[]

babama iğne yapayım mı?

başlıktan anlaşıldığı gibi hiç bir tıp eğitimim ve bilgim yok. kalçadan vurulan kas gevşetici, ağrı kesici tarzı iğnelerden bahsediyorum. bunlar gözlemlediğim kadarıyla kasa vurulduğu için damar bulma derdi yok, gözümün kestirdiği bölgeye enjeksiyon yapılabilir sanıyorum.

nerden çıktı derseniz, babamın beli son zamanlarda sıklıkla tutulmaya başladı ve ailecek zor anlar geçiriyoruz. şanslı olduğu zamanlarda ağrı başlar başlamaz acile gidip iğne oluyor ve gün içinde atlatıyoruz ama acile gidecek kadar şanslı değilse olduğu yerde kalıyor ve haftalarca yatıyor. çevremizde onlarca apartman ve yüzlerce insan var ama bir tane hemşire yok, o yüzden bu soru kafama takıldı. küçük bir eğitimle kalçadan iğne yapacak kadar tıp öğrenip acil durumlarda enjeksiyon yapabilir miyim?


 
Bu kadar onemli bir durum var ise, bilen birinden ogrenip yapilabilir diye dusunuyorum.


  • fengari  (26.08.14 23:25:30) 
yapma. sinire gelirsin öyle rastgele yere yapılmaz. doğru yeri öğrensen de elin titrer. ki iğnenin im olduğu da belli değil.

annem babama öğretmişti bir gün yastığa pratik yaptırdı. öyle kendi kendine çat diye yapılacak bir şey değil felç edersin.
  • Lim5  (26.08.14 23:26:17 ~ 23:26:48) 
bikaç alttaki duyuruma bak. aman diyorum aman.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (26.08.14 23:27:39) 
Ek: aile icinde bizim de surekli igne yapilmasi gereken ozellikle yasli bireyler icin hicbir tib egitimi olmadigi halde bu isi ogrenip yapan akrabalar var. Yapiliyor bu yani ama ogrenmek sart tabi. Ama sen de oyle kafana gore yapmak derdinde degilsin zaten.


  • fengari  (26.08.14 23:30:55) 
@lim5, tüylerim diken diken oldu, sanırım vazgeçicem bu düşünceden.

@kalte, çok duygusal yaklaştın :D

@futbolcu, senin duyuruyu görünce aklıma geldi zaten, sanada geçmiş olsun. sanırım haklısınız. götteki sinirler daha derinde sanıyodum.
  • tolga asp  (26.08.14 23:32:01) 
çok özel ilaçlar dışında genelde kas kütlesine zerk edilir zaten ilaçlar. bir popo yanağını bir enine bir boyuna iki çizgi çekerek dört parçaya böldüğümüzü varsayarsak, sol üstteki kısma vurulması gerekir. penisilin türevi antibiyotikleri KESİNLİKLE anında müdahale edilebilecek yerlede yaptırın. eczane bile kesmez, en kötü ihtimalle sağlık ocağı olmalı.

zerk edilecek ilacın içinde hava kabarcığı bırakmıyorsunuz. o klasik şırıngaya fiske vurma sahnesi bu yüzdendir.

iğneyi tek hamlede sonuna kadar batırıyorsunuz (tam anlamıyla köküne kadar), damara denk gelmediğini anlamak için iğne o vaziyetteyken yarım santim kadar şırınga pistonunu çekmeye çalışıyorsunuz, (damara denk geldiyse kan geliverir hemen zaten, ilacı hiç vermeden çekip başka yere batırmak gerekir) ki zaten damara gelmesi çok düşük ihtimaldir, muhtemelen pistonu kendinize çektiğinizde bir şey gelmez, o zaman ilacı fazla can yakmaması için yavaşça verebilirsiniz.

iğneyi çekerken de sağa sola bükmeden, dimdik bir şekilde birden çekiyorsunuz ve alkollü pamuk bastırıyorsunuz. bu kadar. geçmiş olsun.

ben profesyonel değilim, sağlıkçı da değilim fakat ne zaman ailede birine iğne yapılması gerekse ben yaptım, hiçbir şey de olmadı.
  • yirmisantim  (26.08.14 23:38:05) 
Bunu da buraya bırakayım.

mtegm.meb.gov.tr(kas%20i%E7i)%20ila%E7%20uygulama.pdf

Dediğim gibi şu an gidip babanın kalçasının rastgele bir yerine çakarsan kesinlikle olmaz. Sinire gelmesen damara denk gelebilirsin. Bilen birinin gözetiminde öğrenip pratik yapman gerek.

academic.amc.edu

edit: kırık link goo.gl
  • Lim5  (26.08.14 23:42:37 ~ 23:47:47) 
ilk link sorunlu, kontrol edebilir misiniz.

edit: linkleri birleştirerek hallettim, teşekkür ederim.
  • tolga asp  (26.08.14 23:45:29 ~ 23:47:00) 
iğne yapmak zor değildir. ama kolay da değildir. milyon tane şey bilmen gerek aslında.

iskiyadik sinire denk gelebilir, damara denk gelebilir, bilmeyen biri eklem içine yapabilir... olur da olur.
ama öğrenebilirsin tabi. yapanlar da insan. aç netten iyice oku araştır. videolarını izle.

risk var mı? her zaman var. ilaç alerjisi riski başta olmak üzere birçok riskin var evet. ama görülme sıklığı çok düşük.
  • siradisi00  (26.08.14 23:58:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.