[]

uzun süreli çin seyahati için hazırlık

selamlar,

iş için 6 aylığına çin'e gidiyorum. seyahat öncesi nelere dikkat etmek gerektiğini bir bilene sormak istedim.

yolculuk:
1) pekin'de aktarma yapıp iç hatlarda "air china" ile başka şehre uçuyorum. bagaj vs problem olur mu bu havayolunda? nelere dikkat etmek gerek aktarma uçağında?

yanına alınacak şeyler:
2) var mıdır çin için olmazsa olmazlar? örneğin ilaç bolcana almak lazım.

internet kullanımı:
3) çin'in uyguladığı sıkı sansürden etkilenmemek için hangi VPN program(lar)ını kullanmak gerek?
4) "freegate" programını önerdiler, yükledim. iyi midir? maalesef default olarak internet explorer'la çalışıyo ama. firefox ile çalıştırmanın yolu var mıdır freegate'i?

cep telefonu ve hat:
5) avrupa'dan giden cep telefonu normal şartlar halinde çin'de sorun çıkartmamalı, değil mi? (sinyal alabilme, operatöre bağlanabilme vs.)
6) önerdiğiniz bi cep telefonu operatörü var mı? hepsi 3g/4g desteklemiyo diye duydum da. whatsapp falan gibi batı'da yaygın kullanılan app'leri orada da kullanabilmek istiyorum. bana unicom'u önerdiler. iyi midir bu telekom?


bunların haricinde aklınıza gelenler varsa, her türlü tavsiye bana yardımcı olacaktır.

teşekkürler!

 
Air China bagaj limitine bak mutlaka, acı bir sürpriz beklemesin seni.

Sen yokken burada senin adına resmi işleri takip edecek birine vekaletname bırakabilirsin. Bankacılık işlemleri için internet şubesi erişimlerini kontrol et gitmeden.
  • cakabo  (28.08.14 09:06:39) 
Ilk sorunuzla ilgili soyle birsey soyleyebilirim. Pekin'deki havalimani cok cok buyuk. Terminaller arasinda 1-1,5 km mesafe var. Ozellikle aktarmanin yapildigi terminal cok uzak. O yuzden aktarma ucusu icin ne kadar erken gate'e giderseniz o kadar iyi.

Bir de Cin'le ilgili eklemek istedigim enteresan bir konu doviz burolarinin olmamasi. Sadece bankalar ve bazi cok buyuk oteller para bozuyor.
  • Thredith  (28.08.14 09:17:51) 
yanına alınacaklar:
-- ilaç al, ama çok bolca almana gerek yok. büyük süpermarketlerde (wal-mart gibi) batı ilaçları da oluyor. aspirin, parol gibi şeyler. su, yiyecek değişikliği yüzünden bazıları ishal bazıları kabız olabiliyor. özellikle ishal ilacını yanına almalısın. genelde ilk birkaç gün içinde olur ve ortamın yabancısıyken ilaç bulmak, doktora gitmek kastırabilir.
ilk günler yemeğe abanma biraz sakin ye. yemekler güzeldir ama bayağı yağlıdır.
-- kıyafet, ayakkabı götür. çin ucuzdur oradan doldururum diye yanına bir şey almazlık etme. onların malları hem çok kötü hem bedenleri uymuyor. uluslararası markalar da aynı fiyat. kışlık sağlam bir montun mutlaka yanında olsun.
--yanına fiş dönüştürücü al mutlaka. birkaç tane at çantaya lazım olur.

cep telefonu:
--operatörde sorun olmuyordu diye hatırlıyorum ama çin'e varınca ilk işin kontörlü hat almak olmalı. telekom dükkanları ve bakkallarda bulunuyor. satıcıdan operatör menüsünü ingilizce yapmasını iste, kontör yüklerken lazım olacak.
--whatsapp çalışıyor. lazım olursa çinlilerin whatsapp alternatifi wechat.
--voice translator free programını yükle fena değil. sıkışırsan kullanırsın.

