[]

korkunç dersler

2 yıldır mezun bir ingilizce öğretmeni olarak, almanyada international business lisansı okumaya gidiyorum. pehlivan gibi yola çıktım ama derslerin altından nasıl kalkacağımı bilmiyorum. bir dilci olarak en son matematik dersimi 2004-2005 yılında lise 1'de gördüm ve şimdi karşıma business mathematics, financial accounting, cost accounting gibi dersler çıkacak.

dersler ekimde başlayacak, o zamana kadar azıcık aşinalık olsun diye bir şeylere göz atmayı planlıyorum ama nerden başlayacağımı bilemedim ki. mesela şöyle bir şey buldum: www.textbooksonline.tn.nic.in

bunun seviyesi ne yahu? ben ilk bölümü okuyunca hiçbir şey anlamıyorum. giriş seviyesinden başlamak istiyorum mesela matris-determinant hep duyduğum bir şeydi ama neye benzediğini bile bilmiyorum.

daha da özetlemek gerekirse, şurdaki derslere zemin olması açısından bana ne önerirsiniz? www.th-nuernberg.de

bir de, çok zor mu ya? en korktuğum şey, hayallerime ulaşmışken "ben yapamadım" diyerek geri dönmek. geri dönmek istemiyorum, yapmam lazım. ama birinin de elimden tutup "al kardeş, şurdan başla" demesi gerekiyor sanırım başlayacağım yeri bulabilmem için.

 
Alanım değil; öncelikle bunu belirteyim. Ama böyle bir bölümde okumak için matematik altyapınızın olması gerekir diye düşünüyorum. Lise 1 matematiği ile zor. Zorluğu, kolaylığı size bağlı. "Bu tür şeylere kafam basar." derseniz
gitmeden matematik çalışın. Liseler için olan matematik kitaplarından faydalanabilirsiniz. Bu konuların lisede işleniyor olması lazım.

  • auroraaurora  (14.08.14 20:47:17) 
zaten ilk sene gerekli matematik (türev, integral) ve lineer cebir (matrix falan) dersleri verilir sanıyorum. ilk iki dönem böylece matematik temeli atılır, business mathematics dersleri de ikinci sene başlar diye biliyorum.

lineer için ocw.mit.edu adresinden ders alabilirsiniz. soldaki video lectures kısmına tıklayınca ders vidyoları da geliyor. temeli okul başlamadan atmış olursunuz böylece.

calculus için de ocw.mit.edu adresi var.

bölümün ders programları falan var mı elinizde? orda ilk sene temel matematik dersleri vardır zaten büyük ihtimal.
  • edy  (14.08.14 20:53:55) 
matris determinant konusu lise 3'te gösteriliyordu en son. Şimdi nerede bilmem. İşinize logaritma, türev, integral gibi şeyler yarayacak. Bunlar da doğrudan lise son sınıf konusu (logaritma lise 3 olabilir) ama eşit ağırlık ve sayısalcılar için. İki ay boyunca ygs-lys matematik kitaplarıyla çalışabilirsiniz. Fem, final yayınları tavsiye ederim. Alın çalışın, anlamadığınız yer olursa anlatırım. Onun haricinde çok zor. Çünkü ileri düzey konular hiç bilmeyen için.


  • hohoya  (14.08.14 20:58:54) 
@edy, ikinci attığım linkte derslerin listesi var. business math ilk dönem başlıyor hemen. şurda da haftalık program var hatta: www.th-nuernberg.de

@hohoya, gerçekten de sanırım profesyonel yardıma ihtiyacım var :s sonuçta bir konuyu bilmeden onunla ilgili olan diğer konuyu anlamam çok zor. mesela türevin temel konuları nedir? atıyorum bölme işlemini yapabilmek için çıkarmayı bilmek şart. bu şekilde anlatabilirim sanırım derdimi.
  • letheavendangered  (14.08.14 21:02:52) 
@ lord raziel, mesela şunu buldum şimdi: www.fbc.ac.za

başvuru aşamasında aynı böyle sorulardan oluşan bir online analitik beceri testi yaptılar, onu da geçmişim ki kabul aldım. eğer böyle şeyler olacaksa süper, ama tabii ki böyle olmayacaktır.

istatistiksel veri okuyabilme ve grafik okuma bilgisi az çok var. ielts'te bile çıktı, en azından o azıcık da olsa temel olmuştur heralde :) ama bana logaritmayla şu şu grafiği çiz deseler şu an için tabii ki ne olduğunu bile bilmiyorum.
  • letheavendangered  (14.08.14 21:05:51) 
@letheavendangered

türev tek başına bir konu zaten. ondan önce fonksiyonları bilmelisin. fonksiyonları bilmek için de kartezyen çarpım, bağıntı gibi konuları bilmen gerek. özel ders al o zaman. en hızlısı odur.
  • hohoya  (14.08.14 21:16:20) 
onlarca business mathematics kitabıyla içli dışlı oldum, matrisin tersiyle konuya gireni ilk defa görüyorum :)

göz korkutmasın genelde temel kavramlardan (cebir, fonksiyonlar vs) başlayıp onun üzerine inşa ederler. biz şunu okutuyoruz fena bi kitap değil: www.scribd.com

syllabus falan bulabiliyorsanız daha kolay olur plan program hazırlamak. ama dedikleri gibi financial accounting falan 4 işlem dersleri, aman aman matematik bilgisi gerektirmiyor.
  • galadnikov  (14.08.14 21:24:49) 
üniversite sınavlarına hazırlık konu anlatımlı matematik (LYS) kitaplarını alın. Orada limit türev integral ile iligili basit anlatımlar oluyor. İşinizi görür. Bussiness mathematics nedir bilemiyorum tbaii.
Onun dışında çok zorlanmazsınız. Bütün bu saydıklarınızı öğrenmeniz için lise 1 matematik temeli yeterli.

  • godsparticle  (15.08.14 22:46:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.