[]

dolar/faiz ilişkisi

amerika hükümeti faiz arttırımına giderse yatırımcı tekrar amerikaya döner, böylelikle dolar da amerikaya döner. dış piyasadaki abd doları azalacağından doların değeri yükselir.


bu önerme doğru mudur? doğru mu analiz ettim acaba?

 
evet.
yalniz, yatirimcinin diger ulkelerde de dolarla yatirim yaptigi gibi bir dusunceniz var sanirim. orasi yanlis diye dusunuyorum.

  • f_d  (15.08.14 12:11:30) 
Abd'nin bastığı dolarların neredeyse 2/3'ü yurt dışında, dolayısılığı ile yatırımların bir bölümünün dolar ile yapıldığı su götürmez bir gerçek.

Önermeniz normal şartlar altında doğru.
  • ruhi mucerret  (15.08.14 12:42:43) 
ornegin turkiye'ye yatirim yapacaginizi dusunun. elinizde dolar var. fabrika kuracaksiniz. dolari tl'ye cevirip, insaatte calisan iscisinden fabrikanin ham mallarina islemlerinizin cogunu tl uzerinden yapiyorsunuz.
dunyada abd disi yatirimlarin bir bolumu tabii ki dolar ile yapiliyor. cunku dolarin gectigi ulkeler var. turkiye de zaman zaman bunlardan biri oluyor. diger yandan abd disindaki dolarlarda diger ulkelerin dolar rezervlerinin de etkisi buyuk.

  • f_d  (15.08.14 13:14:20) 
yakın zamanda çok duyduğum bir şey abd'nin ekim-kasım aylarında faiz arttırımına gideceği, bu yüzden ufak veya büyük çaplı bir krizin avrupa/türkiye piyasasını vurabileceği yönünde, eğer böyle olursa doların artmasını bekleyebiliriz sanırım. hayatımda ilk kez dolara yatırım yapacağım da pek anladığım bir şey değil. mantıklı bir şey mi yapıyorum acaba?


  • syozkn  (15.08.14 15:48:28) 
yatirim tavsiyesi vermek mumkun degil. zaten yasal degil, orasini bir kenara koysak bile yaptiginiz yatirim sizin yatirim felsefenizle ilgili bir sey aslinda. yani bir kisi icin dolar almak mantikli iken bir digeri icin dolar satmak ayni anda mantikli olabilir.

abd'nin faiz arttiracagi bir suredir bekleniyor. benim haberlerden takip ettigim kadari ile haberlere cikan beklentiler 2014 sonu, 2015 basi, 2015 ortasi olarak degiskenlik gosteriyor. dolarin tl karsisinda kuvvetlenmesi bekleniyor ama ne zaman ne kadar olur bu islerin kesinligi yok.
  • f_d  (15.08.14 16:29:43 ~ 16:30:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.