[]

Taşınma öncesi depresyon

İyi akşamlar herkese, sizinle bir sıkıntımı paylaşmak istiyorum.

3 yıl önce İstanbul'un nezih olduğu söylenen semtlerinden birinden ev aldık. Daha o zamanlarda sitenin temelini bile atmamışlardı. Büyük, derince bir çukur vardı sadece. 200-300 dairelik bir site. Aldığımız daire bir hayli büyük. Şimdiki evin 2 katı neredeyse. Harika bir terası var. Denizi görüyor, yüzlerce ağaç var yakınlarında. Gürültü yok yoldan yüksekte olduğu için. Altında spor salonu var, yakınında bisiklet yolları var.

Ama gelin görün ki ben taşınmak istemiyorum. Çok üzülüyorum taşınacağımız için. 1-2 yıldır üzüntüsü içimde desem yeridir. Sözde 2012 aralık ayında teslim edeceklerdi. Sürekli ertelediler. Önce 2013 haziran dediler. Sonra 2013 aralık, 2014 şubat, 2014 haziran diye diye daireyi teslim aldık. Anahtar teslimi ertelendikçe kısa süreli mutluluklar oldu içimde. "Belki taşınmayız" diye ümit ettim. Ama kaçınılmaz son yaklaştıkça içimdeki üzüntü daha da arttı. Arttıkça şişti içimde. Birkaç haftadır çok nadiren gelen gözyaşlarıyla azaltmaya çalıştım.

Bu 1 yıllık sürede defalarca (en az 15-20 defa) dile getirdim "taşınmasak olmaz mı", "ben buradan gitmek istemiyorum" gibi şeyler söyledim. "o kocaman evi ne yapacağız zaten, annem çok yorulacak merdiven in çık", "sürekli bir sıkıntı çıkıyor, taşınırsak pişman olacağız", "çok güneş alıyor yanarız bir burada", "nazara geliriz aman taşınmayalım" gibi bir sürü bahane aradım, yine de caydıramadım. Okulumla aramda zaten 20-25 kilometre mesafe vardı. Şimdi 35 kilometreye çıkıyor bu mesafe. Ama evimizin diğer bireylerinden çalışan 2 kişisinin de işyerine olan mesafesi 10 kilometre kısalıyor. Bu arada evi ilk aldığımızda ben bu okulda okumuyordum.

Beni bu mahalleye bağlayan çok şey var. Bu mahallede doğduk, şimdiki evin arka apartmanında. Sonra 16-17 yıldır içinde bulunduğumuz evde yaşıyoruz. Çok güzel, samimi, ferah, serin bir evimiz var. Çok nezih değil, belki geçen yıl sokağımızda biri silahla öldürülmüş olabilir (?!) ama yine de çok seviyorum ben burayı. Esnafla aram çok iyi, herkes tanır beni, evimizin karşısındaki parkta yıllarca maçlar yaptım mahalleden arkadaşlarla. Futbol oynadık, basketbol oynadık, bisiklet sürdük. Her sokakta ayrı hatıram var. Evin her köşesinin bir anısı var bende.

Şimdi her şeyi bırakıp gitmek çok üzüyor beni. Taşınacağımız gün (2-3 gün sonra) odama kendimi kilitleyip saatlerce ağlamak istiyorum, belki vazgeçerler diye. Yakın zamanda önemli bir hastalık teşhisi kondu bana, ameliyat olunca taşınmamız 2-3 hafta ertelenir diye, ertelenince de belki vazgeçerler diye sevindim, ümitlendim. Çünkü evde sürekli bir sorun çıkıyor. Asansör çalışmıyor, havalandırma arızalı, balkon kapısının menteşesi kırık, bazı kapılar kapanmıyor falan... Bir de taahhüt edilen sosyal alanlardan kısıp avm'ye katmış şerefsizler daha fazla kira almak için. Bunlardan dolayı belki taşınmayız falan diye ümit ettim ben de.

Babam çok istiyor taşınmayı. Emekliliğini rahat rahat terasta çayını içip gazetesini okuyarak geçirmek istiyor. İnanılmaz derecede hevesli oraya. Sürekli bir yerlere gidip o eve bir şeyler almaya çalışıyor. Onu üzmek de istemiyorum ben. İlk defa 3 gün önce sordu bana "taşınacağız diye üzülecekseniz taşınmayalım" diye. Ben de sordum "taşınmasak üzülür müsün" diye, "oğlum çok büyük kayıp olur, böylesini bulamayız, üzülürüm" gibi cevaplar verdi. Ben de bir şey diyemedim. Nakliye firması bile ayaelanmışken bana bu soruyu sorması da ayrıca ilginç...

