[]

ev arkadaşlığı problemi -uzun ve içimi döktüm-

not: tl; dr yapacak arkadaşlardan özür dilerim, okumasanız da olur zaten.

kalanlar için: bana akıl verirseniz sevinirim.

selamlar,

üniversitenin asistan lojmanlarında kalıyorum ve genelde ev arkadaşlarımızı ne yazık ki seçemiyoruz -bahtınıza ne çıkarsa yani- şu anda da doktora yapıyorum ve 2 seneden sonra taşınmak zorunda kaldım -taşındığım evdeki arkadaşlarımdan biri çok iyiydi, diğeri eh işteydi-, yani iki senem daha var okulun bitmesine ve inanılmayacak derece çok eşyam var, o yüzden tekrar taşınmayı düşünmüyorum.

şu anki evimdeki arkadaşlardan biri nispeten benim kafada. diğer yeni gelen arkadaş ise.. nasıl anlatacağım bilmiyorum, kimseyi de kırmak, üzmek, değerlerine saygısızlık etmek istemiyorum, ama olduğu gibi anlatmam lazım, o yüzden isteyen istediği gibi anlasın ama niyetim kötü değil, bilin.

arkadaş kapalı bir arkadaş, türbanlı, dindar, namazında niyazında. olabilir, benim ders çalışmamı engellemediği sürece kimsenin ne yaptığı beni alakadar etmez, hatta namazında niyazında bazı insanların daha hoşgörülü olduğunu düşünürüm, ailemden öyle gördüm çünkü. yalnız dün kuzenim gelecekti -aynı okuldayız- ve ben bu arkadaşa "kuzenim gelecek rahatsız olur musun?" diye sordum -ki sorulması gerekir fikrimce zaten rahatsız olup olmayacağı- hemen direkt "kız mı?" diye sordu. "kızsa gelebilir." dedi, yani kendisi erkek istemiyor evde. "annen ya da kız kardeşin, kız kuzenin gelebilir." diye devam etti. "e dedim erkek arkadaşım gelecek, bir süre kalacak?" "hayır ben kesinlikle istemiyorum. ailem de istemiyor" dedi -kız yüksek lisansa yeni başlamış, 18'inden büyük yani. ve biz ailesiyle yaşamıyoruz, belirteyim- dedim "neyse tamam o gelmez olmadı ama babam, erkek kardeşim gelebilir." dedim, "hayır o da olmaz." dedi, "e sen yokken gelirler?" dedim, ona da "hayır" dedi. sonra da "ortak kullanım alanlarının temizliği vs. vs." dedi, dedim "eğer gelirlerse ve kullanırlarsa, ben temizlerim zaten hemen arkalarından. ben de sevmem ortak kullanım alanlarının kirli kalmasını." dedim, ona da "olmaz." dedi, temizlesem de kabul etmiyor. yani dediğim her şeye, verdiğim her ödüne "olmaz" dedi. napıyim ben bu kızı döveyim mi??

tamma sakinim... dövmüyorum kimseyi.

abi abdestiniz mi kaçıyor? "sen evde yokken gelirler, rahatsız etmezler seni." diyorum, "ortalığı temiz bırakırız." diyorum -önceki ev arkadaşım almandı, erkek arkadaşı türk'tü ve kızla temizlik anlayışlarımız farklıydı, çocuk da kıllıydı, her seferinde banyou tuvaleti ben temizlerdim kıllardan ve kıza da bir şey demezdim -çünkü en ufak bir şeyde "ben yabancıyım ondan böyle davranıyorsunuz." moduna giriyordu arkadaş -evet almandı ve bu moda giriyordu, böyle alman görmedim! halbuki asıl sorunumuz temizlik anlayışlarımızın farklı olmasıydı, alman olması değildi. ki titiz olmama rağmen bir kere bile bir şey demedim "herkes benim gibi takıntılı olmak zorunda değil." diye -

neyse, şu anki bu türbanlı arkadaşla da bu şekil bir problemimiz var. ben olabilecek her türlü imkanı da sunuyorum kendisine. hadi erkek arkadaşım gelmedi -ki kendisi almanya'da okuyor ve senede 1 ya da 2 kere belki gelebiliyor, ben de arada bir yanına gidebiliyorum, bildiğin uzak mesafe ilişkisi. ve gelip de yanımda kalmak istiyor bir iki gün bile olsa - hadi o gelmedi, babam bazen beni evime bırakıyor -istanbuldayız ama iki uçtayız- yaşlı adam, ordan buraya gelene kadar yolda tuvaleti gelebiliyor. babam zaten benim evimde kalmaz, ama tuvaleti gelse ona bile giremeyecek yani. erkek kardeşim okula gelmek, imkanlarından faydalanmak istese, bir-iki gün kalmak istese, ona da mani var. görmeye bile gelemiyor hatta eve.

hatta dün eve eşya taşıyorduk, hava sıcak olduğu için annemde de bende de şort vardı -kısa değil, uzun şort ki kısa olsa ne yazar- tişörtlerimiz de kapalıydı- eve de taşımacı adamlar girip çıkıyor sonuçta. önce adamlara aşağılar gibi baktı -evde istemiyordu onları yani- sonra da annemle beni baştan aşağıya aşağılar gibi süzdü. kendisi gözünün tamamına parlak mavi var sürmeyi biliyor ama -evet bildiğin gözünde neon renkli mavi far vardı-

evet sinirlendim. bu kadar da pis ve kötü kalpli bir insanım. ev arkadaşım da sinir oluyor kıza. yani şu zamana kadar hiçbir farklı görüşteki, giyinişteki insana kötü gözle bakmadım, yargılamadım, zaten ben kimim ki böyle cümleler bile kurayım?! ha kimseden de böyle bir yargılama görmedim. her türden insanın mutlu mutlu yaşadığı bir mahallede büyüdüm ben istanbul'da. her sene hacca umreye giden türbanlı ablalar, teyzeler de vardı, tarikat üyesi olanlar da vardı, gayet bildiğin akşam balkonda rakı sofrasını kurup roman havası açıp eğlenen komşularım da. hepimizin komşu olduğu yerde büyüdüm yani. hatta bu insanların hepsi kabul günü yaparlar, bahçede oturup çay kahve içerler falan. bir sürü tuhaf ortamda bulundum, hepiniz bulunmuşsunuzdur eminim de, ilk defa başıma böyle bir şey geliyor ve üstelik de "evimde" geliyor.

