[]

Lise 1'de Sınıfta Kalmış Öğrenci

Bu sene Lise 1'de sınıfta kalmış bir adet yeğen sahibiyim. Kaldığı dersler şunlar:

- Matematik
- Fizik
- Kimya
- Edebiyat
- İngilizce
- Coğrafya
- Tarih

Bildiğim kadarıyla Lise 1 müfredatında 12 adet ders mevcut, bunun 7'sinden kalmış bir gençten bahsediyoruz. Matematikten, fizikten ne alemde bu çocuk acaba diye düşünerekten biraz kendisini yokladım. Lise 1 matematiğinde gösterilen şey kümeler, bağıntılar, fonksiyonlar. Ancak bu konuları yapabilmek için doğal sayı, rasyonel sayı nedir, birinci dereceden denklemler nasıl çözülür gibisinden temel bilgilere sahip olmak gerekiyor. Bu bilgilerin yeğenimde olmadığını dehşet içerisinde müşahade ettim. Buna ek olarak yeğenim sayı doğrusu üzerinde 3/5 sayısının 3 ile 5 arasında bir yere konulması gerektiğini düşünüyor. 3'ü 5'e böl bakalım ne çıkacak dediğimde 3'te 5 olmadığı için bu bölme işlemi yapılamaz diyor.

Özkütle nedir diye sorduğumda "öz olan kütledir." cevabını veriyor.

Mol sayısı nedir sorusuna "6,02'dir." diyor.

Üçgenin alanı nasıl bulunur bilmiyor.

Dikdörtgenler prizmasının hacmi nasıl bulunur evladım diye sorduğumda suratıma boş boş bakıyor.

En temel bilgilerde dahi eksiklikleri var yani. Ancak arkaşımız çılgınlar gibi gitar çalıyor, bateri çalıyor. Müziğe kabiliyeti var. Bari dedim, lise 1'i okuduktan sonra sosyal ağırlıklı bir bölüm seçip konservatuara hazırlansın. Ancak Lise 1'i bitirmesi de şart.

Sizce ne yapmak lazımdır?

Lise 1'i tekrar edecek olan yeğenime eksik olduğu konuları gidermesinde yardımcı olabilecek birisini tanıyor musunuz?.

Önemli Bilgi: Yeğenim İstanbul/Beylikdüzü'nde ikamet etmekte.

 
Aynen böyle birine özel ders vermişliğim var. Lise 1'i tekrar ediyordu kendisi. Özel okuldaydı. Derslerle alakası yoktu. Başka bir becerisi de yoktu. Çocuğa sadece ders anlatarak yardım edemiyordum kafası almıyordu. Başına buyruktu. Ben saatinde evine gittiğimde evde olmuyordu, kaçıyordu filan.

Dostça yaklaşmayı denedim. Arkadaşı olalım hesabı. Ailesiyle yoğun bir ilişki içine girmek zorunda kaldım. Ben son çare psikolog filan derken ailenin de kendi içinde yoğun sorunları olduğunu anladım. Ortam dışarıdan güzel görünüyordu fakat çocuk farkında olmadığı sıkıntılar içerisindeydi.

Demek istediğim öncelikle sorunu çocuğun bugüne kadar birşey öğrenmemiş olmasında aramayın. Neden ders çalışmak istemediğine eğilin. O dediğiniz şeyler çok kolay halledilir. Yeter ki çocuk ders çalışsın.

Maalesef en iyi hoca gelse bile çalışmadan olmuyor.
  • eyke  (07.07.09 13:48:18 ~ 13:48:55) 
maddi durumunuz varsa dersane değil de her gün okul çıkışı düzenli olarak gidebileceği etüt merkezi tarzı bir yer olabilir.


  • the c  (07.07.09 13:49:11) 
kendisine ozel zaman ayirabilecek birisi lazim. ozel ders yani. dersanelerde pek ilgileneceklerini snmiyorum.

ben lise 3 ogrencisi birine oss hazirlik matematik kursu veriyordum, o 4 islem bilmiyordu ve lise 3'te idi, biraktim ders vermeyi dogal olarak. yani bikmayacak birisi lazim.
  • fdegir  (07.07.09 15:17:52) 
öncelikli olarak ona makine muamelesi yapmayın. "senin bilgin eksik, dolduralım" mantığını gütmeyin.

ben de zamanında lise 1 i 13 dersin 9'undan kalarak tekrar etmiş biri olarak kendisini ziyadesiyle anlayabiliyorum.

evet, bazı temel bilgileri eksiktir, olabilir. fakat kendisi istemediği sürece bu bilgileri ona şırıngayla bile verseniz bünyesi kabul etmeyecektir. "eyke" nin de ilk cevapta dediği gibi onu ders çalışmamaya iten problemleri bir araştırın. ha hiçbir problem yok sorun sadece yapmak istememesiyse belli ki gencimiz mühendis veyahut öğretmen olmakla pek ilgilenmiyor. ilgi alanlarını araştırın. o alanlara yönlendirin onu.

iyi bir sporcu olabilir, belki de müzisyen bir ruhu vardır. belki de tiyatroya yeteneklidir. kim bilebilir. bunları yapması için dikdörtgenler prizmasının hacmini hesaplaması gerekmiyor.
  • sekko  (07.07.09 16:04:24 ~ 16:05:42) 
Hala sinifta kalma var miymis? Benim kuzenlerde de var benzer problem ilkokul 5 te 7*8 kac diyorum bilmem diyordu. Tatilde unutuyorlarmis. İlgisiz aile sendromu soylryryim o cocugun adam olmasi icin ailesinden uzaklasmasi lazim


  • ozdek  (07.07.09 18:18:31) 
özel ders en iyisi gibi görünüyor. ama çocuğu sıkmadan arkadaşça yaklaşan biri olmalı. aralarında cok fazla yaş farkı olmamasıda önemli ve tabii sabırlı biri olmasıda gerekiyor. bende kendi kardeşimden biliyorum:)


  • superisi  (07.07.09 22:30:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.