[]

sözlük içeriklerinin telif hakkı var mıdır (ekşi,itü,uludağ v.)

Soru başlıkta ama, şunun için soruyorum,
ben girsem ekşiye çatçat kopyalasam kendim blog yapsam, ama altına da, kullanıcı adı, kaynak göstersem.
başıma bişey gelir mi?


 
gelir. daha önce defalarca yapıldı bu ve kanzuk mahkemeye verdi ve sonuç olarak kapattırdı hepsini. ilk senin aklına gelmiyor yani.


  • birisi.  (21.08.14 17:48:17 ~ 17:48:26) 
eksisozluk.com

"ekşi sözlük bir derleme eser olup, derleme esere (içerik) ve site kodlarına ilişkin tüm haklar(kopyalama, çoğaltma, işleme, yayma) ekşi teknoloji’ye aittir."

"açık yazılı izin olmadığı müddetçe site içeriğinin kısmen veya tamamen ticari amaçla ve/veya reklam ve benzeri gelir elde edecek şekilde kullanılması yasaktır."
  • birisi.  (21.08.14 17:51:07) 
yok diye biliyorum ben. o yüzden zaten, köşe yazarları gibi yazmaya, ya da bilgi kaynağı olsun diye çabalamaya gerek yok. sonuçta kimse yazdığından para kazanmıyor sözlüklerde. ya da ben öyle biliyorum :/

edit: varmış demek.
  • bisnev  (21.08.14 17:51:19 ~ 17:53:17) 
başına bir şey gelmese bile kopya içerikle başarılı olamazsın.


  • buzdagi  (21.08.14 17:58:16) 
Aslında örnek olay tabiki soruma cevap olur, @birisi, varsa bildiğin böyle bir site adını mesajlayabilir misin kapatılan.
Ama 2. mesajına binaen, ekşinin böyle bir yasak koyması, bu işin suç olduğu yasal olmadığı anlamına da gelmez tabiiki. Bu işleri "bilen bir abiye" benziyorsun.
varsa kesin böyle bir kapatma adını bulabilrsen bende en azından hangi dayanakla kapatıldığını öğrenebilirim.

Mesela, sözlüklerden herhangi birine ben "başıma iş açacak bir şeyler" yazıyorum!
Bunun telif hakkı ekşiye ait oluyor, ama yasaya karşı ben sorumlu oluyorum öyle mi?
cevap veren diğer arkadaşlara da teşekkürler.
Edit ek:

Veya şöyle düşünsek, ben viki den veya bir kitaptan yaptım intihali çaktım ekşiye. Bu girişi yapan benim, sözlük ancak kendisine intihal yaptığım yerden şikayet olursa bu metni, (entriyi) kaldıracak.
ee o zaman, ben yaptığım bloga, mesela senin herhangi bir başlığa yazdığın metni çat diye kopyaladım.Bana karşı ekşi nasıl bir hak iddia edebilir. Tabi bu iddayı sen yapabilirsin. ee sende veya (bir çok kişi) kaynak gösterilddiği takdirde bundan şikayetçi olacağını zannetmiyorum.
tabi bunlar yorum, anlamaya çalıştığım için, olayı hayır olmaz ya!olur mu oyle şey demeye getirmiyorum yanlış anlaşılmasın.
  • dunyatuhaf  (21.08.14 18:15:23 ~ 18:21:41) 
abi nerden hatırlayayım ben yok olmuş gitmiş site adlarını falan sana. sözlükte meselesi geçmişti önceleri kanzuk'un bu tarz siteleri nasıl kapattırdığıyla ilgili.

adamlar açık açık yazmış işte yasak olduğunu ne dayanağı arıyorsun başka? :) hangi dayanakla kapatıldığı ortada işte. "telif hakkı" dayanağıyla.

evet telif hakkı ekşiye ait oluyor ama yasaya karşı sen sorumlu oluyorsun. telif hakkı nedir bence iyice bir öğrenmen gerek :)

entry'i yazan kişinin şikayet etmesi gerekmiyor. ekşi sözlük bak yukarıda linkini verdim açık açık diyor ki burada yazan her şeyin "telif hakkı" ekşi sözlük şirketine aittir diyor. sen hala ekşi buna karşı nasıl hak iddia edebilir diyorsun. bunun neresini anlayamadın hacı? sen telif hakkı kavramını anlamamışsın. tekrar dediğim gibi telif hakkı nedir onu öğrensen tüm sorularının cevabını bulacaksın.

"başına bir şey gelir mi" sorusunun cevabı net ve kesin olarak evet. sen buna rağmen "yok ya öyle bir hak iddia edemezler bence" deyip yapmaya devam edeceksen yap. sonra mahkemede kanzukla muhatap olurken düşünürsün :)
  • birisi.  (21.08.14 19:13:04 ~ 19:28:08) 
@birisi, tamamdir ben ikna oldum yarın şikayet ediyorum ipneyi, asarlar demi kesin, sonra bana sarmasin.


  • dunyatuhaf  (22.08.14 00:25:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.