bu konuda ne yapabilirim? kızla tüm ev halkı konuşmadık daha. kıza da "seni de mağdur etmeyeceğimiz bir yol bulmaya çalışırız." dedim, ama lojman kurallarında "evinize erkek misafir giremez." diye bir şey yok zaten. evde "asistanlar harici kimse barınamaz." ibaresi var. tamam bana yatıya misafir gelmesin kimse -ki barınamazdan kasıt, evde uzun süreli yaşayamaz anlamında, yoksa okul da biliyor insanların sevgilileri, nişanlıları, aileleri misafirliğe gelebiliyor- hadi ev arkadaşım rahatsız oluyor diye bundan vazgeçtim, benim babam, kardeşim niye gelemesin? hadi hiçbir "arkadaşım-ama-erkek" de gelmesin eve, yani proje yaptığım arkadaşım, sınav kağıdı, laboratuvar raporu okuduğum arkadaşım gelmesin, danışman hocamı ve çalışma grubumu bir akşam yemeğe almayayım evime -ki bu eve geldiğimde öyle bir planım vardı- ya benim babamla kardeşim niye gelemiyor ki eve?! saçmalık değil mi?

bana gidip de "kızın bakış açısından bak, empati kur." demeyin, dünden beri bunu yapmaya çalışıyorum. kız odasından çıkmıyor, salonda oturmuyor bile. benim misafirim gelse salonda otursa onu rahatsız etmez. diyelim ki zaten evde değil, oraya buraya kamera mı koyacak eve erkek mi girdi diye? o yokken babam kardeşim gelse ne yazar? böyle bir saçmalık gördünüz mü??

 
okudum ve sana hak verdim. diğer arkadaşınla bir olup kızı bir şekilde evden çıkarın ya da bezmesini sağlayın. arakdaşlarınızı davet edin sürekli vs.


  • 3003  (26.08.14 15:07:23) 
Valla yapılacak pek bir şey yok. Ne deseniz "işte cehape zihniyeti, saygı duyulmuyorum" diye ağlayacak. Ufak tefek uyuzluklar dışında yapılacak bir şey yok, mesela din değiştirebilirsiniz :) Gayrimüslimle aynı evde yaşamaz herhalde kadın olsa da. Şaka bir yana, sene sonunda (ya da daha önce) gitmesi için her sebebi verin.
edit: Mütemadiyen domuz sosisi pişirebilirsiniz, her akşam şarap içebilirsiniz. Pasif agresif yaklaşım :)

  • whoosie  (26.08.14 15:08:36 ~ 15:11:51) 
Hakikaten cok uzunmus gozlerim agriyor cok bakamadim ama sunu tavsiye edebilirim. Kesinlikle saygi duyma. O senin kisidel yasamina kendi pislik cinsel yargilari yuzunden boyle tacizde bulunuyor madem, erkek arkadasin da gelsin kim gelirse gelsin siz orda 2 kisisiniz ve onu istemiyorsunuz gitmesini soyleyin ve ozgurlugunuzu kisitlamayin. Ailesiyle konusun biz eve erkek sokuyoruz haberiniz olsun kiziniz kotu yolda fln diyin ki alsinlar kizlarini:))


  • neira  (26.08.14 15:09:53) 
Kurallar dahilinde kalmak kaydıyla yapabileceğin her türlü usanç verici hareketi yap çünkü belli ki ancak bundan anlayacak. Bir hafta boyunca her akşam erkek arkadaşlarını yemeğe davet et. Sorarsa kurallarda böyle bir madde yok dersin.

Geçen sen yokken de gelmişlerdi, yine gelecekler de kıza.
  • cakabo  (26.08.14 15:13:22) 
sormadsaydın emrivaki yapsaydın bir şey diyemezdi.


  • mrthany  (26.08.14 15:14:21) 
anaaaa cevaplar için çok teşekkürler! yahu siz benden pislikmişsiniz çok sevdim sizleri yaa!! <3 <3 <3

hayır bi de dün ev arkadaşımla konuşuyoruz, "ailesi istemiyormuş." deyince "aman bahane etmiş işte." dedi -bunu yazmayı unuttum- ben de saf saf bahane olabileceğini düşünmedim bile. ben bayağı bir salağım, kusura bakmayın :(

fikirler çok güzel ama kimseyi de rahatsız etmek istemiyorum :( lojmanlarla ilgilenen birimle mi konuşsam acaba?

ama öncelikle diğer ev arkadaşımı da alıp üçümüz konuşalım diyorum. bu noktada ne yapabiliriz? çünkü kız kötü bir kıza benzemiyor bu konu dışında, sakin sessiz olması da iyi. bu sorun olmasa benim kendisiyle bir problemim yok yani :(
  • pasp  (26.08.14 15:15:37) 
ya arkadaş istediğini alırsın eve, erkek arkadaşın da gelir kız arkadaşın da, baban da gelir kardeşin de. ortak alan temiz, senin odanı da işgal etmiyoruz rahatsız da etmiyoruz,zırlama dersin olur biter. alttan alma hiçbir zaman


  • gaza gelen  (26.08.14 15:16:13) 
empati kurma, kafana göre bak işine. napıcak acaba ne gibi bir hakkı var. sen de yetişkin bir bireysin, üzerinde hiçbir sözü geçemez. dediğin gibi ders yaparsın arkadaşınla, ailen gelir, sevgilin gelir. o da otursun triplerden triplere koşsun odasında. rahatlar.


