[]

Yeni mi türedi bu çakallar?

Tasarım içeren bir iş düşünün. İstiyorlar ki profesyonel olmasın, "amatör ruhlu" veya "öğrenci" veya ve hatta (OHA ne alaka?) "freelancer" birilerini arıyoruz.

Hem "HARÇLIK" olur hem de "portfolyosu genişler".

Ortaya profesyonel bir iş çıkıyorsa yapan insanın 10 yıldır bu işi yapıyor olmasıyla 1 yıldır yapıyor olması arasındaki fark, birine kurumsal kimlik çalışması yaptırıp 10.000 lira ödemek öbürüne de "kahve ısmarladık ehemehe" demek midir?

Bir de "size daha çok iş vereceğiz bunu ucuza yapın"cılar var.

Tecrübeli insanların yıllarını ciddiye almadığımdan değil ama göz var izan var tasarım tasarımdır. Aynı muamele fotoğrafçılara da yapılıyor. Ki 15 yaşında mükkemmel (evet 2 k ile) fotoğraflar çeken insanlara karşın 15 yıldır bu işi yapıp vesikalık fotoğraf çeker gibi fotoğraf çekenler var.

Ama insanlar ya kör ya da çok çakallar ve karşılarındakinin işlerini küçümseyerek bir yere varmaya çalışıyorlar.

"pırtfılyınız ginişlir" diyenlere "anan baban seni 29 kupona mı aldı olayın nedir?" desek caiz midir?

Kim veriyor bu insanlara bu aklı?

 
kim veriyor değil. bu mantalite gayet mantıklı bir mantalite bokunu çıkaran insanlar hariç.

genç ve tecrübesiz birine tecrübeli birine ödediğim parayı ödeyecek değilim herhalde? ayriyetten bu insanların hata yapma payı da çok yüksek tecrübesizliklerinden dolayı, veyahut iş teslim süresi ya da benzeri pek çok faktöriyel. üstelik kafa rahatlığı da söz konusu değil.

10 sene ile 1 sene arasındaki fark o kadar az değil, ama bi tarafa kahve ısmarlamak öteki tarafa ücret ödemek bence de saçmalık. öğrenci de olsa ücret almalı.
  • madyb  (16.08.14 01:01:47) 
"Senle daha çok işler yapacağız" ve "Bu tecrübeyi de edinmen sana fayda sağlar"cılara cevabım sabit oldu hep;

Fiyatım bu. Size fazla geldiyse çalışamayız.

Çok şükür başım ağrımıyor serbest işlerden artık.
  • alperz  (16.08.14 01:09:44) 
kapitalist düzen...

valla ben de böyle yaptırıyorum işim düştü mü. web tasarım için mesela ünv. facebook gruplarına giriyorum. harçlık çıkarmak isteyen öğrenci 150 diyor, 100'e anlaşıyorsun. ne fatura var ne bir şey.

gitsem şirket ağzını 1000'den açar. ama bana joomla wordpress yeter, ben sıfırdan kod yazsın istemiyorum ki.

kısacası beklenti ile ilgili, 10 yıllık tasarımcı da gitsin halı fabrikasına tasarım yapsın, benim etim ne budum ne?
  • siradisi00  (16.08.14 01:10:03) 
Zaten 1 yıllık insan 10 yıllık insanın isteyeceği parayı istemez genelde. Ben aynı para almalarını tabii ki beklemiyorum. Bunu kullanarak zaten düşük olan bir meblağı daha da düşürmeye çalışan insanları anlamıyorum sadece.

@sıradışı zaten bahsettiğim olay bu. Adam istiyor ki sıfırdan kod yazılsın, özgün tasarım olsun, tasarımlar profesyonel olsun (ki çıkan işler zaten profesyonel) hem de kalkıp "ama siz bu işte daha yenisiniz" diye fiyat kırmaya çalışıyor.
  • ay nov kung fu  (16.08.14 01:10:21 ~ 01:13:03) 
Bu islerin en onemli artısı bence portfolyo gibi bir dosyayı onlerine koyup fiyatınızı soyleyebilmek. Ogrenci o fiyati bicemiyosa onun sacmalamasidir. Cunku ogrenci ya da emekli olsun ortadaki isin kalitesi o surecte verilen zamanin tecrubenin toplami oluyor. Yeteneksiz bi adama da sırf 10 15 senedir sektorde diye haketmedigini vermek de yanlış. Herkes kendini gelistirmeli ozetle ve degerini bilmeli. En az 10 senedir benim gordugum bu işte "bizden cok is gelir"ciler, "baska islerimizde var"cilar bitmedi ve bitmez de.

