[]

emeklilikte asiri ofke

arkadaslar emekli psikolojisinden anlayan birileri varsa beri gelsin.

atmislarinda emekli memur bir babamiz var. hicbir maddi sikintimiz yok.

annemin perakende satis yapan bir dukkani var. emekli olmadan once de anneme burada yardim eden babam artik tum gununu burada geciriyor. agir sayilmayacak indir bindir isleri var.

dedemiz de hala hayatta ve o da evimizde beraber yasiyor, dukkana da gelir, gidecek baska da yeri yok zaten.

babam 15 yil kadar once bir by-pass ameliyati gecirmisti. detayini bilmiyorum fakat hala kullandigi cesitli ilaclar var. ayrica tansiyonu da biraz yuksek galiba..

kendini pek kontrol edemiyor, sonrasinda da hicbir sey olmamis gibi davraniyor. sorunun ne oldugunu sordugumuzda mantikli bir sorun ileri suremiyor.

bana gorunen sorun: artik o anda her ne yapiyorsa onune kucuk ya da buyuk bir engel cikmasi, kabul gormemek, elestirilmek.

bunlara tepkisi de: bagiris cagiris, kufur kiyamet, saldiri ve el kol hareketleri oluyor. kontrol edemedigi bir ofkesi var. aninda ortaya cikiyor.


kisaca gorunuse gore babamizin psikolojik ya da her neyse artik baska turlu sorunlari var.



mesela bir sefer araba surerken tali yoldan ana yola cikiyormus. ana yoldan da bir motorlu geciyormus. motorluyu beklemeyip ustune surunce adam biraz zorlanarak durmus. simdi burada babam hatali oldugu halde baya kufurlesmis, bagirmis cagirmis. sinirlenmis. boyle durumlarda kimseyi gozu gormuyor, sanki beyninin on tarafi kapaniyor primat beyni devraliyor adami. sonra geri on lob acilinca her sey gulluk gulistanlikmis gibi…

yine trafikte kendisi hakli oldugu zamanlarda bile tehlikeli durumlarda asiri tepkiler veriyor. yanimizda bagira bagira kufurler ediyor. hareketler cekiyor. surekli herkesle iddialasiyor. yine trafikten ornek vereyim: biri diyelim ki yan seritten onumuze gececek bizimki hizlaniyor gecmesin diye, adam fark etmese yandan bindirecek mesela...

dukkanda musterileri kovaliyor. kimseyi dinleyip ne amaci oldugunu anlamiyor, uyum gostermiyor, adapte olmuyor. yaptigi isleri de zorsunarak fakat yapmak zorundaymis gibi yapiyor. yapma otur diyoruz dinlemeyip yine de inatla bildigini yapiyor. el becerisi de oyle cok iyi degil, uydur kaydir bir seyler yapiyor. mesela dukkanda aydinlatmayla ilgili bir cozume ihtiyac varsa gidiyor kendi basina duy aliyor ampul aliyor kablolari uc uca ekleyip kendince bir sey yapiyor. ama bu yaptigi sey hem cok cirkin gorunuyor hem de cok iyi calismiyor. bunu yapmaya daha baslarken biz onu uyariyoruz gidip elektrikciye yaptiralim diye, bu sefer de bize bagirip cagiriyor elektrikci pahaliya yaparmis, elektrikci buraya gelmezmis. sonra kufurler ediyor bu hayalindeki elektrikciye, en sonunda da bize salaklar diyor. bir saat sonra da ayran icer misiniz diye soruyor…

yani adam cok cabuk kopuruyor, asiri tepkiler veriyor fakat mantikli sebepleri yok. fikirlerine karsi durup biraz israr ederseniz hemen bagiriyor. yolda, trafikte, evde… hem de incir cekirdegini doldurmayacak konularda, kendisinin hakli ya da haksiz olmasi fark etmeden boyle asiri sinirlenip kufurler savurmasi saga sola hucum etmesinin nedenleri ne olabilir? kavga mi cikarmak istiyor? bunalimda mi? yediginden ictiginden mi? ilaclarinin yan etkisi olabilir mi? psikolojisi mi bozuk? beyinde mi bir seyler var?