  • ayk  (26.08.14 15:18:17) 
kız başörtülü diye ekstra özen göstermişsin bana kalırsa ve buna hiç gerek yok. napalım başörtülü ise? her durumda onun dediği mi olacak 'sadece başörtüsü var diye'? sen soruyorsun ve dikkat ediyorsun diye de iyice üste çıkmış bu arkadaş zaten, yakında "seni de sevmedim ben, git başka yerde kal" diye seni de evden atmaya yeltenebilir. onun "mağdur olmaması" nedir pasp allah aşkına, gelen arkadaşların, baban falan tecavüz mü edecek kıza? ne mağduriyeti. madem dinine o kadar bağlı, o derece bağnaz bir hayat yaşamak istiyor, tutsun bir ev kendisine, erkek sinek bile sokmasın eve. yurt ortamında başkasına bu kadar dayatamazsın.

sen normal hayatını yaşa, kim geliyosa da gelsin yanına misafirliğe. yurt kurallarına uyduğun müddetçe de rahat ol, bu senin derdin değil, onun derdi.
  • fengari  (26.08.14 15:18:42) 
ben olsam ona sormadan devamlı erkek arkadaşlarımı erkek kuzenimi falan getirirdim bezdirme politikası uygulardım. bikbik yaparsa da senin kadar ben de bu evde yaşıyorum özel alanıma karışamazsın derdim.


  • sta  (26.08.14 15:19:45) 
ona bu kadar detaylıca fikrini sorman bile hata bence.
aşırı iyi niyetlisin. oturup konuşmak bile hala onu razı etmeye çalışmak demek.
lojman kurallarında kısıtlama olmadığından eminsen gönlünce takıl.
  • lily briscoe  (26.08.14 15:21:07) 
yazdıklarınızdan anlayabildiğim kadarıyla ince düşünen ve bunun gerekliliklerini yerine getiren bir yaklaşım göstermişsiniz. lakin bu tür insanlara bu tür incelikleri bahşetmeye başladığınızda ya da bunu farkettiklerinde sizin kişisel haklarınıza saygıyı suistimal etmeye başlarlar. bu durumda nezaket kurallarını devre dışı bırakmanız ve relaks davranmanızı öneriyorum, hakedene hakettiği gibi davranmayı öğrenmenizi öneririm, bırak bozulsun üzülsün, kırılsın; nush ile uslanmayacak nihayetinde.

ayrıca orada 3 kişi yaşıyorsunuz siz onun haklarına saygı duyuyorsanız o da size saygı duymayı öğrenecek. bu durumda diğer arkadaşınızda eğer bu arkadaşın hal ve hareketlerinden rahatsız ise size bir güç oluşturmak düşer. dışlayın bu arkadaşı yüzüne bakmayın, selam vermeyin. siz bu tutumunuza devam ederseniz o da size saygı duymayı öğrenecek dışlanmışlığın vermiş olduğu ezikliği yaşayacaktır.
  • hasnicktir  (26.08.14 15:23:20) 
kızın odasına girmedikleri sürece sorun çıkaramaz. temizliği çok düşünüyosa tek başına kalsın, sonuçta kadın hastalıkları daha kolay bulaşıyor.

kızı rahatsız et diyenlere de laflar hazırlayacaktım bu sıcakta üşendim. işi yokuşa sürmeye gerek yok. <<kimsenin hakkına girmeden de hakkını koruyabilirsin.>> kendisi gider belki kendine uygun kişilerle (başörtülü ya da erkek girmesini istemeyen tipler) kalmak için dilekçe falan yazar. onun için de daha iyi olur sizin için de.

yani kimsenin birbirini bastırmasına gerek yok. o da yerini bilecek siz de bileceksiniz. inadına domuz pişirmek falan çok çirkin.
  • seksen9  (26.08.14 15:24:11) 
kızı evden atabilseniz süper olur. öyle olmuyorsa da bu nasıl olsa olacak gel insan gibi otur uzlaşalım yoksa canımızın istediği gibi yaparız diyin. uyuşmayan 2 fikir var evet ve onun istekleri kadar seninkiler de önemli. umarım orta yol bulunur.


  • merena  (26.08.14 15:24:35) 
%10000000 haklısın. her gün eve birini çağır. ciddiyim. haspam ya, sen kimsin de "gelemez" falan. allah allah.


  • harekatamiri  (26.08.14 15:24:59) 
Yok, çok çok haklısınız. Hatta Duyuru'da günün haklısı sizsiniz. Erkek arkadaşından rahatsız olmasını hadi çok uğraştım ve anladım, babayla abiyle alıp veremediğini, şortların boyuyla olan derdi kendisini ilgilendirir, sizi ilgilendirmez; aynen onun yaşantı ve ilişkilerinin kimseyi ilgilendirmediği gibi.

Yalnız, lojman kısmısında şöyle bir sıkıntı var. Lojmanlar ev kadar rahat değil; sonuçta rektörlüğe bağlı, bir nevi yurt gibi işletiliyor. Atıyorum, lojmana erkek arkadaşı getirmek, normal erkek ve arkadaş getirmekten biraz daha sıkıntılı bir iş. Bu hatun "Lojman kurallarına uymadı" diye sorun çıkarabilir, ilgili mercilere çıkabilir.

2. ev arkadaşı konu ile ilgili neler hissediyor? O da rahatsız mı ya da ileride rahatsız olabilir mi bu durumdan? Kendisinin hiç misafiri gelecek mi? Onun babası falan gelmeye kalkacak mı? Diğer ev arkadaşı rahatsızsa birlikte konuşabilirsiniz, o da baskınsa uzlaşma yoluna gitmeyi deneyebilirsiniz. Ben olsam diğerine gider bir sorardım "Kuzenim gelecekti, gelemiyor. Sence ne yapmalıyım? Sen ne düşünüyorsun?" diye onu bir yoklardım.

Açıkçası ben uzlaşmayı düşünsem bile, kendimi sizin yerinize koyduğumda yukarıdakinden öte uzlaşmacı bir yol bulamıyorum; hiç aklıma gelmiyor. Bu illa ki ileride saygısızlık ve tartışma getirecek; keşke büyümese. Erkek bir akrabam geldiğinde kendi yatağımı verip koltukta moltukta yatardım. Ertesi sabah tepkisini bir ölçerdim. İş daha da büyürse ki büyüme olasılığı çok fazla, o zaman whoosie'nin dediklerinden yapardım. Atıyorum, sangria yapar dolapta 12 saat bekletirdim. Sonra da buzdolabına olan davranışlarını incelerdim.
  • aychovsky  (26.08.14 15:28:43 ~ 15:35:50) 
Bacim bu kizin sana karismaya hakki var mi yok. Ev onun mali degil. Herkes istedigini yapmakta da ozgur. Bildigini oku.

