[]

Köpeğimle ufak bir sorunum var.

Selam arkadaşlar dün 4 aylık bir golden sahiplendim. Dün gayet güzeldi ama bugün bir an olsun yanımdan ayrılmıyor. Örneğin odamda oturuyorum kızımda karşımda güzelce uyuyor ama 2 saniye mutfağa su içmeye gideyim hemen peşime takılıyor. Hayır deyince oturup bu sefer peşimden nereye geldiyse orada oturuyor. Odanın kapısını kapalı tutarsam ağlıyor ve havlıyor. Bu konuda ne yapmalıyım?




 
yavru ise normaldir. şimdilik sadece geceleri yalnız bırakın, sonra yavaş yavaş yalnız kaldığı süreyi artırın (kapınızı kapatın vs.). bu durumda havlayabilir, ağlayabilir ama alışması da lazım. yoksa ileride daha zor eğitirsiniz.

bu arada bu kitabı da mutlaka alın derim : www.idefix.com
  • medievalman  (24.08.14 21:17:37 ~ 21:19:50) 
Bu sorun değil, normal hayvan davranışı

ben de evin içinde harekete geçince kedilerim çete gibi arkamdan geliyor

ayrıca hayvan o, biblo değil
  • mea maxima culpa  (24.08.14 21:18:25) 
Ben de farkındayım biblo olmadığının ama 10 dakikalık duşum resmen duygu sömürüsüne dönüşüyor. Kapımda yatıp ağlayınca içim parçalanıyor. Ne annem ne kız kardeşim kızımı oyalayamıyor. Evde yalnız kaldığını düşünemiyorum bile. Arada bana bazı temel ihtiyaçlarım için zaman tanısa keşke.


  • domo  (24.08.14 21:24:51) 
yahu daha dün gelmiş eve. eve alışık değil, seni görmüş beğenmiş, sensiz yapamıyor. eve alışsın düzelir. sakin biraz :)


  • repentance  (24.08.14 21:35:02) 
evden herkesi çıkarman gerek. birkaç saatliğine. daha sonra geri döneceksin tabi. zamanla alışacak. Bir köpeği eve aldığınızda yaptığınız en büyük hatalardan biridir. Hayvanı önce eve salıp kapıyı çekmen gerekir aslındaki alışsın ortamına. Sana alışırsa yaşam alanı sen oluyorsun çünkü. Geçmiş olsun muhtemelen düzeltmesi iki ay sürecek bir sorunun var.


  • Solem  (24.08.14 21:39:05) 
Merhaba.
Ben 4 seneden fazladır köpek besleyen ve bu konuda çok okumuş biriyim. Kendisinin eşiyim.
Köpekler sürü hayvanıdır ve sürüsünden ayrılmak istemez. Yalnız kalmayı sevmezler. Bu yüzden devamlı peşinizde olması çok normal. Ayrıca köpeğiniz daha bebek. Her bebek gibi bazı şeylere alışmak için zamana ihtiyacı var. Aynen bebek gibi sizinle olmaya gereksinim duyuyor. Gece gündüz kavramı tam oturmamış durumda. Gündüz uyurken gece oyun oynamak istiyebilir bu yüzden.
Odanızın kapısını kapalı tutmayın ve gece uyurken yanınıza alın. Yeni yuvasına alışması ve kendini güvende hissetmesi için buna ihtiyacı var. Büyüsede dışarıda kalmaktan hoşlanmayacaktır. Benim kızım asla kapalı kapıları sevmez mesela hele ben o kapının arkasındaysam.

Çok uzun ve keyifli bir yoldaşlığa başlamışsınız.

Umarım köpeğinizle keyifli, sağlıklı uzun zamanlar geçirirsiniz.
Ayrıca sorunuz olursa bana psikologdenizce olarak ulaşabilir yada sdeniz.toledo@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.
Saygılar
  • jesterdvine  (24.08.14 21:40:13) 
öncelikle yavrular çok hareketli oluyor. hiperaktif diyelim. yerlerinde duramıyorlar. devamlı bir şey peşinde, bir keşif peşinde oluyorlar. bu normal.

bu yüzden sizin peşinden gelmesi normal. nerede hareket varsa orada olmak istiyor.

zamanla durulacak.

bunlar normal davranışlar dediysem hiç eğitilmeyecek, hep kendi kafasına göre davranacak diye bir şey yok. köpek tecrübesi olan arkadaşlar yazmışlar. onlara göre hareket edin.
  • mea maxima culpa  (24.08.14 21:49:38) 
bizde de maltese terrier var biz biraz daha geç sahiplenmiştik. neredeyse bir yaşında idi ve sizinki gibi sorunları vardı. evde tek başına kalamıyordu. o zamanlar eşimin kardeşi bizde olduğundan çok üstüne gitmedik nede olsa o tüm gün evde diye.

daha sonra o gidince mecbur bir çözüm gerekti ve kendi kendimize köpeği yorarsak evde kalma sorunu gider diye bir çıkarımda bulunduk. ben kendisini günde 30 dk basket sahasında deli gibi koşturdum. ve öyle yavaş yavaş yalnız bırakma da değil ilk günden eşim de ben de çektik gittik işimiz olduğundan. ne sesi çıktı ne başka bir sorun.

yaklaşık iki hafta koşturarak devam ettim. sonrasında koşturmayı da bıraktım. sabah çiş ve kaka yapmaya çıkarıp yuvasına girmesini söylemem yetiyor artık. bu yuva konusunda önemli.

köpekler herkesin bildiği üzere sürü hayvanıdır ama aynı zamanda den yani yuva/çukur/mağara hayvanıdır. kapalı yerlerde uyumaları psikolojileri için iyidir. bu yüzden mümkünse kendi boyutlarında bir kafes değilse bizim gibi kartondan bir yuva yapın. geceleri orda yatmaya alışşsın tüm evin onun değil yuvanın onun evi olduğunu öğrensin.

bir de mümkünse itaat eğitimine başlayın ödül maması ile. ama eğitimi sadece siz verin. otur bekle yat hayır gel git bunlar önemli komutlar.

bir de siz evden odadan çıkarken sorun yapıyorsa gözünün önünde hazırlık yapmayın. hazırlığı o başka yerdeyken yapın çaktırmadan çıkın. geri gelince de 10 dk boyunca onunla ilgilenmeyin. bu da onun kendini size sevdirmek istediği zaman sevdiremeyeceğini, sizin istediğiniz zaman onu seveceğinizi öğretir köpeğe ve daha itaatkar olmasını sağlar.

bunlar olmazsa bir çok eğitmen var ama evde kalma sorununa çözüm getirdiğini öne sürenler genelde 1500 lira falan istiyor. önce kendiniz deneyin olmazsa onlara başvurun.
  • ayiadam  (24.08.14 21:58:23) 
Herkese tek tek teşekkür ediyorum. Çok yardımınız dokundu.


  • domo  (24.08.14 23:28:48) 
hocam kızım mızım diyosun seviyosunda çok itici oluyor ya. hayvanın normal davranışı bu arada.


  • vericemparasını  (25.08.14 01:13:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.