[]

Değişim Hakkı

diyelim bir kişi ayakkabı, terlik, çanta vs satan x mağazasından a model/marka bir ürün aldı;

1) istediği zaman üründen cayıp, ürününü iade edebilir mi?
2)üründen cayıp değişim isterse istediği herhangi bir b, c, d marka/ model ürünle değişim yapabilir mi? yoksa değişim hakkı aynı gruptan bir ürünle mi olmalı?
2.a) diyelim 50 tl'lik bir ürün aldı ama değiştirmek istediği ürün 25 tl. farkı tahsil edebilir mi? yoksa bir 25 tl'lik daha ürün alması mı gerekiyor?
2.b) diyelim mağazada 100 tl, 50 tl ve 25 tl'lik ürünler var. kişi 100 liralık bir ürün alıyor ve belli bir süre sonra üründen cayıp değiştirmek istiyor ancak mağaza tüm ürünlerden net 20 tl'lik bir indirim yapmış. yani, 100 tl olan ürünler artık 80 tl, 50 tl olanlar 30 tl ve 25 tl olanlar 5 tl. şimdi bu değişimde ürünün mağazada ki mevcut fiyatları mı geçerli olur? yoksa getirdiği ürün 100 liradan sayılıp yerine alacağı ürün güncel fiyatından mı sayılır?

vereceğiniz cevaplar benim için gerçekten önemli. zahmet edip cevaplayacak olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

 
Teoride;

1. Mağazadan alınan ürünlerde, mağaza size aksini vaad etmemişse, cayma hakkınız yoktur. Fakat değişim hakkınız vardır. O da ekseriyetle 7-14 gün arasında değişir ki faturanın arkasında belirtilidir.

2. Değişim istersen, mağaza sadece beden-renk değişimi de yapabilir, ne isterseniz alınız da diyebilir. Fakat en azından beden değişimi yapmak zorundalar.

2a. Cayma hakkınız olmadığı için aradaki farkı tahsil edemezsiniz. Tamamlayacak kadar alış-veriş yapmanız gerekir. Fakat isterseniz üzerini alış-veriş çeki olarak alabilirsiniz.

2b. O ince bir mevzuu. Öyle bir şey yapmak istiyorsanız; mağaza ile görüşün, uygun bir sebep belirtip ürünü verip karşılığında alış-veriş çeki alın. Sizin ödediğiniz rakam size çek olarak iade edilir. Ardından başka bir şubeye yahut takip eden günlerde aynı şubeye gidin, aynı ürünü tekrar alın. Ve fakat yine aradaki farkı iade alamazsınız. Başka bir şeyle tamamlarsınız.

7 gün içinde cayma hakkı ürünü görmeden yapılan alımlarda geçerli bir kuraldır. Ürünü görerek alıyorsanız bu kural geçersizdir. Bu durumdaki iade ve değişimler satıcının inisiyatifindedir.
  • Dunedan  (14.08.14 11:54:10 ~ 11:57:07) 
Israr ediyorum, ürünü adresi belli bir mağazadan, görerek aldıysanız iade hakkınız yoktur. Bazı durumlarda mağazalar iade vaad etseler dahi pek çok mağaza bunu yapmaz. Yapanlar da ekseriyetle çek verirler.

Not: Evet, kutusu açılmamış dâhi olsa iade etme hakkınız yoktur.
  • Dunedan  (14.08.14 12:01:52 ~ 12:02:33) 
markadan markaya degisir, isim vermeyeyim ama ayakkabi almistim (deneyerek, gorerek) evde giyince pek rahat edemedim, 2-3 gun sonra gittim bir numara buyugunu ile degistirdim...


  • kamyonsans  (14.08.14 12:22:10) 
@sansli pipi gâyetle haklı. @cadi iren kafasına göre, aklından geçenler doğruymuş gibi bilgilendirme yapıyor. (Bkz: İşkembe-i kübrâdan atmak.) Hayır, bilmiyorsanız ne diye yazıyorsunuz? Yanlış / yanıltıcı cevapların @air tarafından tik'lenmesi de ayrı bir durum tabii.


  • Dunedan  (14.08.14 18:44:26) 
Bugün kimi linç etseeem?


  • Dunedan  (15.08.14 19:02:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.