Cok kisa yazdim ama kizla empati kurmaya razi etmeye calistikca daha da bokunu cikarir. Istedigini yap sen.
  • earthangell  (26.08.14 15:29:51) 
@fengari: yok başörtülü diye ekstra özen göstermedim, her ev arkadaşıma sordum şu zamana kadar "rahatsız olur musun?" diye -bu kaldığım evdeki kızlar benim 10. ve 11. ev ve yurt arkadaşlarım. sadece lisansta da yurt + ev kaldım, masterda ailemle kaldım ama evi temiz bıraktığımız ve komşuları rahatsız etmediğimiz sürece -gürültüyle falan- ailemin evinde doğumgünü partisi verdiğim de oldu, arkadaşlarımın yatıya kaldığı da oldu. annem de bu tip durumlarda sorar komşulara "kızımın/oğlumun arkadaşları gelecek, bir hastanız var mı ya da rahatsız olur musunuz? olursanız söyleyin." diye. kimseden bir şikayet gelmedi şu zamana kadar. doktorada ilk iki senemde de, erkek arkadaşlarımız geldi, ailelerimiz ya da başka arkadaşlarımız geldi, 10-15 gün kalanlar oldu, kimse birbirine bir şey demedi. :(


  • pasp  (26.08.14 15:30:55) 
dindar insanlarla yurtta aynı odada kaldım. ben onlar açısından bir sıkıntı çıkarmadım, ama onlar da benim için çıkarmadılar, hatta çok alakasız tipler olmamıza rağmen bazen oda olarak beraber yemek yapıyorduk, ben içkimi içiyordum, onlar da kendi kafalarına göre yemeğin tadını çıkarıyorlardı.
açıkçası domuz eti de pişirsen mutfakta veya içki de içsen bunlara karışma hakkı bile yok, yok baban tuvalete giremezmiş falan.
sen onun yaşamı üzerinde tasarrufta bulunamayacağın gibi, o da bulunamaz. anladığım kadarıyla 22-23 yaşında insan, bunları öğrenmesi gerek.
  • yalnux  (26.08.14 15:34:30) 
ben de eve çıksam ve ev arkadaşım olsa ailem de yatıya bi erkeğin kalmasını istemezler yani. tanımadıklarına. tanıdığı kız-erkek arkadaşlarım gelip kalabilir düşüncesindeler kalmalı muhabbette.
ama oturmaya gelmiş gelmemiş pek karışmazlar yani..


o türbanlı da bence çok saçma sapan davranmış
ne yapsan haklısın.
  • indescribable  (26.08.14 15:41:07) 
ben biraz farklı düsünüyorum sanırım.herkes muhafakarlara duyduğu kini kusmus resmen.hic mi cevrenizde türbanlı insan yok bu ne şiddet celal??neyse.... Üniversitede bu tarz türbanlı basarılı bikac kızla tanısmıstım. Bunlar genelde -dikkat genelleme geliyor-gıcık,icine kapanık,insanlarla iletişimi sorunlu,eglenmeyi bilmeyen kızlar olur.o yüzden onunla normal arkadaslarınla oldugu gibi iletisim kuramazsın.kendini hep dıslanan olarak hissettiği icin senin gibi rahat yasayan tiplere karsı tetikte büyük ihtimal. Dıslamanızdan,elestirmenizden korkuyor vs. Kız fazlasıyla gıcık o belli ama Spnucta o evi beraber paylasıyorsunuz.biraz anlayıslı olabilirsin. Hele hele kıza kötü davran,dışla diyenlere hic katılmıyorum.kız seninle kavga etmemiş. sen fikrini sormussun o da söylemiş. Kardesini babanı getir kalsınlar ama kızı dıslamak nedir yani? zaten sen istersen erkek arkadasını getir ne diyebilir ki kız? En fazla trip atar,küser. Ozaman da umursamazsın olur biter. Kendince dinini yasamaya calısıyo,dolayısıyla erkeklerle aynı evde kalmak istemiyo,bunu da sana soylemis. Sen de "kusura bakma bu benim odam ister hoslan ister hoslanma erkek arkadasım gelecek" de gec.ama dışlamayın kızı sana zarar vermedği sürece.eziyet etmenin pislik yapmanın anlamı yok. Haa kız kavga etmeye baslar,babanı kovar falan o zaman sacını basını yolarsın


  • bes  (26.08.14 15:47:37) 
@seksen9: temizliği ben ondan çok düşünüyorum, geldiğimde banyo dolaplarını çamaşır suyuyla sildim, ki onunkileri de sildim. bende OKB var, olabilecek en titiz insanlardan biriyim, çamaşır suyuyla yaşıyorum, ki kadın hastalıkları
yüzünden umumi tuvalete girebilen bir insan da değilim. ama şu zamana kadar bir tane bile ev/yurt arkadaşıma bundan bahsetmedim. kaç tane regl kanlı tuvalet temizledim anlatamam. :(

ben de kızı rahatsız etmek istemiyorum, zaten o yüzden dedim ya konuşarak anlaşabileceğim bir yol arıyorum, diye. ama fikirler süper, inkar edemezsin :D gene de uygulayabileceğim şeyler değil, ben memur çocuğuyum, bizim ailede "onun seviyesine inme." mantalitesi hakimdir :D pek kavga da edemem -bir ev arkadaşım benle kavga etmişti, ikimiz de haklıydık. ama ben tamamen haksızmışcasına o kadar suskun kalmıştım ki -kıza bağırıp çağırıp kırmamak için-, en sonunda kendini kötü hissedip gelip özür dilemişti. evet ben de nasıl oldu anlamadım ama öyle olmuştu 0_o -

@aychovsky -doğru yazmışımdır umarım :/ -:
evet lojman kuralları var, duyurumda da belirttim, uzun süreler kalmadığı sürece -yani barınma tanımına girmediği sürece- misafir kalabiliyor aslında ya da yatıya kalamasa bile, eve erkek gelebiliyor -böyle yazınca da kendimi manukyan gibi hissettim 0_o ama kız öyle hissettiriyor işte :( - gene erkek arkadaşım gelmesin, ki ben kendisine durumdan bahsettim, çok kızdı. çünkü beni kötü kadın durumuna sokuyor, erkek arkadaşımı, babamı ya da kardeşimi ise sapık durumuna sokuyor. erkek arkadaşım "hadi ben gelmedim sizin eve, baban ya da kardeşin için niye sorun çıkarıyor ki?" dedi.

