[]

bireysel emeklilik - yatırım - vs.

selamlar, aile zoruyla para biriktirmeye ikna edildim, o kadar ikna edildim ki artık ben de istiyorum cidden.
bunun için vadeli hesaptan mı başlamak gerekli? b tipi fon mu alınsın, faiz mi eklensin, altına mı sarılalım, ne nedir hiçbir bilgim yok.
konunun uzmanları da anca bankalarda, bankalar da kurt gibi. hepsi kendine iyi diyor.

sizin tavsiyeleriniz, deneyimleriniz nedir?

bir de, bireysel emeklilik için hangi kurum ve kuruluşu tavsiye edersiniz?

teşekkürler.

 
Bireysel emekliliğe girme.

Vadeli hesap iyi bir başlangıç. Her ay biriktirdiğini dövize de çevirebilirsin. Dövizi bozdurmadan kullanamayacağın için iki kere düşünmüş olursun en azından.
  • cakabo  (26.08.14 17:02:29) 
10 seneden önce çıkacaksan girme.

47 yaşında değilsen girme.

şirketin, yatırdığını 1'e 1 desteklemiyorsa girme.
  • bykush  (26.08.14 17:10:52) 
öncelikle, böyle bir ailen olduğu için şanslısın. bazı alışkanlıklar ancak aile zoru ile elde edilebiliyor. para biriktirmek de bir alışkanlıktır.

benim başarılı olduğum yöntemi anlatayım... hiç çalışmadığın bir bankadan vadeli hesap aç. o bankaya ait ne bir kredi kartı ne banka kartı, para harcayabileceğin hiç bir ürün alma. Her ay minimum bir tutar belirle kendine, disiplin meselesi olsun bu. örneğin, "ölsen de, kalsan da o 200 tl bankaya yatacak!!" gibi...

bundan sonra da her ay minimum 200 Tl veya bunun üzerinde yatırabildiğin bir tutarı yatırmak için bankaya yolculuk yapıp parayı elden yatır.

bir süre sonra alışkanlık oluyor zaten. para yatırmadın mı huzursuz oluyorsun. o parayı emeklilik parası gibi düşün... şimdiden başarılar.
  • buttercup  (26.08.14 17:17:36) 
Bireysel emekliliği kullanıyorum ben, kullanıyorum dediysem ayda 100 tl kesiliyor, 56 yaşında çıktığımda 28000 x 1,25 = 36000 tl biriktirmiş olacağım. Tabii buna fon getirisi ve yıllık artışlar da eklenecek.

Bana mantıklı gibi geliyordu ama işkillendim şimdi, kerizleniyor muyum?
  • sotw  (26.08.14 17:18:02) 
ben de acayip önyargılı yaklaşmıştım ama bireysel emeklilik sistemi basit düşünen insanlar için o kadar da yerin dibine sokulacak bir şey değil.(ekonomist olmayanlar için konuşuyorum) bu sistemin tek problemli yani devlet katkısını alabilmek için gereken 10 yıl ve 56 yaş kuralı. bunu da en basitinden sisteme anne-baba veya ilişkilerine göre abi/abla/amca/teyze vs üzerinden girerek atlatabilirsin. 10 yıl/56 yaş geçince duruma göre ister devam eder ister alır farklı bir yatırıma geçersin. aylık ödemeleri internet üzerinden kolayca değiştirebiliyorsun ayrıca. @buttercup'ın üzerinde durduğu paraya istediğin zaman kolayca ulaşıp harcayamaman da cabası.

benim tavsiyem de birikimi yalnız bes'e bırakmayıp yanında yukarıda söylenen ve daha sonra söylenecek yöntemlere de girmek. vadeli hesap en garantisi, kovalarım dersen de altın, döviz, borsa'nın daha çok getirisi olur.
  • calzoncillos  (26.08.14 18:01:55) 
Küçük küçük gram altın ve dolar alin. Vadeli hesap bir sey getirmez. Aktun hesabı actirun. Bir de dolar. Paranizi ikiye bölün.


  • beyazfil  (26.08.14 18:15:31) 
Bireysel emeklilikten de uzak durun.

ekonomi.haber7.com
  • beyazfil  (26.08.14 18:17:14) 
Bireysel emeklilikteki %25 devlet katkisi oldukca iyi bir yatirim aslinda. Salt girme diyenlere niye oyle dediklerini sormak lazim.


  • f_d  (26.08.14 18:46:21) 
Neden bireysel emeklilikten durmak gerek sorusunun cevabı ali Tezel'in makalesinde.


  • beyazfil  (26.08.14 19:32:41) 
Ali Tezel devlet katkısından hiç bahsetmemiş. Devlet katkısı için girilebilir. Aylık 1000 tl yatırıyorum. 250 tl devlet katkısı alıyorum.


  • [silinmiş]  (26.08.14 19:52:02) 
evet neden girmememiz gerektiğini tam olarak açıklayan biri çıkarsa ben de çok memnun olurum.

yukarıdaki linkte hiç bir şey yazmıyor. adam sadece şirketlerin şeffaf olmadığından falan bahsetmiş. sitesine de girip baktım bes'in insanlar tarafından yanlış anlaşıldığından, ssk/bağkur gibi sağlık güvencesi sağlayan emeklilik sistemiyle karıştırıldığından bahsetmiş. bes sadece birikim ve tasarruf aracıdır demiş. e o zaman birikim yapmak isteyen adama neden uzak dur diyorsunuz?
  • calzoncillos  (26.08.14 20:18:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.