[]

narkoz - anestezi

şimdi bu narkozu veriyolar ya ağızdan, ya da sanırım artık damar yoluyla yapılıyor bu işler...
bu narkoz kesince uyanamayacağın şekilde bilinci kapayan bişey mi, ağrıkesici de etkisi var mı bonus olarak yoksa ayrıca ağrıkesici mi yüklüyolar bedene onu merak ediyorum ben.

bir de ameliyattan çıkarken uyandırmak için ekstra bir hareket mi yapıyorlar ne bileyim panzehir vermek gibi zıttı olan yani :) yoksa zaten x süre uyuyacağı kadar enjekte edilmiş uyutucuyla, kendiliğinden uyanması mı bekleniyo hastanın?

ilgili, bilgili arkadaşlar bi el atıversin ittirek hele...

 
anestezi birkaç evreden oluşur. önce premedikasyon denen anesteziye hazırlık evresi vardır. burada temel anestezik maddenin oluşturabileceği yan etkiler minimuma indirgenmeye çalışılır. genelde damar içi yolla uygulanan çeşitli maddelerdir (örn Barbitürat türevleri)

anestezik maddeler değişiklik gösterir. temelde hepsi bilincin kapanması ve ağrı iletiminin engellenmesini sağlar. örneğin ketamin kasların kasılmasını artırken, propofol maddesi tamamen gevşemeyi sağlar. dolayısıyla ketamin kullanılan bir operasyonda ketamin öncesi mutlaka bir preanestezik verilir ki kaslar gevşek olsun operasyon gerçekleşebilsin.

asıl anestezi ise ya sıvı olarak enjeksiyonla ya da gaz anestezisi şeklinde uygulanır. sıvı anestezide verdiğin doz ve ilaca bağlı olarak değişen sürelerde anestezide olursun. gaz anestezisi ise gazı soluduğun sürece devam eder. almayı kestikten max 20 dakka içinde ayılırsın.

operasyon sonrası da anestezik maddenin etkisinin çabuk geçmesi için (özellikle sıvı anesteziklerde yapılır.) reanimasyonu sağlayacak, anesteziğin etkisini ortadan kaldırılacak madde verilir. kısa sürede eksitasyon denen sancılı ve riskli uyanma süreci en az hasarla atlatılır.

kabaca özet geçtim... ayrıntı istersen cevap vermeye çalışırım.
  • unique hint kumasi  (12.08.14 04:32:32) 
ben de merak ediyordum bunları çok iyi oldu. bir de anesteziye uygun raporu istiyor doctor op. öncesi, akciğer grafisi, solunum testleri..vs anestezi için risk durumunu belirleyen bir yazı istediler. Ciğerlerim pek iyi durumda değildir herhalde, epey zigara içiyorum dolayısıyla operasyondan değil de anesteziden kokuyorum desem yeridir, bakalım ne rapor verecekler.


  • tiny penny  (12.08.14 10:51:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.