duyurumda da belirttim, 2. ev arkadaşım da bu kızın durumundan rahatsız. ben kendisiyle eve daha girmeden konuşmuştum misafirler ve erkek arkadaş konusunu, "benim için hiç sorun değil, hatta benim de gelecek." demişti. ki dün zaten bu 2. ev arkadaşının erkek arkadaşları eve gelmiş, bu rahatsız olan arkadaşa da haber vermeden getirmiş, rahatsız olan arkadaş bana dert yandı "eve bana sormadan erkek arkadaşlarını getirdi. bunu akşam kendisiyle konuşacağım. üçümüz konuşalım." diye.

yoksa ben 2. ev arkadaşıma da zaten dün dedim "kuzenim gelecek sorun olur mu?" diye, "sormana bile gerek yok." dedi.
  • pasp  (26.08.14 15:48:15) 
sorma.

orası onun eviyse senin de evin. yarın erkek arkadaşım geliyor haberin olsun de. istemiyorsa çıksın gitsin, çocuk gidene kadar dışarda takılsın ya da evden gitsin ne bileyim. o tercihi ona bırak o istemiyor diye siz bir şey yapamayacak değilsiniz. istemeyen gider.

kendi evinde istediğini yaparsın kimsenin karışmaya hakkı yok.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (26.08.14 15:53:34) 
O zaman gayet rahat bir şekilde, onunla konuşmadan istediğinizi evine getirebilirsiniz. İstediği kadar sinirlenebilir.


  • aychovsky  (26.08.14 15:58:37) 
@yalnux: zaten dediğin gibi kimse kimseyi rahatsız etmez. ben de bunu anlatmaya çalışıyorum kıza. çok rahatsız olduğu bir gürültüdür vsdir olursa söyler ki ben de söylerim, ortak yaşıyoruz çünkü. o 22-23 olabilir, ve öğrenmesi gerekir, evet.

@indescribable: doğrudur, aileler istemeyebilir. ama biz ailesiyle yaşamıyoruz ki? zaten ev arkadaşımı da ben seçmedim, okul atıyor. eğer birlikte eve çıkıyor olsaydık en başta, bana derdi, ben de "yok o zaman kalmayalım." derdim, sorun olmazdı. eve taşındığım gün kızla tanıştım, tanışır tanışmaz da böyle davrandı. ha, ben 18 yaşındaki her bireyin ailesinden bağımsız olduğunu düşünüyorum, o ayrı. ama dediğin gibi, ailesi gene de istemeyebilir, öyleyse baştan lojmanlara çıkmaması gerekirdi fikrimce, çünkü karşısına nasıl insanlar geleceğini bilmiyor. bu evlerde kalan pek çok gayri müslim arkadaş var ya da yabancı öğrenciler. o zaman ne yapacaktı ki? dediğin gibi, önceden konuşulsa anlaşılsa olurdu, şu saatten sonra yaptığı benim için zorbalıktır aslen. ama aynı zorbalığı ona yapmak istemiyorum.

@bes: dediğim gibi, kendisine eziyet etme niyetim yok. aslında ben kendisiyle konuşup kibarca başka bir ev bulmasını sağlamak istiyorum, çünkü bu şekilde o da zorluk çekecek. yani bana uzak Allah'a yakın olsun. benim aile büyüklerim dindardırlar, namazında niyazında orucunda insanlardırlar. ama bir kere bile benim bir şeyime karışmadılar ya da diğer torunlara. dediğim gibi zaten karman çorman her telden insanın olduğu bir çevrede büyüdüm, kimse kimseye "niye başörtüsü takıyorsun?" ya da "niye içki içiyorsun?" demezdi. kızın da dışlanmışlığının farkındayım, ama ben bu yaştan sonra (bkz: 29) belli bir yere kadar katlansam da, ki sınırım da geniştir hani, bir noktadan sonra patlayabilirim.

ayrıca şu anda doktora yeterliliğe çalışmam gerekirken bu kızı dert etmemem gerekiyor, ama evde gerginlik hakim. ben de gerginken çalışamıyorum. evimde niye huzurla oturmayayım ki ben?
  • pasp  (26.08.14 15:59:38) 
"kimseyi de kırmak, üzmek, değerlerine saygısızlık etmek istemiyorum"

dan sonrasını okumadım.

kendini üzme, olan sana olur. ağzına sıçılır.

kötü kelimem için özür..
  • market_arabasıyla_terör_estiren_trafik_canava  (26.08.14 16:04:27) 
kusura bakma da fazla pasif gereksiz düşüncelisin, bu davranışla seni sürekli güderler. Dediğin gibi temizlik gürültü gibi durumlara bulaşmadan mümkün olduğunca arkadaşını çıkar laf ederse de "diğer ev arkadaşıyla ben böyle mutluyuz, sıkıntı yaşıyorsan evini değiştirmekte özgürsün" de. He bana kalsa erkek arkadaşımı çağırır kızın önünde de samimileşirim, önünde alkol alırım felan yani her türlü gıcıklığı hakediyor bu kız. Öyle kendi odası dışında olan şeylere karışamaz kimse. Düşünsene o kız yurtdışında bi ülkede okuyor yabancı ev arkadaşlarına da diyor ki erkek arkadaşlarınız gelmesin hahahah hassiktir lan der gülerler. iyilikten maraz doğurur yetisiz kimseler.


