[]

Biyoloji cahiline genel kültür yardımı

Merhabalar.

Lisedeyken biyolojiyi hiç sevmezdim, merak da etmiyordum. Dalga geçecek olanlar falan olursa belirteyim, aşırı cahilim bu konuda. O yüzden küçük çocuğa anlatır gibi anlatmanızı istiyorum. Şu anda aklımda vücudun temel işleyişine dair sorular var. Yardımcı olmanızı umuyorum. İnternette arattım fakat anlayabileceğim tarzda cevaplar bulamadım. Gelelim ilk soruma:

Bir insan var, atıyorum 50 kilo olsun. Vücuduna 1kg lık, 1000 kalori içeren bi besin alıyor. 51kg oluyor o anlık. Besinden elde ettiği enerjiyi vücuduna veriyor ve alması gereken enerjiyi alıyor, fazlası yok yani. Kilo alacak kadar yemiyor diyelim. Bu 1 kg tamamiyle dışkı ve boşaltım yoluyla mı atılıyor? Eğer öyleyse o 1kg nin büyük kısmı dışkı yoluyla mı atılıyor?

Bi de su içtiğimiz zaman tam olarak nasıl temizliyor vücudu? Önceden yediğimiz besinlerin hücresel bazdaki artıklarını mı topluyor?

Umarım anlatabilmişimdir kendimi. Teşekkürler şimdiden.

Edit: sayılar sallamasyon.

Edit2: insan vücudunu anlamama yardım edecek kitap önerilerine açığım.

 
Su kana bağırsaklarda emilerek karışıyor. Bildiğimiz gibi kanın çok büyük bir kısmı su. Kan da kılcaldamarlar vasıtasıyla dokulara gidiyor. Oradan da hücrelerin atıklarını alıyor, gerekli maddeleri de hücreye veriyor. Yani su vücudu temizliyor derken aslında kana etki ederek bunu yapıyor.

Solunum olayı sonucunda besinleri yakıyoruz. Doğal olarak aldığımız enerjinin bir kısmı ısı olarak çevreye yayılıyor, bir kısmı da bize kalıyor. Dışkı yoluyla atılıyor ama boşaltım olayı dediğimiz idrar çıkarma da zehirli atıkları suyla birlikte atıyor.
  • hohoya  (16.08.14 19:02:42) 
güzel cevaplar verilmiş,
besin kimyasal olarak midede bağırsaklarda parçalanıp vücudun kullanacağı enerjiye dönüşüyor sen bunu kalp atmasında beyinini kullanmada yada yürümede koşmada kullanıyorsun. İşine yaramayan kullanılmayan atıklar da bağırsaklardan dışarı atılıyor.

  • basond  (16.08.14 19:08:32) 
insan vücudunu basit bir şekilde anlamak için ygs/lys biyoloji konu anlatımlı kitap alabilirsin. final yayınları iyidir. tıp bilimi olarak anatomi, fizyoloji, histoloji, sitoloji gibi onlarca bilim var. yeterli altyapın varsa fizyoloji okuyabilirsin.


  • hohoya  (16.08.14 19:14:00 ~ 19:14:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.