[]

3 dil bilmek istiyorum - lütfen beni motive edin

ben bunu sürekli düşünüyorum ama gerekli motivasyonu sağlayamıyorum kendime. türkçeye hakim olduğumu, kendi dilimi iyi bildiğimi düşünüyorum. yabancı dil okuduğum için gayet iyi seviyede, hala geliştirdiğim ve eksik olduğunu bildiğim bir ingilizcem var. italyan dili ve edebiyatı okuyorum, kısfmetse 2018'de şakır şakır italyancam da olacak.

ben bunun yanında bir de almanca öğrenmek istiyorum. dile yatkınlığım var. dille uğraşmayı seviyorum. yalnız saydığım dilleri gerçekten öğrenmekten ve bilmekten bahsediyorum. yani öyle bir italyancam olacak ki çatır çatır hiç sektirmeden her konuda konuşabileceğim. televizyon sesi duyunca kulak kabartıp "dur lan ne diyo" dediğimde her kelimeyi anlayabileceğim vesaire.

şimdi bu şekilde ingilizce, almanca, italyanca ve türkçe bilmek bana ne kazandırır "dil"den başka? ne bileyim elimden hiçbir iş gelmese bile ben sırf dil bildiğim için iş yapıp para kazanabilir miyim?

almanca bilmeyi çok istiyorum ama kendim dilci olduğum için, dil öğrenmenin bist du sex demekle olmadığını, sürekli ve yoğun çaba gerektiren çok uzun bir süreç olduğunu biliyorum. o yüzden skimsonik hayallere kapılmak yerine makul, mantıklı, enerjimi boşa tüketmeyecek adımlar atmak istiyorum.

bu yüzden motivasyona ihtiyacım var. ne diyebilirsiniz? ne bileyim çok deli seks yaparsın, oturduğun yerden para kazanırsın, almanya sana vatandaşlık verir, ölümsüzlüğü bulursun gibi... şu gün bana gerekli motivasyonu sağlayın, 2019'da size saydığım dört dilde (türkçe, ingilizce, italyanca, almanca) en az 8 mısralık şiir yazmazsam (hepsi farklı şiirler olacak, çeviri değil) şerefsizim. var mısınız?

 
belli bir yaştan sonra dil öğrenmek zorlaşıyor ama azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz


  • rock n roll  (25.08.14 18:34:34) 
@rock n roll, ilgim ve yatkınlığım olmasına rağmen benim için şu an bile çok zor dil öğrenmek. çünkü dediğim gibi, gerçekten BİLMEK istiyorum ben. konuşurken minik bir hata yapsam moralim bozuluyor, öğrendiğim her şeyi hiçe sayıyorum falan. ama koskoca 4 senede çok çok sağlam almanca pratiği yapabileceğime inanıyorum. okula devam ettiğim sürece italyancayı zaten cepte sayıyorum.


  • pescador  (25.08.14 18:36:12) 
Çok lokal bir dil öğreniyorsun zaten. Üstüne 3. Yabancıyı ekleyeceksen bunu daha global dillerden birinden seçmen daha mantıklı olur. Rusça, çince, İspanyolca, hintçe vs.


  • brawler  (25.08.14 18:36:25) 
hata yapınca soğuma. sonuçta bu senin anadilin değil, çok mükemmel öğrenemeyebilirsin.


  • rock n roll  (25.08.14 18:38:31) 
ya pek yapabilicek gibi durmuosun, yani isteyen yapar de ne biliyim pff, sen sanki yapacak adam degilsin gibi ya


  • hjarteblod  (25.08.14 18:40:00) 
@brawler, o konuda çok haklısın. hintçe, ispanyolca muhakkak çok daha faydalı olur iş için ama ben keyif için öğreniyorum daha ziyade. daha doğrusu, gazla çalışan bir adam olduğum için çok çok sevdiğim dilleri öğrenebiliyorum sadece. şimdi bana "çok faydası olur, otur çince çalış" dersen çalışamam. ama almanya'yı, almancayı falan çok seviyorum. hiçbir işime yaramayacağını bilsem bile onu öğrenme şansım olur yine de.