Bilmiyorum duyuru, bilmiyorum. İnsanlar nelerle uğraşırken benim buna üzülmem (ayrıca üzüldüğüm çok daha önemli sıkıntılar da var tabi) de iyi değil tabi. Ama çok üzüyorum kendimi. Bu güzel Bahçelievler mahallesinden, apartmanın önündeki 15-20 tane kediden, sokağımdan, parkımdan, bakkalımdan, şarküterimden kopmak çok üzüyor beni. Okuldan eve dönerken her gün bizim mahalleye uğrayıp yolumu birazcık uzatıp her zamanki evimin önünden geçip yeni evin yoluna devam etmek istiyorum. Başka türlü olmaz gibi geliyor.

Hiçbir şeyi toplamak gelmiyor içimden, her şey olduğu yerinde duruyor. Halbuki yarına kadar toplamam lazım.

Çözüm nedir duyuru? Biliyorum, insan her şekilde alışıyor ama ben gönlümde çok büyüttüm bu işi. Ne yapsam, kendimi 2 haftalık bir tatile gidiyormuş gibi kandırsam mı? Veya eşyalar taşınırken hiç ortalıkta gözükmeyip, başka bir yere gidip sabah bu evden çıktıktan sonra akşam yeni eve mi gitsem? Bu pratikte pek mümkün olmasa da bu seçeneğin beni daha kötü etkileyeceğini düşünüyorum.

Biliyorum çok uzun oldu, pek kişi okumayacak ama içimi dökmek istedim. Teşekkürler okuyan herkese :(

 
Çözüm okulu bitirip çalışma hayatına atılınca kendi başına o mahallede eve çıkmak. Başka çözüm yok.


  • cakabo  (16.08.14 23:36:05) 
Benzerini yaşadım. 7 yıl önce Bağcılar'dan Beylikdüzü'ne taşındık. Ben de taşınmak hiç istemiyordum. Benim de tüm arkadaşlarım uzağımda kaldı. İlk 2-3 yılım çok zor geçti ama şimdi iyi ki taşınmışız diyorum. Sen de öyle diyeceksin.

ha gerçi Bağcılar çok pis bir yerdi, tabii ki öyle diyeceğim ama olsun.
  • oğlum çok zor lan  (16.08.14 23:39:41) 
Evin cocugu olarak bu durumda ailene ayak uydurmalisin, yillarca senin icin emek vermis seni yetistirmis insanlarin isteklerine ve kararlarina saygili olman gerektigini dusunuyorum, biraz disaridan bakarsan tavrin cok bencil gorunuyor, ha okulunu bitir calis gene istedigin yerden bi ev tut kendi istedigin gibi yasa ama su durumda simariklik yapmamalisin die dusnuyorum


  • sirena  (16.08.14 23:40:10) 
insan böyle işte. hep duygularıyla mantığı arasında kalıyor.
senelerdir çalışırsın rahat etmek için, ömrünü yıpratırsın daha iyi şartlarda yaşamak için ama o rahatlığa erişmeye yakın zamanda içinde bir burukluk oluyor; eski alışkanlıklara veda edecek olmanın vereceği bir burukluk.

bazı insanlar önemsemez bu tür şeyleri, bu konularda gamsız davranır ancak bana da çok dokunuyor bu tür şeyler. ben üniversite tatile girerken kendi kendime ağlıyordum, "ileride bu dostlarımı bu kadar rahat şekilde ve sık görebilecek myim?" diye. ya da mesela bizim de taşınma sorunumuz var son iki aydır. dehşet üzülüyorum ben de.


kısacası değişiklikten nefret ediyorum canımı yaktığı için. bu sebeple hislerini anlayabiliyorum.
  • m e b  (16.08.14 23:41:31) 
Beni mahalleye bağlayan çok önemli birisi daha var. O konuya girsem içinden çıkamayacağım için bahsetmedim. Taşınmayı istemememin önemli sebebi ama belki de taşınmak daha iyi bir şey olur benim için.


  • aguilas negras  (16.08.14 23:42:47) 
Odamı bile değiştirmiyorum taşındağımızı daha az hissetmek için. Odamdaki eşyaların yerlerini bile değiştirmem heralde. Zaten yeterince büyük bir değişikliğin içindeyiz...