gidince hemen telefon hattını ve banka hesabı açtır. yanında nakit döviz taşıma, kredi kartı da her yerde geçmiyor. atm kartı ve yuan olsun yanında.
turistik bir yerlere gideceğin zaman pasaportunu, yedek paranı boynuna asacağın minik bir heybeye koy mutlaka. hayati önem taşıyan şeyler çantanda olmasın.

başka sorun olursa da yardımcı olmaya çalışırım. iyi yolculuklar.
  • lily briscoe  (28.08.14 09:30:56 ~ 09:34:41) 
1) bagaj limitine bakın mutlaka, 6 kilo için 150 usd istemişti china southern. aktarma sırasında biletinizi nakit almanızı tavsiye ederim, kredi kartına komisyon alıyorlar.

2) ilaç kesinlikle alın. iklim, hayat şartları, mutfak tamamen değiştiği için bağırsak floranız allak bullak olacak. uyum sağlayana kadar ufak tefek rahatsızlıklar geçirmeniz muhtemel. kışın gidiyorsunuz sanırım kıyafetlerinizi alın, çin ucuz bir ülke genel anlamda ama kıyafet konusunda kaliteki bir şeyler almak isterseniz oldukça maliyetli olur sizin için. hava kirliliği oranları çok yüksek kalacağınız yere ufak bir hava temizleyicisi almanız faydalı olur dışarda geçirdiğiniz zamanlar sizi çok rahatsız edecek işe yarıyor o aletler.

3) purevpn kullanmıştım bakabilirsiniz, tunnelbear kullananlar da memnunlar.

5) avrupa demişsiniz operatörünüze sorun derim, geçen sene avea ve vodafone kullanılamıyordur, turkcell sorunsuz çalışıyor.

6) China Unicom alabilirsiniz en yaygın kullanılan o sanırım. telefonunuz 4g destekliyorsa unicom 4g hizmeti veriyor. WeChat, QQ en yaygın kullandıkları programlar. Batı'da yaygın olarak kullanılan hiçbir şeyi kullanmıyorlar.

kendi hattınızı kullanmayı düşünüyorsanız ya da 2. bir telefon alma planı yoksa (gereksiz olabilir cidden, çinliler wechat'in arama özelliğini kullanıyorlar genelde), www.alibaba.com internet bağlantısı için çin hattı alacaksanız bunlardan edinin mutlaka. sarj probleminizi çözecektir.

expatlar için büyük marketlerin import reyonları var, alışveriş için onları tavsiye ederim. laysin layse benzemediği diyarlara gidiyorsunuz.

iyi yolculuklar.
  • Celestial  (28.08.14 09:50:55) 
bilmediğin wireless'a bağlanma
iphone gibi güvenli bir telefona bile wireless'a bağlandım diye 4 5 tane çince app yüklenmişti, apple mail atıp hesabında sorun var galiba kapıyorum sen çinden dönene kadar demişti.

  • cruseo  (28.08.14 10:15:53) 
gideceğiniz şehre göre ihtiyaçlar çok değişiyor. genel olarak avrupa hatları çinde çalışmıyor ya da aşırı pahalı o yüzden gider gitmez bir çin hattı almak en mantıklısı.

yemek işi sıkıntılı eğer hassas bir mideye sahipsen ve acı-baharatlı yemekler seni rahatsı ediyorsa epey dikkatli olmalısın çünkü mc donalds, burger gibi restoranlar bile tadları çine uyarlanmış gıdalar satıyor.

eğer çok küçük bir yer değil ise gittiğin şehirde internet üzerinden aktif türk ya da yabancı grupları forumlar vs mutlaka vardır. sana en doğru bilgiyi bu lokal gruplar sağlar.
  • orpheus  (28.08.14 10:24:58) 
kredi kartinin ve cep telefon hattinin yurt disinda kullanima acik olup olmadigini kontrol et


  • emrahday  (28.08.14 10:56:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.