[]

Yabancılar Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Televizyonda, gazetede hep "oo şiş kebap rakı sultanahmet" haberleri görüyoruz. Ama sözlükçülerin mesela dublin başlığına yazdıkları gibi görüşleri nereden görebiliriz? Bu tür yazıların olduğu blog ya da sözlük benzeri siteler var mı bildiğiniz?




 
zorla camiye götürüldüğümüzü
ramazan'da oruç tutmazsak tutuklandığımızı falan düşünüyorlar.

  • baldur  (24.08.14 16:46:53) 
@baldur, hah işte böyle şeyler arıyorum ve bunları uzun uzun okumak istiyorum. illa olumsuz olmak zorunda değil samimi ve doğru olsun yeter.


  • bi sey dicem  (24.08.14 16:50:20) 
stereotypes turkish diye aratirsaniz gorursunuz zaten pek cok listeyi. Ancak yurtdisinda yasayan birisi olarak bizi Afganistan, IRan, Suriye vs gibi gorduklerini soyleyebilirim. Kabaca Ataturk devrimlerinden (kilik kiyafet, kadin haklari, alfabe vs) haberleri yok.

Latin alfabesi kullandigimizi, kadinlarin carsaf giymek zorunda olmadigini, kadinlarin okula gidebildigini, icki icmenin yasak olmadigini, sadece 1 adet esle evlendigimizi, okullarda Ingilizce de ogrendigimizi vs duyduklarinda sasiriyorlar.

Tabi Turkiye'ye tatile gelmis olanlar degil ama Turkiye'ye hic gelmemis olan cogu Bati Avrupali bu sekilde goruyor Turkiye'yi.
  • crown  (24.08.14 16:57:56 ~ 16:59:17) 
(git: 817868)


  • japon askeri  (24.08.14 16:59:05) 
lisedeyken bir fransizca ogretmenim vardi, erkek arkadasi turktu. anlattigina gore iliskilerinden 2 yil sonra istanbul'a tatile gitme karari almislar, gitmeden once tum kadinlarin carsafli, gece hayati olmayan, icki icilmeyen, avrupadan cok uzakta yasam tarzlari olan, klasik bir musluman ulkesi saniyormus. erkek arkadasi durumu anlatsa da inanmamis. tatile geldiginde ise soka girmis. ' gordugum butun kadinlar benden daha modern, magazalar sokaklar gayet hos ve guzeldi, soylediklerime cok pisman oldum sonradan' demisti. o seneden itibaren de yilda iki kere turkiye'ye geliyor. istanbul, kas gezip gidiyor.


bunun tam tersi turkiye'ye hic gelmese de ataturk hayrani bir matematik ogretmenim vardi. turkiye'nin de musluman ulkeleri arasinda ayri bir yeri olduguna inanirdi.

bir baska ogretmenim de turkiye'nin hemen her yerini gezmis, dogu ve bati arasinda kalan bir ulke oldugunu ama asla tamamen doguya donecegini dusunmedigini soylemisti.


bunlar gibi bir suru orneklerim var, insanlarin hem fikir oldugu tek nokta ise yemeklerimizin cok guzel oldugu.

lokasyon isvicre bu arada ama baska avrupa ulkelerinden insanlar da mevcut tabii.
  • fraise  (24.08.14 17:12:19 ~ 17:31:27) 
amerikada, iyi egitim gormus amerikali bi ciftle tanistim. bana sorduklari sorular soyle:

1: sizin ulkenizde elektirikli aletler falan var mi, mesela camasir makinasi bulasik makinasi gibi?

2: Evli oldugumu ogrenince (parmagimda yuzuk yoktu) resmi olarak mi evlisiniz yani? resmi evliliklerde yuzuk takilmiyor mu turkiye'de? butun kadinlar mi yuzuk takiyor yoksa ilk evlenen mi? (4 es alma olayindan bahisle) tek esli oldugumuzu ogrenince bayagi sasirdilar.

3: telefonum bozuk yeni telefon alicam diyince: akilli telefon kullaniliyor mu orda?

4: Orda da bu kiyafetlerle mi geziyorsunuz?

5: tatilde neler yaparsiniz sorusunun devami olarak, deniz var mi orda, yuzulebiliyor mu? siz yuzebiliyor musunuz?