  • justinial  (26.08.14 16:47:03 ~ 16:49:18) 
karakter meselesidir. ben şahsen evimi paylaştığım insanın misafir getirmesini istemem. hemcinsim olsun karşı cins olsun farketmez. evde tanımadığım birinin dolaşması hoşuma gitmiyor. bunu da başta peşin peşin konuşurum. sizin öyle bir durumunuz yokmuş lojmandasınız. uzlaşma yoluna gitmeniz lazım mecburen ama çoğunluk ok dedi diye kendi bildiğinizi yaparsanız da huzurunuz kaçar. o da memleketten bıyıklı abilerini çağırır her gün evde dolaşırlarsa bu kez de sizin itiraz edecek bir şeyiniz kalmaz. karşı taraf uzlaşmaya kapalı bir tavır sergilese bile haklı yine de. kendine göre sebepleri vardır. o razı olmadıkça eve bir başkasını getirmeniz hoş olmaz. kaldi ki dediği gibi ailesi buna karşı çıkıyor da olabilir. kızlarının hemcinsleriyle kaldığını düşünüyorken evde erkek bireylerin olması problem yaratır kız için. siz eve misafir davet etmezseniz ölmezsiniz ama o ölebilir?


  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (26.08.14 16:51:33) 
Bir erkek olarak değil de avukat olarak adaletli değerlendirmeye çalıştım... Kusura bakma sen kaşınmışsın arkadaşım. Sen hak sahibi değil misin? Ne diye böyle bi koz veriyorsun ki? Bundan sonra yapabileceğin tek şey haklarından faydalanmak, müdahale etmeye kalkarsa valla böyleyken böyle ben nezaketen sordum haberin olsun diye sen biraz fazla tepki verdin. O kadar da değil. Varsa bir şikayetin git kardeşim okula şikayet et benim babam geliyor benim kardeşim geliyor ben de insanım robot değilim manevi desteğe ihtiyacım oluyo yallah baybay bitti.


  • iiiiiiiiiiii  (26.08.14 17:02:55) 
@kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci

Tam okumamışsınız heralde yazılanları; misafirlerin sürekli mesken haline getiremeyecekleri düzenlenmiş. Lojmana misafir gelemez ne demek yuh derler adama. :)
  • iiiiiiiiiiii  (26.08.14 17:05:59) 
@kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci: yazdıklarımı okumamışsınız ya da anlamamışsınız sanırım. kendisiyle ben eve çıkmak istemedim. okul bu şekilde kafasına göre öğrenci yerleştiriyor. ben geçtiğimiz iki sene içinde de tanımadığım kimselerle eve çıkmak zorunda kaldım. toplu yaşanılacak ve evde olacaksınız, evdeki diğer insanları tanımadan bu şekilde kurallar koyamazsınız ki? ha ben düşüncelilik ettim ve sordum rahatsız olmasın diye. daha ben "kuzenim gelecek" der demez "kız mı erkek mi?" diye sorması hoş değil. ayrıca eve bıyıklı abilerini dolduramaz, kendisi zaten evde erkek istemiyor. ayrıca 18 yaşını aşmış bir bireyin aile kozunu oynaması beni alakadar etmiyor, ben ailesiyle yaşamıyorum sonuçta. dahası, bu kadar rahatsız oluyorsa başta bir kız öğrenci yurduna çıkması gerekirdi, diye düşünüyorum, çünkü başta da dediğim gibi, öğrenci evlerine okul kendisi öğrenci yerleştiriyor ve gayri müslim bir türk vatandaşı ya da yurtdışından gelmiş bir öğrenciyle de kalabilirdi. bu durumda ne olacaktı peki?

sizin dediğiniz durum konusunda: evet misafir istemeyebilir. ama daha önce eve çıktıysanız bilirsiniz: evde kalacağınız arkadaşlarla eve çıkmadan ÖNCE konuşursunuz, ANLAŞAMIYORSANIZ kalmazsınız, bu kadar basit. bizde böyle bir durum olmadığı için, mecburen bir şekilde ortak payda, uzlaşma noktası vs bulunmak zorunda. kestirip atamazsınız ki böyle? evde kalan diğer iki kişiye de haksızlık bu.

yanlış anlaşılmasın, ben de erkek arkadaşımı çağırıp ohh yeaah fak şeklinde at koşturacak değilim evin içinde, odamda hanım hanımcık oturuyorum zaten. ya da salonda hanım hanımcık otururum. misafirden rahatsız oluyorsa yurda çıkması gerekirdi, eve değil. dahası, ailemin gelip gelmemesine zaten karışamaz.

edit: sizin yazdığınızı tekrar okudum, tamam anlamışsınız. ama gene de yaptığı doğru değil. ben de sürekli misafir getirmiyorum, işim gücüm var, çalışıyorum deli gibi. ama arada ailem gelebilir, arkadaşlarım gelebilir. gidip de party hard yapacak zaten değiliz, apartmanda yaşıyoruz. belki de kendisi işi baştan sağlama almak istedi ama olmaz.

zaten açıkçası taşınmasını istiyorum bu şekilde insanları gerecekse. yoksa dediğim gibi iyi bir kıza benziyor. ama sırf iyi diye her istediğini yapamaz.
  • pasp  (26.08.14 18:21:37 ~ 18:27:45) 
gerçekten anlattığın kadar iyi bir insansan allah herkese senin gibi ev arkadaşı nasip etsin öncelikle.

kızın evden taşınmasını istiyorum diyene kadar her şey iyi gidiyordu ancak senin haklı olman, kızın mantıksız veya hoşgörüsüz (ne diyeceğimi tam bilemedim?) olması ya da 3. kişinin de kızdan rahatsız olması sizi evin sahibi yapmıyor. sen yine sevgi saygı çerçevesinde bildiğini yap. eğer öyle bir imkan varsa gelişmelere göre gerekli yere başvurup bir değişiklik istersiniz. evi terketmesi gereken sen de olabilirsin ama bu durumda.

bir de olay hemen başörtüsüne çekilmiş doğal olarak ama bu aslında karakter meselesi. dinle diyanetle ilgisi olmayan biri de evinde karşı cinsin kalmasını istemeyebileceği gibi; başörtülü, dindar diye bilinen biri senin eve gelen erkek arkadaşını ayartmaya bile çalışabilir. bazı insanlar diğerlerine karışabilme hakkını görüyorlar nedense kendilerinde. tahminimce bu da öyle. taviz verirsen daha da ileri gider. mesela kuzenin gelse merhaba diyip odasına çekilirdi veya baban söylediğin gibi tuvalet için gelse hoşgeldiniz falan diyip bir çay bile ikram ederdi ama sen kuzenden başlayıp sordukça babanın kardeşinin gelmesine bile olmaz demiş. nezaketi hakedene göstermek gerek.