  • aguilas negras  (16.08.14 23:44:41) 
alışırsınız. merak etmeyin. kıta ya da ülke değiştirmiyosunuz. içinden geçiyor olduğunuz hassas dönemin sonucunda oluyo bunlar. sizin böyle şeylere üzülmemeniz gerekiyor. güneş iyidir. geniş ev iyidir. babayı mutlu görmek iyidir. bikaç sene içinde orası da bildiğiniz ''mahalle'' olur. anlamazsınız bile nasıl olduğunu.


  • compadrito  (16.08.14 23:46:01) 
@sirena Ben de herhangi bir şımarıklık yapmadığımı düşünüyorum zaten?

@m e b Beni yalnız sen anlarsın o zaman be abi :(
  • aguilas negras  (16.08.14 23:46:42) 
@compadrito Haklısın usta, ama altında avm olan bir mahalle olur mu? Zor biraz :( Ama tabi ki sitenin dışına çıkıp etrafta gezinmeyecek miyim, tabi ki gezineceğim. Belki 5 yıl sonra oraya da mahallem derim. Bir bakmışım sadece berber için uğruyorum "eski mahalle"ye, o da ayda 1.


  • aguilas negras  (16.08.14 23:51:12) 
değişmeyen tek şey değişimdir.

işe şu açıdan bakalım: çok şanslısınız. istanbul'dasınız. istanbul'un mahalle gibi bir mahallesinde doğup büyüdünüz. kitabını yazarsınız o mahallenin... anılar, anılar...

şimdi biraz değişiklik geliyor hayatınıza. haftasonları da gidip hasret giderecek bi yeriniz var. millet sıkıntıdan patlıyo.
  • compadrito  (16.08.14 23:55:06 ~ 23:55:27) 
Kusura bakmayin bana oyle geldi babaniz bile tavrinizdan etkilenip uzulur musun diye sormus belki kendisini rahatlatacak bir cevap vermenizi istemis haliniz ailenizi uzuyor ve kendi isteklerini sorgulamalarina sebebiyet veriyorsa biraz kendinize bakmalisiniz sanki gene de siz bilirsiniz


  • sirena  (16.08.14 23:55:28) 
@compadrito Abi bu olaya başka bir açıdan bakmamı sağladın, çok sağol eksik olma.

@sirena Aslında doğru yaklaşmışsınız, ama işin aslı başka. Annemler bazı şeylerden yakındı da ondan sonra sordu o soruyu. Yoksa benden ötürü değil.

@advocatusdiaboli Size de teşekkür ederim olayıara farklı bir bakış açısından bakmamı sağladığınız için. Çekmeceleri arabaya atacağım. Odamda 12 tane çekmece var, 10 tanesi küçücük zaten. Kitaplık ve dolap kalıyor geriye. Ama hala başlamadım. Dediğiniz gibi, basit gözüküyor. Başlayayım en iyisi.
  • aguilas negras  (17.08.14 00:31:21) 
Tasin, bikac aya iyi ki tasinmisiz diyeceksin, daha iyiye alismak hicbizaman zor olmaz bebisim ve sen daha iyiye gidiyosun


  • balpolen  (17.08.14 00:35:00) 
Alisirsin bu kadar dramatize etme. Allah baska dert vermesin.


  • instant crush  (17.08.14 00:41:59) 
bu işte bir yengeçlik var kardeş. ben yaşıyorum gibi derinden hissettim ve üzüldüm durumuna. ben de böyleyim cunku. kucucuk bi odam var güneş bile almıyor ama taşınmak istemiyorum :(
fakat şunu artık öğrenmemiz gerekiyor büyümek biraz da yolda olmak demek, başka yollar da bulmak demek. hatıralara kıymet vermek bişileri hatıra haline getirmeyi kabullenmek demek. yani zor ama kendine biraz zaman ver ordaki odana alış çevreyi dolaş yeni insanlarla tanış o zaman da orası yavaş yavaş "senin" olacak. hayırlı olsun eviniz.

  • akare  (17.08.14 00:42:40) 
Taşınmamak için bir çözümün varsa orda kal. bir yeri güzel yapan eşin dostun sevdiğin insanlardır. Ama eğer mahalledeki arkadaşlarınla zaten artık selam vermekten öte bi muhabbetin yoksa önemli değil, hatıralar yeter


  • coca cola  (17.08.14 15:19:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.