[]

Devlet ihalelerine itiraz etmek

Bazı devlet ihalelerini takip ediyorum. Pezevenkler adrese teslim şartname yazıp tek markanın girmesini sağlıyor, veya nasıl oluyorsa şartname ortaya çıkmadan sonuçlandırıyorlar, artık EKAP'a mı geç bildiriyorlar ne yapıyorlar bilmiyorum, ne trickler dönüyorsa.

Bunları keriz gibi vergi veren bu memleketin vatandaştan sayılmayan şerefsizlerinden biri olarak şikayet etmek istiyorum ama kocaman İHALE İTİRAZ ÜCRETİ XXX TL yazıyorlar.

Kardeşim istiyorum ki yazayım dilekçeyi X ÜNİVERSİTESİ Y KAMPÜSÜ Z CİHAZI ALIMINDA USULSÜZLÜK YAPILIP YAPILMADIĞININ İNCELENMESİNİ RİCA EDERİM diyeyim, anasını ağlatayım ortalığın. Bunu yaparken adım çıkmasın, para da ödemeyeyim. Var mı böyle bi dünya ya.

 
minareyi çalan kılıfını da hazırlar..

son sorunun cevabı muhtemelen "hayır, yok öyle bir dünya"
  • we miss freddie mercury  (14.08.14 17:00:08) 
bazı işlerde, ama bazı işlerde bunu anlayabiliyorum ben

trt mesela, yayın cihazı alacak, kurum komple sony altyapısı ile dönüyor mesela
dolaylı olarak da teknik personel de sony ürünleri hakkında deneyimli

yeni kanal kurulurken, yeni reji kurulurken ihaleye çıkacaksın diyor kanun
e şimdi panasonic daha ucuza verse, hop bir reji panasonic oluyor
hem ekip kolay müdahale edemiyor, hem saçma bir durum oluşuyor

o zaman da sony'yi diğer müşterilerinden ayıran ne özellik varsa yazıyorlar şartnameye, utanmasalar adı S ile başlası falan diyecekler.

inşaat falan işlerinde haksız bir durum, ama teknik işlemlerde bazen mecburi olabiliyor
  • cruseo  (14.08.14 17:02:53) 
BİLGİ EDİNME YASASI DAHİLİNDE, kurumların böyle mecburiyetleri vardır, yani sana bilgi vermeliler. o kanalı bir deneseniz?


  • etna  (14.08.14 17:07:22) 
yakın bi dostum ibb'nin bi şirketinde milyon dolarlık ihale tekliflerini hazırlıyor. (isim vermeyelim de götüne girmesin)

mesela yeni bir ihale yapılacak. 2-3 tane yandaş firma hemen katılıyor. bu arada ihaleye katılacak firmaların, ihale teklif kağıtları(antet) bu ibb firmasında yedekte varmış. katılış yapan firmalar adına, bu kağıtlara teklif tutarı yazılıyor.
aralarında al gülüm ver gülüm yapıyorlar yani. normalde teklifi onların yapması gerekirken, arkadaşım antete yazıyor vs.

mesela birinin elinde çok iş var. ihaleyeye ben girmeyeceğim deyip, hemen diğerine paslıyor vs.
bu söylediklerim bizzat birinci ağızdan dostum. zaten bilinen şeyler.

teknik olarak sorduğun sorunun yanıtı bu değil ama düzen böyle.

istersen bir şekilde chp milletvekillerine ulaşmaya çalışırız. ordan yürünebileceğini düşünüyorum.
  • widee  (14.08.14 17:09:39 ~ 17:18:50) 
kimi kime şikayet ediyorsun?=) istiyorsan başbakanlığa yazı yaz ama bir şey olmaz kılıfını uydururlar anında


  • argent dawn  (14.08.14 17:15:55) 
şartname önemlidir. eğer senin elinde olan bir ürünle giremiyorsan. ihale dökümanını satın alıp indirip sana uygun olmayan maddelerin düzeltilmesi rekabete aykırı hale gelmemesi için zeyilname yayınlanmasını talep ediyorsun ki genelde o şekilde düzeltiyorlar. ayrıca kik e yapılan itiraz bedelleri ihaleye katılan ama yaklaşık maliyet, rekabete aykırılık, eksik imza vesair sebeplerden ihale dışı kalan firmaların idarelere yaptıkları başvurular yanıtsız kalınca, ihale kararı yazıldıktan sonra o ücret mukabilinde yapılıyor.


  • mr fusion  (14.08.14 17:32:29) 
Şartname ortaya çıkmadan açık ihale yapılmaz. Öyle bir örnek varsa gönül rahatlığıyla şikayet edebilirsin. Ekap a geç yükleme diye de bir şey olmaz çünkü ihalle onayı verildikten sonra sana ikn (ihale kayıt no) verilir. Bu numarayla ihaleye çıkarsın ve bu numarayı aldıktan sonra ekapta herhangi bir dosya eklemesi yapamazsın. Sistem izin vermez yani. Ayrıca ihale kurulunda satılan nüshayla ekaptaki tüm dosyalar birebir birbirini tutmalıdır. Şikayet edersen bu da aklında bulunsun.

Teknik şartnameye gelince de marka yazmadıkça genel olarak istediğin oynamaları yapabilir ihale kurumu. Oradan pek bişey çıkartabileceğini sanmıyorum yani. Hatta ben kontrol mühendislerine en az bilmem kaç model şu marka jip tahsis edilecek geçen ihale bile gördüm. :)
  • syozkn  (14.08.14 17:40:56) 
Bahsettiğiniz pek olası değil.

Açık ihaleyse ne olursa olsun EKAP'tan şartname yayınlanır. İhaleye 10 gün kalana kadar zeyilname yoluyla şartnamede değişiklik talebinde bulunabiliyorsunuz.

Rekabet Kurulu yasası, ihale kanununa göre şartname en az 2 firmanın girebileceği yönde hazırlanması lazım. Zeyilnamenizde bunu dile gitirirseniz otomatikman şartnameyi değiştirirler ihalenin iptal olmaması için.

Ama bahsini ettiğiniz firma kayırma, hükümete yakın firmaların istedikleri değişiklikleri daha kolay yapma gibi durumlar dönüyor.

Pazarlık / Davet usulü ihaleyse şartname EKAP'tan açıklanmaz, direkt kurumla kontakt kurup alınabilir.

Son paragraftaki soruya cevap olarak da dediğiniz yöntem KİK'e başvuruyla olur ve dediğiniz gibi KİK başvuru bedelini yatırmak zorundasınız.
  • spatzle  (14.08.14 17:50:08) 
@spatzle, kurumla kontak kurup alamıyorum. Vermiyor adamlar. vericez falan diyor sallıyor sonra, cevap yok. Ne yapılır bu durumda?


  • roket adam  (15.08.14 17:07:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.