saygı duyma, sürekli üstüne git, pislik yap tarzı verilen cevaplara da kafam girsin. sen doğrusunu yapmışsın öyle devam et..

ayrıca evet @seksen9 haklı..
  • calzoncillos  (26.08.14 20:29:19 ~ 20:35:54) 
ayy kapalıııııı ölsünler nefret ediyoruz kovv o kızı, gece uykusunda öldür!!!
ne aptal insanlar var.

sen ona saygı göstermişsin, onun da sana göstermesi gerekiyor. devamlı bir insanın huyuna gitmek zorunda değilsin aynı evi paylaşıyorsun diye, rest çek.
  • sayns  (26.08.14 20:32:37) 
@calzoncillos: yanlış anlamayın, taşınmasını istemiyorum aslında, ama bu şekilde de evde gerginlik olacak. taşınmasını kendi iyiliği için istiyorum, eğer benim eşyam az olsaydı ben taşınacaktım. ama eşyam az değil, üstelik bu benim ikinci evim. ki ben gene bile kolilerimi açmadım taşınmam gerekebilir diye. artı kendisi aslında kura çekmeden gelmiş, normalde kura çekiliyor, isteyenler sonradan evini değiştiriyor. kura çekmeden beğendiği eve gelmiş, bilmem anlatabildim mi? yaptığı okulun kurallarına uygun değil zaten.

@kaptan maydanoz: ayrıca baş örtüsü, dini inanç gibi konularla alakam yok, herkes istediğini yaşar. isterse odasında satanist ayin yapsın, isterse tarikat ayini yapsın, beni alakadar etmez ders çalışmamı engellemediği sürece. ben temizlik konusunu halledeceğimi söylemişim, kız da zaten odasından çıkan bir tip değil. ve ben de evi erkekle dolduracak değilim, kırk yılda bir babam gelse, kardeşim gelse, gelemiyor. yazdıklarımı okumadan yorum yapma lütfen. ayrıca "istemiyorsa istemiyordur saygı duymak zorundasın." durumu onun için de geçerli. bilmem farkında mısın ama ikiyüzlülük oluyor senin yaptığın.
  • pasp  (26.08.14 20:53:46) 
inkar edebilirim çünkü gerçekten süper değiller. bu tip vicdansız insanlardan ne çektiğimi ben bilirim.

23 yaşında aynı olay başına gelmiş biri olarak ben gerilimdense kafa rahatlığını(!) seçerek evden ayrıldım. üstelik eşyam da yoktu (keşke olsaydı). param da yoktu.
sonra kızın sevgilisi geldi dövdü. bana namus bekçiliği yaparken attığı iftiralar kendine döndü. ailesi yanına taşındı falan ama ben o kızın hakkına girmediğim için vicdanım rahat en azından.

mesela kızın dilinden konuşmayı deneyebilirsin. 'çakallık yapmak yerine herkes gibi kuraya katılsaydın, kimsenin hakkını yemeseydin belki senin için daha hayırlı ev arkadaşların olabilirdi' diyebilirsin. aslında hatanın kendinde olduğunu anlayabilir belki. muhtemelen tanıdığı falan var onun rahatlığıyla istediğimi yaparım diyor ama illa ki hatasını anlayacağı bi yer olacak.

tabi kimseyle uzlaşmak zorunda değilsin. ben senden 4 yaş küçük biri olarak bakış açımı söyledim. normalde bu durumdan rahatsız olan o -ki bence hak yemesinin cezasını çekiyor. siz istediğiniz kişiyi getirseniz laf edemeyecek zaten. ben her gün yüzyüze bakarken gerilmeyin, misafirlerinizi gönül rahatlığıyla getirin, ama bunları yaparken de kimseyi mağdur etmeyin diye öneri sundum.

ekleme: ben de memur çocuğuyum ama seviyeye göre davranmadım hiç bi zaman. benim mantığım hak yememe üzerine. mağdur olduğum çok olmuştur ama insan ilişkilerinde içim rahat oldu hep.
  • seksen9  (26.08.14 21:54:56 ~ 22:01:37) 
@seksen9: tik attım çünkü haklı olduğunu noktalar var ama beni çok yanlış anlamışsın.

bir kere, yöntemler süper derken, bunu kötü anlamda demedim, sonuçta muzip şeyler bunlar, ki zaten dediğim gibi, öyle bir şeye girme niyetim yok. zorbalık etmeyeceğimi söylemiştim daha önce -iç ses: NİYE KİMSE YAZDIKLARIMI OKUMUYOR?!?!- yani böyle şeyleri zaten yapmam çok zorlamadığı sürece, dedim ya, daha önce çok insanın arkasını temizledim sırf benim OKB'mden rahatsız olmasınlar diye (OKB: Obsesif Kompulsif Bozukluk, insana hayatı zehir eder.) o yüzden bu konuyu açmana gerek yok. ayrıca benden 4 yaş küçük olduğunu belirtmene hiç gerek yok, yaş muhabbeti yapmıyoruz ki burada? arkadaşlardan biri kızın yaşını tahmin ederek bazı şeyleri yaşaması ve öğrenmesi gerekir, demiş, ben ona istinaden yaşımı belirttim, seni araya katmadım bildiğim kadarıyla ama? ayrıca benim ev yerleşimim o kızdan önce yapıldı, benim elimde olan bir şey değildi yani. o yüzden taşınmam zaten zor, çünkü buraya taşınırken bile okul bir sürü şey yaptı, şimdi gidip de tekrar "ben taşınmak istiyorum." dersem, bana çektir git diyebilirler. kıza ise demezler çünkü hem eşyası az hem de evdeki diğer kişilerden rahatsız olan o. zaten ben demesem bile kızın demesi durumda okul böyle bir şeyi teklif edebilir, "seni farklı bir yere yerleştirelim?" şeklinde. ev yok değil arkadaşlar, bu arkadaş kendi kafasına göre aradan bir yerden ev seçmiş, olan bu. normalde yasak olan bir şey, herkes kurayla geliyor.

