[]

din kültürüne başlangıç

dinlere merak sardım. en başta yahudilik müslümanlık ve hıristiyanlık sonrasında uzakdoğu dinleri belki.

ilk önce kutsal kitapları mı okumak daha mantıklı yoksa mircea eliade adlı yazarın dinler tarihine giriş kitabını mı okuyayım?

ya da hepsini bırak şöyle yap önerilerinizi de bekliyorum.

 
Kutsal kitaplara hiç bulaşma şimdilik. Bugün bile milyon farklı tefsiri olan kitapları sen ilk etapta okuyup yorumlayamazsın zaten. Önce dinler tarihi gibi bir kitap oku. Tercihen ateist bir yazardan oku ki tarafsız olsun. Daha sonra hangisi ilgini çekerse onun detayına girersin.


  • harzem  (28.08.14 15:21:24 ~ 15:22:03) 
niçin böyle dediğini öğrenebilir miyim? niye bulaşmayayım yani? dinler hakkında biraz fikrim olduktan sonra dinler tarihini incelemek daha makul gibi gelmişti bana.


  • reavelyn  (28.08.14 15:22:48) 
Bence önce kitapları oku. Ama düzgün çevirileri/tefsirleri araştır. Mesela İslamiyet için Elmalılı gibi. Ben de 17-18 yaşlarında merak salıp hepsini okumuştum. Kafanda bir genel yargı oluşuyor ve açıkçası konuyla ilgili başka kitaplar da bu yargıyı değiştirmiyor. En azından bende böyle olmuştu. Kendim okuyup yorumlayabilmiştim kısacası.


  • osurdum  (28.08.14 15:26:39) 
kesinlikle ateist bakış açısından bakma olaylara.
"tarafsızlık"tan kasıt, "allah'a inanmak acziyetliktendir" ise kalsın öyle tarafsızlık...

___________

dinlere bakacaksan önce kutsal kitaplardan başlamak en güzeli. ben bir müslüman olarak yanlış örnek olabilirim ama kuran'ın istediği müslüman öyle değildir.
dini direkt kaynağından öğrendikten sonra akılına takılan soruları çeşitli yollarla, güvenilir kaynaklarla açıklağa kavuşturabilirsin.
  • m e b  (28.08.14 15:31:53) 
ben bu kafayla ilahiyat önlisansa başlamıştım aöften. 1. sınıfı verdim 2. sınıf senelerdir duruyo eheh. aöf kitapları fena değil özetle.


  • shiranai  (28.08.14 15:32:14) 
Şahsen bilgi sahibi olmak istediğim konularda önce aöf kitaplarına bakıyorum. En basit en kapsamlı ve öğretici anlatan kitaplar onlar çünkü. Bi temel atıyorum yani. Sonrda Mircea Eliade gibi yazarlara geçebilirsiniz siz de. Kutsal kitapları ise her din hakkında etraflıca bilgi sahibi olduktan sonra okumak daha mantıklı geliyor bana. Diyelim buzbebek dininin kutsal kitabı bebeko :) Önce onu okusanız ne kadar anlayabileceksiniz? Genel bilgi veren bir kaç kitap okuyup sonra kutsal kitabını okumak daha doğru bence. Yine de seçim sizin. Şu da var ki insan dinler tarihine dalınca çıkması zor oluyor. Dallanıp budaklanıyor felsefe, antropoloji, fizik, psikoloji... Sadece okumak yetmeyebilir belgeseller tartışma programları da izleyebilirsiniz.

Güzel bir kitap öneri: 30 Saniyede Dünya Dinleri, Russell Re Manning, Caretta Yayınları

Edit: Duyuruyu takip edenler varsa denk geldi: Encyclopedia of Religion
Philip Wilkinson, Douglas Charing en.bookfi.org bu e-kitap dinler tarihine hızlıca bir göz atmanıza yardımcı olabilir.
  • buzbebek  (28.08.14 15:32:29 ~ 31.08.14 01:02:09) 
once sumerlerden basla ki yahudiligin ve digerlerinin nereden arak oldugunu gorme firsati yakala.


  • bohr atom modeli  (28.08.14 15:40:36 ~ 15:40:55) 
once ozgurlukten kacis - erich fromm
sonra kendini savunan insan - erich fromm
sonra ahlakin soykutugu - Friedrich W. Nietzsche
sonra ezilenlerin pedogojisi - Paulo Freire
sonra gen bencildir -Richard Dawkins
sonra iyinin ve kotunun otesinde - Friedrich W. Nietzsche

ayrica freud'un ego, superego ve id kavramlariyla neleri aciklamaya calistigini anla, sonra bunlarin elestirilerine bak.
psikoloji ve sosyoloji uzerine arastir ve ogren.

ted videolarini takip et, ilgini ceken videolari izle hepsinden once de sunu izle: www.ted.com

butun bu adamlarin ve daha bircok baskalarinin ne demek istediklerini, bu kitaplari her donup okudugunda, daha baska bir seviyede anlayacaksin. bir kez okuyup kenara atma o yuzden.

sonra istedigin kitabi oku.

bu kitaplar senin dunyayi algilayisini mantikli bir seviyeye getirecektir. kendine bir cerceve edinebilmek icin bunlari okumani tavsiye ederim.
  • idexo  (28.08.14 15:41:34) 
"İmanlı Hristiyan ve Yahudiler de cennete gidecekler"
www.kuranmeali.org
www.kuranmeali.org

"Müslümandan başkası cennete giremez"
www.kuranmeali.org

Böyle bir kitabı kendin okuyup yorumlayabilecek misin?

"O gökten yıldırımlar gönderip dilediğini çarpar"
www.kuranmeali.org

Ya da bunun gibi Zeus döneminden kalma fikirleri, antik Yunan dinlerini ve o dinlerin bugünü nasıl etkilediğini okumadan yorumlayabilecek misin?

Burada hiç araştırma yapmamış kişiler "kuran/kitap oku anlarsın" diye atıp tutabilirler. Sen araştırma yapmış kişilerin kitaplarını oku. Doğrudan kutsal kitapları okursan böyle şeyleri görüp baştan vazgeçersin.
  • harzem  (28.08.14 15:46:22) 
inançlı biri isen , öncelikle peygamber efendimizin hayatını okumanı tavsiye ederim.Daha sonra da Kuran mealini okursan algılama çok daha kolay oluyor.

syg
  • eyyar  (28.08.14 16:06:03) 
emre 1974tr'nin sözlükteki yazılarından başla. hepiniz spirütalistsiniz!


  • namus ninjası  (28.08.14 16:28:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.