normal insan gibi kizsa sinirlense emin olun kimseye danismaz, kafaya da takmazdik fakat burada duyuru actiracak kadar vahim bir hali var. bir gun kavga cikarip dayak yiyecek dolayisiyla biz de yiyecegiz. artik bundan korkuyoruz.

bu durumu nasil cozebiliriz? biraz akil verirseniz seviniriz.

 
benım dedem de oyleydi. çoluk, çocuk, torun, torba'ya öyle kötü davranıyordu ki. sonra değişti. bir travmaya bakar herşey. anca bişeyler kaybedince burunları sürtüyor. keza dedem de öyleydi. önce oğlunu sonra kardeşini kaybetti, pamuk gibi oldu. hani yaşla, kültürle, emeklilikle bir alakası yok. tamamen karakter meselesi. alınma; ama çok basit bir karakterdeki insanların yapabileceği şeyler bunlar. hani öyle koyvermek, dünyada tek sinir sahibi kendisiymiş gibi görmek vs..


  • mayeskuel  (20.08.14 22:19:04 ~ 22:20:16) 
Seker hastaligi filan olmasin? O da yapiyor.


  • ibomiu  (20.08.14 22:23:16) 
ben daha ölmedim moduna girmiş anlaşılan. tavsiyem onu spora yöneltmeniz. spor yapıp yorulunca stresi azalır, kimseye sataşmaz. torun varsa torun sevsin, çocuklar en agresif adamları melek yapar. onun haricinde beyinde problem yoktur tabi ama düşünsel olarak emeklilikten sonra işsiz kalmak, boş kalmak insanı bu şekle sokuyor. özetle uğraş buldurun ona.


  • hohoya  (20.08.14 22:28:42) 
babam.50 yaşında. ağzımıza sıçıyor.


  • emm  (20.08.14 22:37:20) 
evin etrafinda kucuk bir bahce var. hafta sonlari burayi ekip dikiyor, suluyor.

fakat gecen de tutmus durduk yere bahcedeki 5-6 yillik iki agaci kesmis. boyle olmadik seyleri yapiyor. nereden buluyor aklina getiriyorsa.

sabah ve aksamlari sokak kedilerini besliyoruz.

fakat ben surekli babamlarla kalmiyorum ve annemle dedem de araba surmediginden onlari babam goturup getiriyor. illa ki dukkana gidiyor yani. oturdugu yerde de durmuyor. dukkanda musterilere satasmadan, duzeni de bozmadan ne yaptirabiliriz bilmiyorum. annem nasil oturdugu yerde sakin duruyor da babam duramiyor?
  • idexo  (20.08.14 22:38:04) 
@hohoya

haftasonu toprakla ugrasirken tamam da, sonra donup bizle konusurken aninda sinirleniyor. durumla hic bir ilgisi olmasa da cok ofkeli olabiliyor. atiyorum: televizyonda biri birine bir sey yapmis. bizimki de hemen kufuru basiyor sinirleniyor..

olay ugras bulmakla cozulmuyor. 24 saat tek basina ugrasamaz bir seyle. biraz etrafiyla iletisim kurmayi, tahammul etmeyi ogrenmesi gerek. ugras bulmak cozum degil.
  • idexo  (20.08.14 22:44:32) 
@idexo

andropoz gibi bir durum var mı? cinsellik bitti mi? bu da sıkıntı yaratır.
  • hohoya  (20.08.14 23:02:03) 
babam ^_^ hem de kendi işi kendi mesleği olmasına rağmen ben onu bildim bileli böyle. 2 gün önce evden ayrıldım ben. ama bu çok radikal bi değişim tabii ki senin bir de annen var. hee diyip suyuna gidiceksin mecburen bi an önce de kendi ayakların üzerinde durup ona söz hakkı bırakmayacaksın. tepene çıkıyor sonra nitekim. bi de acaba ikizler burcu mu ya seninki de? anlattıkların birebir aynı çünkü. aslında güzel bi şey kavgayı hemen unutması ama şöyle bi tahmin yapıcam, sizin hatanız olduğunda unutmuyordur onu kendi kendine söylenip bağırıyorsa unutup hiçbir şey olmamış gibi davranıyordur. haksız mıyım?


  • exist is pretty  (21.08.14 11:49:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.