Ek. Dizi izliyorum anlam imla vb hatalardan dolayi kusura bakmayin mobilim
  • oldboy  (16.08.14 01:16:51) 
bana mantıksız gelmedi. portfolyosü olmayan adama daha az güvenirsin. ilk başlarda ücretsiz iş yapmaya da karşı değilim.

eğer yaparken zevk aldığın bi işin varsa para o kadar da sorun olmamalı. doğum fotoğrafçılığı yaparken 100 lira aldığım aileyi çok sevdiğim için karımı 10 lira tutarken 600 lira aldığım kişide 300 yapıyodum. fotoğraf kalitesi aynıydı ama içimden geldiği için daha çok fotoğraf bastırıp daha güzel bi albüm yapıp üstüne de bebeğe hediye aldım.

ama dersen ki 10 yıllık fotoğrafçıya 2000 veriyolar ve aynı kalite. yine haklı bulurum. portfolyo önemli. harddiskim yandığı için insanlara örnek fotoğraf gösteremiyorum ve aylardır çekim yapamıyorum. güvenmemelerine de hak veriyorum.
  • seksen9  (16.08.14 01:16:52 ~ 01:19:13) 
derler ki, kişi eşek olursa semer vuran çok olurmuş.
yeni türemediler. bilhassa internette cirit atıyolar. ama sürmesi biraz da arz talep meselesi herhalde.

  • dafaiss  (16.08.14 01:51:10) 
o sırada aşırı profesyonel davranmak lazım işte. baştan konuşmak lazım herşeyi. yeri gelir yeni olduğunuzu söylemezsiniz.

ama işi beğenmeyince ücret ödenmemesi baya gıcık bi durum. 70 fotoğraflık albümden sırf bi fotoğrafta süt dişi görünüyo diye para ödememişlerdi bi keresinde. baya bozulmuştum. e şimdi beğenmediler haklılar, evlilik olunca da bişey diyemedim. fotoğrafları da vermiştim. aman kul hakkı geçmesin de..

dur lan haklı değiller aslında, ben onlara baştan demiştim öğrenciyim diye. hatta bilerek ucuz olduğu için istediklerini belirtmişlerdi. ben de hatta daha alt sınıf kalite bir albüm yaparım demiştim. bak yine sinirlendim.
  • seksen9  (16.08.14 02:08:56 ~ 02:11:28) 
aynı işi, gram ilerletmeden on yıl yapanların on yıl tecrübeli sayılması... saçma ama yaygın bu.

elbette makul bir oranda fark koyulabilir ama "karın tokluğunu ima eden" teklif de abesle iştigaldir, kibar olmaya gerek yok ahlaksızlıktır.

bunlar, piyasa aklı; esasa ilişkin akıllar değil. kendinizden eminseniz içinizden geleni söyleyin, en azından bir kişiden bir laf duymuş olsunlar. ve dilerim ki kahve ısmarlayarak elde ettikleri işler ellerinde patlar. elde patlamayacak iş yapan amatör, öğrenci veya freelancer da sizin dediğinizi derse zaten, bir yıllık tecrübenin aynını on yıl tekrarlayanlara parayı bayılsınlar, bu da ellerinde patlayacak netçede, hem de daha pahalıya:)
  • tedirginlik hucresi  (16.08.14 02:42:42) 
şimdi bir de şöyle bir şey var, ben 10 000 lira verince alacağım hizmetin çok iyi olacağının da benim için garantisi yoksa ben o işe girmem arkadaş.

zamanında bilgisayarlarla uğraşmaktan gına gelince başkan dedi tam zamanlı adam tutalım. gün boyunca ilgilensin. web sitemizi de yapar ucuza gelir.

lan adamı aldık, çalıştırmak da dert. web sitesinden çok iyi anlarım 10 tane yaptım diyor ama kod yazma süreci vb bir türlü bitmqek bilmiyor ki sitenin son halini görelim.

siteyi bitirir bitirmez yol verdik elemana. sonra tekrar site yaptırdık falan fıstık...

kendin yapsan daha kolay yeminle.
  • siradisi00  (16.08.14 03:25:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.