[]

kan oluşması

ya öncelikle belki çok çocuksu gelebilir ama ben kanın nasıl oluştuğunu öğrenmek istiyorum. yani misal meyva suyu içiyorsak bu nasıl kan oluyor? ya da su içiyorsak nasıl kan oluyor? yoksa hiç kan olmuyor da doğumda nasıl varsa artık o kanla mı devam ediyoruz? nasıl birşey bu. çok ilginç geliyor bana böyle şeyler. yemek yiyorsun kan oluyor vucutta. ne oluyor? nasıl oluyor ? bir cahile anlatır gibi tane tane anlatırsanız mutlu olurum . simdiden tesekkurler.




 
size bir adet öss biyoloji kitabı tavsiye ediyorum.


  • jangara  (04.07.09 23:19:35) 
@jangara yok o gunler geride kaldi cok sukur :) ya benim isim biyolojiyle falan degil de. sadece merak ettim. basitce anlatim olsa cok iyi olur. merakim giderilsin hic yoktan. ogrenmemek ayip olur boyle seyleri.


  • karamuratbenim  (04.07.09 23:23:12) 
ben de hatırladıklarımı söyleyeyim o zaman, tıpçı, biyolojici varsa düzeltir. kan başlıca karaciğer ve dalakta üretiliyor. kan dediğimiz tek tip bir sıvı değil. içinde kan hücreleri, mineraller, bilmemneler var. vücuttaki hormonlar kanla taşınıyor. ciğerlerine çektiğin oksijen yine kanla taşınıyor. yediğin içtiğin şeyler kana dönüşmüyor. sindiriliyor, süzülüyor, bileşenlere ayrılıyor. karaciğerden oradan buradan geçiyor, zararlılar/ihtiyaç fazlası olanlar boşaltıma veriliyor. yararlılar vücuda dağıtılıyor. tabi kana karışan zararlı maddeler de olabiliyor(alkol gibi). bu da kanın ulaştığı her yerde sorun çıkarabiliyor.

bir de en ünlü kan proteininin hemoglobin olduğunu düşünürsek, en önemli kan mineralinin de demir olduğunu söyleyebiliriz, ki kırmızı rengi sağlayan demirdir.

(bkz: alyuvar)
(bkz: hemoglobin)
  • jangara  (04.07.09 23:29:43 ~ 23:36:43) 
  • fspades  (04.07.09 23:30:36) 
kan tabii ki oluşan bir şey ve sürekli kendini yeniliyor bildiğim kadarıyla.. kanın büyük bir kısmını(yarıdan biraz fazla)plazma oluşturuyor. plazma nın da çok büyük bir kısmı sudur(yaklaşık yüzde 90) plazmanın geri kalanında ise birkaç çeşit protein ve çok az miktarında da inorganik maddeler var.
kanda alyuvar ve akyuvar denilen iki önemli hücre tipi var. bunlar zararlı mikroorganizmalara karşı savaşırlar. kan hücrelerini dalak, kemik iliği ve lenf bezleri üstlenir.

  • rodeocu  (04.07.09 23:31:31) 
  • bykush  (04.07.09 23:38:00) 
kan hucreleri (alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler) kemik iliginde olusturuluyor. cocuklukta neredeyse butun kemikler alyuvar uretiyormus, yetiskinlerde ise sadece buyuk kemikler uretim yapiyor. yine cocukluk doneminde, timus bezleri de akyuvar kaynagi imis. kanin protein bilesenlerini karaciger , hormonal bilesenlerini endokrin bezleri uretiyor. sulu kismi ise bobrekler tarafindan saglanip hipotalamus tarafindan duzenleniyor. bunlarin hepsi kani olustuyor iste. ama basta soyledigim kan hucrelerinin olusumu ayri bir konu, buna hematopoez (Haematopoiesis) deniyor. google'da hematopoez (kan yapimi) kavramini arastirisan daha ayrintili bilgi bulursun.


  • ermanen  (04.07.09 23:38:09) 
teşekkür ederim. akşam vakti sayenizde yeni şeyler öğrendim. tabii daha çok açıklama yapacak olan olursa onun da yazdıklarını okurum.

@jangara, @rodeocu, @ermanen. çok teşekkürler.
  • karamuratbenim  (04.07.09 23:42:06) 
wiki linkleri yardımdan sayılmıyor demek ki artık.


  • bykush  (05.07.09 00:45:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.