  • pescador  (25.08.14 18:42:55) 
Abi her şeyden öte çok zevkli ya :) ben de dil konularında manyak biri olarak seni çok iyi anlıyorum. İstersen hatta beraber birbirimize hedefler koyarak gidelim falan. Ya ingilizce konuşurken bi abd'li beni abd'li sandığı zaman ya da ben anlamıyım diye arkadaşına benle ilgili almanca bi şey söyleyen almanın dediğini anlayıp almanca cevap cerdiğim zaman aldığım hazlar on bin orgazm gücünde :) bunu ben başardım yani, çalıştım yaptım. Bambaşka bir dili öğrendim. Bunun zevkini neyden alabilirsin. Yani kıyas saçma olcam ama orgazm için haftalarca bi kızın peşinden kovaladığımızı düşünürsen on bin orgazm gücündeki bu haz için çabalanmaz mı ahah:)


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (25.08.14 18:45:19) 
Mobildeyim yazım hatalarını affet.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (25.08.14 18:46:11) 
-ben de edebiyat öğrencisi olduğum için söylüyorum, almancayı kaparsan çok baba kuramsal ve felsefi metinleri orijinalinden okuyabilirsin.
-alman edebiyatı zaten bariz. söylemiyorum bile.
-pratik yapacak insan çok. online kaynaktan bol bi şey yok. öğrenmeyeni dövüyorlar.
-kabiliyetin varsa aksanını falan kaparsın güzel olur. sonra gezmeye gidersin yabancı olduğunu ayırt edemezler :) bu baya gurur veren bişi bence.
-çeviri yaparsan ingilizceden daha iyi para getirebilir.
-bakma ingilizce popüler ama yer yer almanca da baya lingua franca fonksiyonu olan bi dil.
  • lily briscoe  (25.08.14 18:56:40 ~ 18:58:09) 
O şiirleri seneye de yazabilirsin ama bu bişey ifade etmez.
Her boku olmaya kasmayacan, 1 boku olmaya kasacan, her boku olmaya kalkarsan, bi bok olamasın.

Gene de saygı duyuyor ve beni Düsseldorf'daki evinde ağırlayacağın günneri bekliyorum.
  • compadrito  (25.08.14 19:09:16) 
@advocatusdiaboli, süper adammış! ben sırf almanya'ya yerleşebilme, bundesliga'yı yerinde izleyebilme gazıyla bile öğrenebilirim sanırım almancayı. saydığın noktalara hiç girmiyorum bile. bir yazarı kendi dilinden okumak muazzam bir şey gerçekten.

@compadrito, almanca bilmezsem düsseldorf'ta evim olmaz ki. işte belki çok iyi italyanca, almanca konuşursam bi şekilde yolum oralara düşer de yerleşirim... yoksa kim ipler pescador'u.
  • pescador  (25.08.14 19:14:58) 
Aslında çok anlamsız bir şey ama bana acayip anlamlı geliyor. Dil öğrenince o dildeki atasözlerini ve o atasözlerinden de kültürü öğreniyorsun ya, hani kuru kuru duyup "Adamlar da böyle diyormuş" demiyorsun ve hisssederek "Haaa, bu yüzden böyleymiş" diyorsun ya, o his bence ultra süpersonik bir his, bana her şeyi yaptırır. Kendi kültürünle ortak yanlarını ve farklarını çıkarınca böyle "Vaaay be" diyorsun. Sırf o yüzden birtakım diller öğrenmek istiyorum, birine de kasıyorum. Örneğin, Japonların bir küfürü varmış ki çok fenaymış, en son patlama noktasında söylenirmiş artık: Eşek gibi yük yükleniyorsun, maymun gibi iş yapıyorsun. Bunu öyle bir fısıltı ve bir milyon uyarı ile söylediler ki bana, adamın gözünün ferinden anladım ne demek olduğunu. Sindirebilmek için neler vermezdim ama Japonca da öğrenemeyeceğim tabii ki.

Bir de geçen gün bir araştırma okumuştum. İnsan dil değiştirirken aslında kişilik de değiştiriyormuş. Atıyorum Türkçede kaba konuşabilen bir insan İngilizce konuşurken kibarlaşabiliyormuş. Bu çift veya çok dilli insanlarda daha net görülebiliyormuş. Örneğin, (kötü bir örnek galiba gerçi de) "Elif Şafak, TED konuşmasında mantık, matematik yapısı gerektiğinde İngilizceyi, şairane bir ilham olduğunda Türkçeyi kullanıyorum" falan demişti. Sırf onu kendimde gözlemlemek için öğrenmek isterim.

Olmadı, kendi motivasyon kaynağını bulabilirsin. Beni bunlar motive ediyor.
  • aychovsky  (25.08.14 19:26:12 ~ 19:31:06) 
@aychovsky, ikinci paragraf beni çok rahatlattı. ben ingilizce konuşurken içimden kendime sürekli "niye yavşak yavşak gibi konuşuyosun lan" sorusunu soruyorum. bu yüzdendir belki. çok hoşmuş.


  • pescador  (25.08.14 19:28:28 ~ 19:28:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.