[]

kitap okuma alışkanlığı kazanmak

yok arkadaş, beceremiyorum ben bu işi. kindle aldım yok, normal kitap aldım yok. 10-15 dk. sonra sıkılıyorum. hoşuma giden belirli tür bile yok.

en beğendiğiniz kitapları yazabilir misiniz? bir göz atayım belki hoşuma giden bir şeyler çıkar da bana da kitap sevgisi aşılamış olursunuz. :) e-kitabı bulunabilecek olursa daha da süper olur.

kitap sevgisi kazanmak için her türlü tavsiyeye de açığım.

danke!

 
senin çaren agatha christie
bunun kitaplarıyla başla, hem sürükleyici, hem kalın değil, hem de ister istemez sonunu bekliyorsun.

  • etna  (14.08.14 20:42:23) 
ilgi alanından başlasan daha iyi olur. kısa dedektif hikayeleri için sherlock holmes'un bazı kitapları olabilir mesela.


  • rabban  (14.08.14 20:42:45) 
100-150 sayfa arası kitaplarla başla. hatta daha da kısa olan bir kitap önereyim: stefan zweig- satranç


  • reavelyn  (14.08.14 20:53:27) 
emrah serbes, barış bıçakçı, ayşe kulin okuyabilirsin yazar olarak. kitap olarak da sherlock holmes, harry potter, buz ve ateşin şarkısı serisi çok akıcı kitaplardır, eğlencelidir de.


ben hoş görmüyorum ama piyasadaki en çok satılan kitaplara bakabilirsin bir. hani hiç okuyamıyorum dedin diye dedim bunu da.
  • istenmeyen evlat  (14.08.14 20:55:30) 
chuck palahniuk oku derim.


  • p girl  (14.08.14 20:55:35) 
  • bi sey dicem  (14.08.14 21:01:36) 
bi de kitapların ilk 50 sayfa falan giriş oluyor. karakter, mekan, atmosfer aktarılıyor. 50 sayfa katlanıcam, belki sonra devamı gelir diye düşünerek motive olabilirsin mesela.


  • baal  (14.08.14 21:03:08) 
birinci yol; dışarıda, park ya da sakin bir kafe gibi bir yerde oku. erken saatte git.


ikinci yol; yatakta okuma. oturma odasında ya da bir kanepesi olan yerde oku. arkana yastıkları doldurarak da okuma.


ve okurken aklına başka düşünceler gelirse ya da hayaller gelsin. zaten biraz da onları çağrıştırabilsin diye okuyoruz.
  • silver apple  (14.08.14 21:14:54) 
polisiye-gerilim tarzı dene, jean christophe grange iyi gelir. kitap elde tutulduğunda kitap oluyor bence bir de.

internet kötü bir zaman geçirtici, olan okuma alışkanlığımı da kaybettim ben artık internet sebebiyle. bunu da eklemek istedim.
  • devilred  (14.08.14 21:20:49) 
vahşetin çağrısı - jack london.

bende kitap okumayı sevmeyen bir adamım. bunla başlamıştım iyi gelmişti.
  • paulie walnuts  (14.08.14 21:53:44) 
haruki murakami'ye başlarsan en azından adamın kitaplarını bitirene kadar kitap okumamazlık yapmazsın.

sahilde kafka ile başlayabilirsin. "önce az sayfa oku, öz sayfa oku" vs. teranelere inanma. kalem kaliteli olduktan sonra varsın kitap bitmesin, farketmez.
  • papillon7  (14.08.14 22:02:58) 
eğer lost, heros gibi dizileri severek izlediysen,bilim kurgu okuyarak başlamanı tavsiye ederim. mesela philip k. dick çok heyecanlı devam eder.ubik ya da albemuth özgür radyosu nu tavsiye ederim. ya da bilim kurgu uymaz dersen j.d.salinger in çavdar tarlasında çocuklar la da başlayabilirsin.


  • jam  (15.08.14 14:56:12) 
unlu yazarlarin novella ve oykulerinden baslayabilirsin.
zweig - satranc +1
marquez - kirmizi pazartesi
orwell - hayvan ciftligi
hemingway'in kisa hikayeleri gibi.

eksi sozluk meritokrasi'den kitap indirebilirsin. kindle'da okursun.
goodreads'e kaydolup okudugun kitaplara oy verebilir, listeler hazirlayabilir, okumak istediklerini kaydedebilir, yeni kitaplar kesfedebilirsin. mobil uygulamasi da var.
okudugun kitaplari internette arastirip hakkindaki yorumlari, yazildigi donemdeki olaylarla ilgisini okuyabilirsin, hem kulturel olarak yardimci olur hem de kitaba bakisini genisletir.
  • lily briscoe  (15.08.14 15:03:36) 
hocam zaten bir sürü öneri gelmiş, benim klasik önerimin pek kaale alınır bir tarafı yoktur sanırım ama ben de farklı bi' yerden gireyim, kendi motivasyonumu ve okuma alışkanlığını yeniden kazanmanın hissettirdiklerini anlatayım diyorum...

öncelikle tavsiyem, ilgi duyduğun bir konu hakkında okuman. ben almanlı, ruslu, yahudili, nazili ikinci dünya savaşı şeylerini çok seviyorum mesela. gittim primo levi'nin romanlarını aldım. ağır aksak, yıllardır paslandığım için bazı yerleri defalarca tekrarlamak zorunda kalarak, zaman zaman "anlayamıyom lan resmen yazan şeyi, piii" diye üzülüp kendi aklıma kızarak okudum.

tempoyu kaybetmemek için duyurunun da yardımıyla ilgi duyabileceğimi düşündüğüm alanlardan 15-20 kadar kitap toparladım. iki haftadır düzenli olarak, her gün en az 40-50 sayfa olmak kaydıyla okuyorum ve öyle bir değişim yaşadığımı hissediyorum ki sapık sapık gülüyorum bazen. sabah 8'de kalkıp gece 12'de yatar oldum mesela. kendimi daha özgüvenli, sakin ve rahat hissediyorum. kir pas falan silinmiş gitmiş gibime geliyor, kendimi daha rahat ve en önemlisi daha fazla kelimeyle ifade edebildiğimi fark ediyorum.

kitap okumak bir yarış değil. elbet beğenmediğin, sıkıldığın kitaplar olur. mühim olan, okuma işinden keyif almayı ve onu hayatın bir parçası haline getirebilmek. bunun için de en etkili yöntem, kitapların dünyasına girmeyi kolaylaştırması açısından ilgi duyulan konular hakkında okumak olur diye düşünüyorum. o yüzden klasik, dandik ama çok faydalı olduğunu düşündüğüm bu tavsiyeyi yazma cüreti gösterdim hehe.

mesela şöyle söyleyeyim, ben normalde iki yumurta kırıp yemeye bile üşenen tembel bir herifim. sırf okuduğum romanda gördüm diye, dağ başındaymışım gibi gidip koskoca patates haşlayıp onu yedim ki haşlanmış patatesten nefret ederim.

sevdiğin şeylerle ilgili okuyunca cidden uçup gidiyorsun. eğer gitmiyorsan, yeterince rahat okumuyorsun demektir. o noktada canını ne sıkıyor ona bakmak lazım. okurkenki pozisyon bile çok şey fark ettiriyor. yatarak okuduğumda boşuna okumuş gibi hissediyorum mesela. böyle şeyler.
  • pescador  (15.08.14 15:12:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.