ayrıca seviyeye göre davranmadım ne demek? bir insan aşağılıksa aşağılıktır, bunun o kişinin yaşam görüşüyle, hayat tarzıyla, şunuyla bunuyla ilgisi yok. zengin çocuğu da olsa memur çocuğu da olsa, dindar da olsa ateist de olsa aşağılıksa aşağılıktır, bu kadar. zaten insanoğulları ve kızları genelde aşağılıktır şimdi o da var, ben de dahil. daha da aşağıya inmeyelim diye uğraşıyoruz. gelen kız türbanlı değil de taksim rockçısı bir abla olsaydı ve tam tersi evde sürekli "partileyen" bir insan olsaydı, ben gene aynı şekilde duyuru açar, fikrinizi sorardım. iki saattir de bunu anlatmaya çalışıyorum zaten. benim gözümde insanların birbirinden hiç farkı yok, hepimiz aynı karbon temelli 3 boyutlu evrende yaşayan insanlarız. belki ben de sinirlendiğim için bu ani çıkışa, o anda bana komik geldi yöntemler, ama ne böyle yöntemler uygularım, ne de aşağılık davranan bir insana aşağılık davranırım, huyum değil. seviyesine inmem, dediğim budur. bir insanın evine geliyorsunuz, evdeki insana dakka bir gol bir "hayır ben rahatsız oldum." diyorsunuz, daha konuşmadan etmeden, sırf tavır koymak adına sert bir yaklaşımda bulunuyorsunuz, bu bence aşağılık bir davranştır. ama ben de gidip bu insana aynı şekilde davranmam. aynı şekilde bu insana zorbalık da etmem. ayrıca bu şekilde davranan bir insan, kesinlikle haksızdır, haksızlığa da gelemem. ne kendime ne de bir başkasına. ben ona da mağdur olmayacağı çözümler sundum, onları kabul etmedi, daha ne yapabilirim ki? memur çocuğu olmuşsunuz olmamışsınız önemli değil bu konumda. ben memur çocuğu olarak çok insan büyütüldüm, ama hakkımı arayacak şekilde büyütüldüm. "onun seviyesine inme." dediklerinde de karşımdaki insanın yaptığı aşağılıklığı yapmamak üzere öğütlendim. bunu bile gidip yanlış anlayabiliyorsanız, daha ben ne diyeyim? iyi ki ev arkadaşı falan olmamışız o zaman.

NOT: Kızla konuştuk, hallettik. Olumlu olumsuz cevap veren herkese teşekkür ederim. Zaten asıl amacım kızla nasıl konuşuruz, ne ederiz şeklinde bilgi almaktı, yoksa hiçbir zaman kimseye uyuzluk yapma niyetim olmadı ki çoğunlukla da insanlarla konuşarak anlaşırım. Ha, bir kısım kımıl zararlısını dövme isteğim gelir ara ara -herkese olduğu gibi- ama onları da hayalimde dövmekle yetinirim. Yoksa çok şiddet düşkünü biri olabilirdim.
  • pasp  (26.08.14 22:47:38 ~ 22:49:01) 
nasıl hallettiniz merak ettim :)


  • sta  (27.08.14 01:54:58) 
gece ardına yumurta kır, bi daha sıkıntı yaratmaz.

uyurken kıçını açıp yumurtanın akını süreceksin bak bakalım bi daha yapabiliyor mu hhahaha.

edit: okumadım.
  • zimniirade  (27.08.14 02:08:42) 
@zim: okumayanlara tik atmıyorum kusura bakma :)

valla şöyle yaptık, aldım karşıma dedim sakin sakin, "tamam senin ev yaşantına da müdahale etmek istemeyiz ama, bizim için de böyle böyle. zaten sürekli evi insanlarla doldurmak gibi bir niyetimiz yok. ama arada gelirlerse ya da kalırlarsa da -ki senin de ailen ve arkadaşların da istediği gibi gelebilir- buna engel olamazsın, ki hoş değil." dedim, o da "yok ben de size müdahale etmek istemem zaten." dedi, belki biraz sert mi çıktım dicem ama yok yani sert de çıkmadım, ama geri çekildi bu sefer -belki de iki kişi olduğumuz için bir şey diyemedi- . sonra da "benim istemememin asıl nedeni, dışarda zaten özgürce dolaşamıyorum -başı kapalı olduğu için böyle diyor- evde bari dolaşabileyim diyeydi." dedi, biz de çok acıdık öyle deyince kız. onu da anlıyorum zaten -ki başta da demiştim empati kurmaya çalışıyorum diye. insandan, bitkiden, hayvandan geçtim, tencereyle bile empati kurarım bazen :( - dedik "birisi gelmeden önce haber veririz zaten sen merak etme, rahatsız olmayacağın şekilde düzenleme yaparız." dedik, o da "bence iyi insanlarsınız, size güveniyorum." dedi özetle -bir sürü şey dedi de olumlu ve yumuşak konuştu genelde, sert çıkmadı bu sefer yani. tahminimce kendini savunma dürtüsüyle ilk başta o kadar sert çıktı, bir de diğer arkadaşım eve haber vermeden erkek arkadaşlarını getirince huylandı, bana patladı. dediğim gibi bunun dışında benim kendisiyle zaten bir problemim yok, odasından çıkmıyor kız. ama tabi diğer "niye annemle bana öyle baktın??"lara falan girmedim, çok gereksiz olurdu. sonuçta insanlar birbirlerine hep yargılayarak bakıyorlar zaten, normalde takacağım bir şey değil ama insanın evinin içinde de hoş olmuyor tabi öyle bir durum, geriliyorsun. ha tabi şu da var, ben "gerekli temizliği de yaparım misafirim varken ortak alanlarda sorun olmaz bak." deyince, bu sefer "yok yok temizlik önemli değil". diye yan çizdi aakkjdşasjaş halbuki kendisi demişti yani. neyse öyle işte. dediğim gibi, onu da anlıyorum, ama baştan sert tavır koymaya çalışmasaydı bu kadar sinirlenmeyecektik. sonradan da konuşulup anlaşılabilecek şeylerdi bunlar. -sonradan dediğim, yani dünki vakit iyiydi mesela, onun gibi. neyse, şimdilik hallettik gibi görünüyor, bakalım.

teşekkürler herkese,
  • pasp  (27.08.14 09:59:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.