgeneral ve oramirallere meclis tarafından verilen bir rütbe.


  • alperz  (30.08.14 13:42:44) 
ciddi bir iddaa nedir Allahasen?

Mareşal olabilmek için savaş kazanmak gerekli Kurtuluş savaşında kazandıkları zaferler ile Türkiye'de sadece Musatafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak bu ünvanları kazanmışlardır.(Savaş kazanmak dediğim savaşta üstün hizmet/fayda sağlayanlara meclisin vermiş olduğu bir ünvandır.)

Ne dış mihraklarmış arkadaş. Nefes alsak dış mihraklar istedi diye diyecekler.
  • basond  (30.08.14 13:42:48 ~ 13:43:48) 
Mareşal unvanını alan ilk kişi Mustafa Kemal'dir. Fevzi Çakmak'a bu unvan daha sonra verilmiştir. Bu durumda Fevzi Çakmak'tan aşağı kalmaması için nasıl unvan verilmiş oluyor?

Ayrıca bu unvan savaşlarda olağanüstü katkıları olanlara verilir. İlla şu kriteri yerine getirip 70 yaşında olmalı gibi bir şey yok.

www.mevzuat.gov.tr

Bitmediniz amkoyyim.

EDİT: Ayrıca Dumlupınar Zaferi sonrasında kendisine mareşal unvanının verilmesini teklif eden kişi de bizzat Mustafa Kemal'dir.
  • kadirgali huseyin olmayan adam  (30.08.14 13:44:04 ~ 13:45:40) 
hocam dış mihraktan kastın nedir? o dönem türkiye'nin güçlü olmasını isteyen kim vardı ki?


  • siradisi00  (30.08.14 13:44:21) 
yaw hadi tamam cahilsin de hiç mi düşünemiyorsun aga? atatürk de dış mihrakların oyunuysa kapatalım bu dünyayı aq ya.


  • baldur2  (30.08.14 13:46:42) 
"M.K.Atatürk'e Mareşallik rütbesi verilmeseydi bu sonumuz olurdu." - Winston CHURCHILL

* Mustafa Kemal Atatürk: Mustafa Kemal Atatürk'e mareşal rütbesi Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra (19 Eylül 1921), Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın yasa önerisiyle TBMM tarafından verilmiştir.

* Fevzi Çakmak: Fevzi Çakmak'a ise mareşal rütbesi özel kanuna istinaden TBMM'nin kararı ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Dumlupınar Zaferi'nin akabinde (31 Ağustos 1922) verilmiştir.
  • she was my baby  (30.08.14 13:47:32 ~ 13:50:58) 
3 meydan muharebesine katılmak ve en az birini kazanmak gerekli maraşellik için. Kazanmasa da TBMM takdiri ile verilebiliyor mareşellik rütbesi. Kıbrıs çıkartması bittikten sonra rahmetli Erbakan, Sancar Paşa'ya teklif etmişti ancak Sancar Paşa istememişti.


  • fallthepieces  (30.08.14 13:48:05 ~ 13:52:54) 
winston churchill şunu demişse abraham lincoln de bunu demiş:

www.google.com.tr
  • basond  (30.08.14 13:52:14) 
2023 de lozan sona erecek gizli anltasmalar varmis turkiye bu yuzden ozellestirme yapiyormusdan sonra duydugum en sacma en gereksiz ve en cahilce beyan. Kronolojinin anasini bellemis bir kere.


  • kutsalbok  (30.08.14 13:59:23) 
cevaplar için sağolun. ben zaten Atatürk de oyundur falan demedim. böyle bir iddia var dedim. Tarihle ilgileniyorum ama maalesef bilgim kısıtlı özellikle de 20. yy ve cumhuriyet tarihi hakkında çok az şey biliyorum. ciddi iddia derken hata etmiş olabilirim, "bilgili" birisinden duyduğum bir iddiaydı. (bakın tırnak içinde yazdım)

doğrusunu öğrenmek istedim işte suçum ne? Atam sen kalk ben yatam diyip beyin hücrelerimi mi kapatayım?

baldur2?? baldur sen misin kanka :D

@kadirgali huseyin olmayan adam

kardeş niye küfür ediyorsun aq? soru sorduk işte bitmediniz mi diyorsun. soru da mı sormayah?
  • sensible soccer  (30.08.14 14:15:59 ~ 14:18:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.