6:Deveye mi biniyorsunuz? Bu soruya artik gina geldigi icin, bireysel olarak hepimizin devesi var ama toplu tasima icin fil kullaniyoruz, daha cok insan binebiliyor bi seferde dedim :)

sonra yok yok saka diyip, 3-5 link falan gonderdim artik kafalarindaki imaj duzelsin diye.

amerikada imajimiz bu yani, bizi gelismemis bir arap ulkesi saniyorlar. hala deve sirtinda collerde gezip, bedevi cadirlarinda yasiyoruz falan. avrupa biraz daha iyi taniyor, hem avrupa birligi uyeligi hem de cografi yakinlik sayesinde.
  • nicki martin  (24.08.14 17:12:57 ~ 17:15:30) 
www.reddit.com

www.reddit.com

daha çok buna benzer soru var, reddit senlik.
  • soso  (24.08.14 17:20:18 ~ 17:20:41) 
@soso, birinci ağızdan düşüncelere ulaşırım diye açmıştım duyuruyu, reddit'e bakmak hiç aklıma gelmemişti, teşekkürler :)


  • bi sey dicem  (24.08.14 17:22:26) 
nicki martin'e sorulan "sizin ulkenizde camasir makinesi var mi?" sorusunu gorunce aklima geldi. Bir kere birisi bisiklete binebildigimi gorunce sasirip sizin ulkenizde de bisikletler var mi diye sormustu. Araba bile var dedigimde supheyle suzmustu beni.

Ek: Kar yagdigini duyunca sasiriyorlar, Turkiye'yi yaz kis Bodrum'un yazi gibi saniyorlar sadece oralari gordukleri icin.
  • crown  (24.08.14 17:24:35 ~ 19:22:41) 
bir ingiliz arkadaşım türkiye'yi mistik bir cennet gibi görüyor. gizemli, heyecan verici, ayrıca yaşaması kolay ve ucuz. fakat siyasi açıdan yaşadıklarımızı, hükümetimizi vs. çok ağır eleştiriyor.

kendisi türkiye'ye yerleşmek istiyordu ama ben ülke gerçekleri konusunda gözünü açıp kendisini vazgeçirdim.
  • köstebek kurabiye  (24.08.14 17:33:12 ~ 17:33:59) 
birde hepimizi esmer zannediyorlar. Kara kaşlı, kara gözlü, kara tenli ve sakallı.

ben uzunca bir süre Türk olduğuma inandıramamıştım kendimi. Üstelik çok sarışında değilim. Böyle saçmalıklar işte..
  • air  (24.08.14 18:35:49) 
Geçen yaz tanıştığım Alman kız, çok eşlilik yasal mı diye sordu.
Tek eşli olduğumuzu bilmiyorlar.

Bacak bacak üstüne atmanın gaylikle bir bağlantısı olabilir. Hollandalı ve Alman iki kız böyle bacak bacak üstüne atmak normal mi diye sordu. Çünkü onlarda genelde geyler böyle atıyormuş.

Rakıyı sek içilen veya shot içilen bir içki sanıyorlar. Litvanyalı bir arkadaş ailem Türkiye'ye gittiğinde getirmişti hiç beğenmedim demişti. Buradan açıldı konu. Ben de demiştim ki ben bile sek içemiyorum. Heralde sevmezsin öyle.

Yemeklerimizi beğenmeyene rastlamadım daha. Bir kişi bile demedi kebap kötü falan diye. Fakat kebap olarak dönerden bahsediyorlar genelde. Bizim köfteden yapılan adana ve urfası olan kebaptan değil.

Çöl olduğunu sanıyorlar. Tamamının olmasa bile Türkiye'de çöllerin olduğunu düşünüyorlar.

Tayyip Erdoğan'ı sevdiğimizi düşünüyorlar. Nedenini ise ekonomiye bağlıyorlar. İspanyol bir arkadaşla geçmişti aramızda ekonominiz iyileşmesine rağmen nasıl sevmiyorsun demişti. Ben de olay ekonomi değil demiştim falan filan.

Kapalı/Türbanlı insanlardan pek hoşlanmıyorlar.

Genel olarak söyleyeceğim pek bilmiyorlar. Daha doğrusu çarpık veya yanlış biliyorlar. Doğu ile batı arası bir ülkeyiz sonuçta ama alkol yasak, gece hayatı yok falan filan sanıyorlar geneli. Bunun nedeni batı yönümüzün iyi reklam edilmemesi.
  • secilmis uye  (24.08.14 19:05:40 ~ 19:09:10) 
bir arkadaşım "siz de rock müzik var mı?" diye sormuştu ve bizim de rock gruplarımız olduğunu duyunca çok şaşırmıştı.


  • kalimotxo  (25.08.14 13:13:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.